Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.06.2017.
07:02
Ž. M. - Vestionline A

Sprema se egzodus sa Malog Kalemegdana! Radonjić diže sidro

Još večeras, pa "kud koji, mili moji". Šampionska generacija Crvene zvezde koja je dominirala poslednje tri godine, kako u Srbiji, tako i u regionalnoj ABA ligi, se raspada. Verovatno poslednji meč u sezoni, u "Pioniru" (petak, 20 časova) protiv FMP-a u trećem meču plej-ofa šampionata Srbije, biće oproštajni za mnoge košarkaše, ali i za trofejnog stručnjaka Dejana Radonjića. Finansijska kriza u redovima crveno-belih uticaće na to da će srpski šampion morati da krene od nule, sa stvaranjem nove, verovatno znatno jeftinije ekipe nego ove sezone.

EPA/SPYROS CHORCHOUBAS
Odlazak trofejnog stručnjaka: Dejan Radonjić, u petak će poslednji put biti na klupi Crvene zvezde

Kako saznaje VESTIONLINE, crnogorski stručnjak je odlučio da napusti Mali Kalemegdan. Njemu ugovor ističe ovog leta i večerašnji meč protiv "pantera" biće mu poslednji na klupi crveno-belih. Sa triplom krunom, Radonjić će da završi jednu od najboljih sezona u istoriji kluba, koja samo spletom nesrećnih okolnosti i povredom Stefana Jovića nije dopunjena i plasmanom u četvrtfinale Evrolige (crveno-beli ostali prvi ispod "crte" sa skorom 16-14).

Crnogorski stručnjak će biti na slatkim mukama, jer će ponude sigurno da pljušte. U poslednje vreme se pojavljuje ime Barselone, kao nove destinacije za popularnog Deja. Tokom sezone stizale su nezvanične informacije da je klub sa Malog Kalemegdana u žestokim finansijskim problemima, a da je Radonjić primio samo jednu platu. Spekulisalo se tokom sezone da su košarkaši hteli i da štrajkuju jer im kasne plate. Ipak, bure nije bilo, ali je košarkaše crveno-belih izdalo strpljenje, tako da će većina igrača da napusti klub.

Kapiten Luka Mitrović je već potpisao dvogodišnji ugovor sa nemačkim šampionom Bambergom vredan 550.000 evra. Sigurno odlazi i reprezentativni plej Stefan Jović, koji ima ponude mnogih ekipa, a u prvom planu su Barselona i Bajern. On je prošle godine potpisao novi, dvogodišnji ugovor kao i Mitrović, pa bi crveno-beli mogli od ove dvojice nosialca igre da dobiju obeštećenje.

Ugovori ističu iskusnim Branku Laziću i Marku Simonoviću, koji su imali odličnu sezonu i sigurno će pokušati da naplate to. Dok reprezentativno krilo ima iskustvo iz inostranstva: Budućnost, Alba i Po Ortez, Zvezdin "La Branko" nikada nije igrao van granica Srbije, pa je gotovo izvesno da u 28. godini želi da se okuša i "preko". Za njega je zainteresovana Lokomotiva iz Krasnodara, koje sa klupe predvodi Saša Obradović.

Stranci su takođe na izlaznim vratima kluba. Čarls Dženkins se prošlog leta vratio na Mali Kalemegdan, posle očajne sezone u Armaniju. Američki bek imao je odličnu sezonu, pa je gotovo izvesno da će i on pokušati da dobije mnogo bolji ugovor naredne sezone. Poslednjih dana pominje se Darušafaka kao potencijalna destinacija za "Đenku". Nejt Volters i Dion Tompson nisu ostavili neki trag u Zvezdi, pa je teško očekivati da će njima biti ponuđen nastavak saradnje.

N. Đurović
Sigurno odlazi: Stefan Jović, posle tri godine, napušta Mali Kalemegdan

Tu se spisak odlazaka ne završava. Pitanje je da li će Zvezda moći da odbije neku od ponuda za centra Ognjena Kuzmića, koji je briljirao u Evroligi ove sezone i pokazao da osim defanzivnih kvaliteta, može da bude i odličan u napadu. Iskusni Milko Bjelica imao je skroman učinak ove sezone (nezvanično, imao je najveći ugovor u Zvezdi), pa bi i on mogao da ode.

Jedini od nosilaca igre koji bi trebalo da ostane je bek Marko Gudurić, mada bi posle dobre sezone, pogotovo u drugom delu, neka "nepristojna ponuda", mogla da stigne na Mali Kalemegdan. Sigurno ostaje mladi Ognjen Dobrić, koji je u KLS-u dobio veću minutažu i pokazao da bi mogao naredne sezone da bude važna karika u timu. Enigma je Boriša Simanić i njegov status, a na vrata crveno-belih kuca mladi Aleksa Radanov, koji je igrama u FMP-u verovatno izborio ulaznicu za povratak u Zvezdu.

Upravu crveno-belih, posebno predsednika Nebojšu Čovića, čeka vruće leto. Nema indicija da će da usledi finansijska injekcija, treba isplatiti dugove iz ove sezone, a tek onda razmišljati o narednoj. Beograd je domaćin F4 naredne godine, navijači crveno-belih su se ponadali da bi Zvezda mogla da napravi još bolji tim naredne sezone i napadne završni turnir evro elite, ali novac diktira sve. Trenutno ga nema, a pitanje je da li će ga i biti. Sezona iz snova u petak oko 22 čas biće završena, ali kako dalje?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online