Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 12.09.2010.
23:20 >> 00:29h
Vestionline A

Ivković: Čelnici FIBA da se izvine ili podnesu ostavke!

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković pozvao je danas čelne ljude FIBA da se izvine zbog lošeg suđenja u polufinalnoj utakmici njegovog tima protiv Turske ili da podnesu ostavke.

Ogorčen na FIBA - selektor Srbije Dušan Ivković

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković izjavio je posle "zasluženog poraza od Litvanije" i osvojenog četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu u Turskoj da ne zna da li će ostati na toj funkciji.

Ivković je rekao da je Litvanija zasluženo pobedila (99:88) u borbi za bronzu i da je za taj duel bila bolje psihički pripremljenija od njegovih pulena.

"Mislim da nas je Litvanija potpuno zasluženo pobedila, a da mi nismo bili taj tim koji može ravnopravno da im se suprotstavi. Nismo igrali košarku za koju smo se spremali, a počeli smo da radimo pre nego svi ostali, negde 28. juna. Svi su bili sa neprospavanom noći i došao sam u situaciju da testiram koji su igrači spremni da odigraju na nivou postavljenog zadatka i određene uloge. Bilo ih je koji nisu bili u stanju da odrade svoje uloge. Ja im kažem na poluvremenu... Probam jednom, probam drugi put, trenerska filozofija je da se ne gura i treći put igrač koji nije spreman. Što se toga tiče, ja bih prihvatio potpunu odgovornost da nisam bio u stanju da spremim tim. Ali, ni organizatori, FIBA, nam nisu pomogli da to uradimo. Mi smo u hotel došli posle dva noćas. Ispalo je da je tim koji je izgubio drugu polufinalnu utakmicu, završio u ponoć i stigao u hotel u tri, da je to tim koji ima prvi jutarnji termin za trening! Da li je normalno da Litvanija, koja je završila u osam, ima drugi termin. Onda nam je javljeno negde oko pola 10 da možemo ipak da treniramo u 15 do 11... Kažem, hajde da budimo igrače, da uradimo nešto, a oni nam onda opet kažu - Ne, to je ipak greška. Vi ste tim A, koji će da trenira prvi'. To se zove dnevni bordel", rekao je Ivković i dodao:

"Na prvom mestu bih hteo da se zahvalim mojim igračima, da im čestitam na njihovom trudu, naporu koji su uložili. Zaista mislim da smo igrali izuzetno kvalitetno. Zahvalio bih i kompletnom stručnom štabu, koji je bio uz tim, što su ostavili svoje porodice...mi smo od 28. juna na zajedničkim pripremama i svi smo radili u jednom duhu, kako bi reprezentacija imala kompletan servis. A, mi smo to imali, imali smo uslove za pripreme, tu ne mogu da se požalim ni na koga", dodao je Ivković.

Novi trener Olimpijakosa tvrdi da ne zna da li će ostati selektor Srbije.

"Nisam više mlad, odmor nisam koristio od februara i ne znam kako ću na dva fronta. "Ja bih želeo, stvarno bih želeo da radim. Ako su u Savezu, koji ne postoji, zadovoljni. A da li ću biti u stanju, zaista ne znam", rekao je Ivković, a onda se osvrnuo na kriminalno suđenje u polufinalu protiv Turske 83:82.

"Nismo uspeli da odigramo veliko finale, koje nam je po razvoju situacije apsolutno pripadalo. Ja imam tu sreću da sam trenirao velike reprezentacije i bio svetski prvak, ali ovim igračima je to pravo uskraćeno na jako loš način. Ono što se dogodilo na terenu protiv Turske je od prve do poslednje sekunde različit kriterijum,  ali do nas nije stigla nijedna reč izvinjenja. Da li je to normalno? Da li sve pada u zaborav zbog visokih sponzorskih ugovora, po cenu razvaljivanja košarke", rekao je Ivković.

Domaćem timu dosuđeno nekoliko spornih situacija, od kojih je selektor izdvojio petu ličnu grešku Nenadu Krstiću i nedosuđen faul na Novici Veličkoviću.

"Ako ne bude komentara i kazni, ako se pređe preko svega ovoga, što bi i slep video na ekspertizi, onda smo u velikom problemu. Ako se ne oglase, onda (Lubomir) Kotleba, koji je delegirao sudije, i (generalni sekretar FIBA, Patrik) Bauman, kao šef organizacije, moraju da podnesu ostavke iz moralnih razloga. Znam šta govorim. Ovo delo koje je ostavio Bora Stanković biće uništeno", kaže srpski strateg.

On je rekao je da su dvojica reprezentativaca Srbije opravdano kažnjeni zbog učešća u tuči u Atini, ali da istu kaznu treba da snose i sudije. Njemu je posebno smetalo zašto utakmice evropskih ekipa ne vode zvaničnici iz Evrope.

Jedan od spornih momenata u utakmici juče bio je kada je fauliran Omer Ašik, koji je najgori izvođač slobodnih bacanja u svom timu, posle čega je simulirao povredu, a sudije dozvolile da trener umesto njega ubaci pouzdanog izvođača penala.

"Pred evroligaškim sudijama ne bi smeo da se pretvara... Nije kriva klupa koja mu je rekla 'lezi', već FIBA što mu nije kazala da će dobiti tehničku grešku ako se ne podigne. Koliko vidim, iste sudije i dalje sude, a igrači se kažnjavaju. Dakle, veliki sponzorski ugovori moraju biti zadovoljeni. Neka kazne mene, da im malo povećam budžet", zaključio je Duda Ivković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.09.2010. 00:21
dovoljno je reci da su sudije bile iz dominikanske republike i venecuele dve svetske sile u kosarci pa da svakome bude jasno o cemu se tu radi
Ponedeljak 13.09.2010. 07:54
DUDO I MOMCI....VI STE ZA NAS SAMPIONI...I PRAVI SPORTISTI...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online