Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.03.2013.
19:19
Vestionline, B92 A

Bartomeu: Plasman u Evroligu samo preko ABA

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bartomeu u inrevjuu za "B92" tvrdi da će Igokea i Budućnost sigurno moći da nastupe u Evroligi, pod uslovom da izbore plasman i da ispune sve ostale kriterijume za "B" licencu.

Prvi čovek Evrolige - Đordi Bartomeu

"Nezavisno od dogovora Evrolige i ABA lige, svi klubovi koji se kvalifikuju za Evroligu moraju da se registruju za igranje u hali koja zadovoljava minimum kriterijuma za dobijanje "B" licence. Ukoliko klub renovira i proširi postojeću dvoranu i zadovolji sve ostale kriterijume, nema problema da se registruje za takmičenje u toj hali", tvrdi Bartomeu za "B92".

On smatra da dogovor između Evrolige i ABA lige da, "ako Igokea zauzme prvo mesto u regularnom delu, mora da se plasira u EL kroz fajnal-for, a ako Zvezda bude prva u ligaškom delu, ona ide direktno", nije nekorektan prema Igokei.

Zvezda dobila sporazum

 

KK Crvena zvezda objavio je danas da je dobio na uvid sporazum Jadranske lige i Evrolige i daće ga njen pravni tim proučiti.

 

U regionu se početkom februara pojavila nedoumica kako će timovi iz Jadranske lige ići u Evroligu, pošto je iz uprave elitnog takmičenja objavljeno da propozicije ABA lige nisu u skladu s njenim. Potom je uprava Jadranske lige objavila da je postigla sporazum sa Evroligom, a Zvezda zatim tražila taj dokument na uvid.

 

"Posle osam dana čekanja Crvena zvezda je konačno dobila na uvid sporazum ABA lige i Evrolige. Nakon prijema sporazuma, pravni tim kluba će proučiti i proveriti da li je sporazum identičan onim do
koga je Zvezda nezvanično uspela da dođe prethodnih dana. Shodno tome biće preduzeti naredni koraci", saopštila je Zvezda.

"Ne mislimo da je dogovor nefer. Svi timovi koji se kvalifikuju za Evroligu moraju da ispune kriterijume iz Pravilnika nezavisno od toga kako su došli do plasmana. To važi za Igokeu, Crvenu zvezdu i za sve ostale. S obzirom na to da su Statutom ABA lige utvrđena pravila za plasman koja su u kontradikciji sa Pravilnikom EL, napravili smo kompromisni mehanizam koji će se odnositi samo na ovu sezonu. To smo učinili kako bismo zaštitili timove koji su igrali pod uverenjem da će se primenjivati Statut ABA lige", objašnjava izvršni direktor Evrolige, navodeći da je originalni papir na kome je dogovor između ABA i Evrolige "interni dokument" i da zbog toga ne može biti dat na uvid javnosti.

Reagujući na optužbe da je Evroligi jedino stalo do novca a ne do rezultata na terenu, Bartomeu je istakao da "dogovor sa ABA ligom nema nikakve veze s ekonomijom".

"Naprotiv, on brani i poštuje sportska prava timova. Naše gledište je globalno, a to znači da u obzir uzimamo različite aspekte cele priče, mada su prioritet uvek sportski rezultati i naš glavni cilj je da svake sezone u Evroligi imamo najbolje evropske timove. Kada dostignemo taj cilj, fokusiramo se na ostale segmente – kako da našim navijačima omogućimo spektakl, da se igra u najboljim evropskim dvoranama i da pronađemo televizijske partnere kako bismo takmičenje doneli u najveći mogući broj domaćinstava širom planete. To sve ne radimo samo za dobrobit Evrolige, već i samih klubova".

Na pitanje zbog čega Partizan u prethodnim godinama nije dobio "A" licencu, Bartomeu je rekao: "Trenutne A licence deljene su na leto 2009. i u tom trenutku Partizan nije bio među prvih 13 klubova, kada se u obzir uzmu svi kriterijumi. Osim toga, Evroliga i ABA liga imale su dogovor da se plasman u Evroligu i Evrokup obezbeđuje preko ABA lige, tako da zbog toga A licence nisu ni razmatrane".

Bartomeu je objasnio i kakva bi bila reakcija najkvalitetnijeg evropskog takmičenja ukoliko bi srpski klubovi istupili iz ABA lige.

"Generalna skupština Evrolige odobrila je dogovor za ulazak klubova sa Jadrana u Evroligu i u njemu se jasno kaže da timovi moraju da se kvalifikuju preko ABA lige. Posledično, bilo koji klub odatle koji ne učestvuje u ABA ligi ne bi mogao da igra u takmičenjima pod okriljem Evrolige", zaključio je jedan od čelnika Evrolige.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online