Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.10.2013.
18:47
BETA A

Ivković: Vraćamo se u janičarsko vreme!

Doskorašnji selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković rekao je da je taj sport u sličnoj situaciji kao kad je država bila pod sankcijama.

Dušan Ivković
 

Doskorašnji selektor reprezentacije Srbije je u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika NIN naglasio da mnogi mladi talenti koji su odlično skautirani ne samo u košarkaškom smislu, već i obrazovnom, kulturnom, odlaze iz zemlje već s 11 ili 12 godina.

"Vraćamo se u janičarsko vreme gde se biraju najbolja deca i odvode u nepovrat", kazao je Ivković.

On je rekao da je i u košarci prisutan fudbalski manir pranja para preko kupovine igrača i dodao da je forsiranje dva najjača kluba siguran put u propast.

"Treba revitalizovati stare centre, poput Čačka, Kruševca, Kraljeva, Kragujevca, formirati jaku juniorsku ligu, a ne dovoditi igrače u Beograd i ovde ih što pre 'utopiti'", rekao je Ivković.

Upitan da li ubuduće u reprezentaciju treba pozivati košarkaše koji nisu bili povredjeni, a odbili su da igraju za nacionalni tim, bivši selektor je poručio da na takve igrače ne treba računati.

"Pitajte nepovredjene igrače zašto nisu igrali, a da se ja pitam ubuduće, ne bih ih zvao. Nisam za prijave protiv onih koji odluče da ne igraju za nacionalni tim, jer onda FIBA propisuje zabranu igranja u roku od šest do 12 meseci, čime automatski gube ugovore", kazao je trofejni trener.

On je naveo da razume da je sezona duga i naporna, ali da su svi profesionalni sportisti u sličnoj situaciji.

"Zato mislim da treba raditi s onima koji žele da igraju", dodao je Ivković.

Bivši selektor je, takodje, istakao da nesporno postoji ogroman potencijal selekcije koju je vodio u na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

"Da budemo objektivni, nisam baš namerno birao najmladje. Odabrao sam ono što je preostalo, ono što sam mogao odaberem u poslednjem momentu", rekao je Ivković.

On je kazao da još nije odlučio da li će nastaviti trenerski posao i da bi u tu odluku trebalo da uključi i porodicu.

"Lično, osećam da mogu da radim bolje nego što sam ikada radio. U svakom slučaju, neću čekati da nekom od kolega trenera 'odleti glava', pa da preuzimam klub. To ne dolazi u obzir. Kada dodje vreme, razmisliću da li bi trebalo da nastavim sa trenerskim poslom", kazao je Dušan Ivković.

Ivković je kao selektor Jugoslavije osvojao Evropska prvenstva 1989, 1991. i 1995. godine i Svetsko prvenstvo 1990. u Argentini. Takodje, na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. predvodio je nacionalni tim do srebrne medalje.

S reprezentacijom Srbije je 2009. godine bio drugi na kontinentalnom šampionatu, a na nedavno završenom takmičenju u Sloveniji bio je sedmi, čime je obezbedio plasman na Svetsko prvenstvo sledeće godine u Španiji.

U klupskoj karijeri vodio je brojne klubove poput Partizana, CSKA Moskve, Olimpijakosa i drugih, a osvojio je dve Evrolige.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online