Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 12.02.2012.
12:04
O. Ikodinović - Vesti A

Nigde nije kao u Srbiji

"Teško je upoređivati Ameriku i Rusiju, i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane, zato tvrdim da je moja zemlja idealna", ističe kapiten "orlova" najavljujući sa "armejcima" osvajanje Evrolige, ali i povratak u NBA.

Posle skoro sedam godina provedenih u NBA ligi, kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Nenad Krstić prošlog leta vratio se evropskoj "kraljici igara"... Posle isteka ugovora sa Seltiksima, bio je "na radaru" Barselone i Olimpijakosa, pominjao se i ostanak u Bostonu, ali je moskovski CSKA bio najbrži i imao najkonkretniju ponudu: dvogodišnji ugovor "težak" 6.000.000 evra! Iako je uprava kluba za ovaj transfer debelo odrešila kesu, ruska stručna javnost smatra da je ovo pojačanje vredelo svake "kopejke".

Uvek spreman za
reprezentaciju

Ogromna prašina se digla zbog navodne izjave kapitena Srbije Nenada Krstića da neće igrati u kvalifikacijama nacionalnog tima za Evrobasket u Sloveniji 2013, koje će biti održati narednog leta.
"To je bila izjava koja je pogrešno protumačena od grčkih medija... Ja sam kapiten te reprezentacije, i to je za mene velika čast, možda čak i najveća u životu koju mi je neko ukazao... I dalje imam želju da igram za reprezentaciju, tu hoću i - sam tu! Ne mešam se u posao selektora, ali mislim da ne bi bilo loše da se uključi neki mlađi u sve to, da oseti draž igranja za reprezentaciju. Realno, osim mene, Koste Perovića i Miroslava Raduljice, koji nije mogao da igra, mi trenutno nemamo drugog centra na raspolaganju. Mislim da bi trebalo uključiti mladiće poput Muslija ili Bešovića... Naravno, ja sam tu ako selektor proceni da oni još nisu spremni i da sam potreban. Ali, nikada nisam rekao da neću da igram za reprezentaciju", kategoričan je Krle.

"Armejci" su dobili jednog od najboljih centara Evrope i lidera tima na čijoj je strani, kako ocenjuju, iskustvo i snaga pod obručem...

Posle skoro šest meseci boravka u Moskvi, period adaptacije je prošao. Utisci su pozitivni, klupske i lične ambicije su se poklopile.

"U timu je odlična atmosfera. Rezultati sve govore! Imamo gotovo besprekoran skor u Evroligi, i samo tri poraza u svim dosadašnjim takmičenjima. Košarka kao sport je nepredvidiv, jedan meč može da odredi drugačiji tok sezone, ali se nadam da se to, u našem slučaju, neće dogoditi. Verujem da ćemo nastaviti da pružamo dobre partije i da ćemo nastaviti seriju pobeda. Pred nama su, u naredna tri meseca, odlučujuće utakmice i tu će se pokazati kakav smo tim i kakav je karakter ove ekipe", priča Krstić za "Vesti".


Cilj koji su "armejci" postavili pred sebe je jasan: osvajanje ruskog prvenstva, VTB lige i Evrolige. Kalkulisanja nema. Moskovljani ove sezone jurišaju na tripl krunu, a Krle je odlučan da još jednom dokaže da je spreman za velika dela. Svakako, poseban izazov za njega je Evroliga, u okviru koje je poslednji put igrao 2001. kao član Partizana.

"Što se tiče ruskog prvenstva, u poslednjih deset godina CSKA, možda, samo jednom nije bio prvak... VTB liga je nešto novo, i mislim da je odlično takmičenje. Ima dosta kvaliteta i biće zanimljivo, jer se u martu igra fajnal for. Tu jedan duel sve rešava i svakakva iznenađenja su moguća. Loš dan može da se desi svakome, pa i najboljim ekipama, ali se nadam da ćemo mi biti spremni. … U Evroligi za sada dobro guramo, imamo samo jedan poraz, a cilj nam je, naravno, trijumf u finalu"!


Najveći rival Moskovljanima u okviru Evrolige je, po Krstićevom mišljenju, Barselona. Međutim, on ne želi da potceni ni kvalitet ostalih protivnika.

"Poslednji rezultati ukazuju na to da ima još nekih ekipa koje mogu da iznenade, kao što su Montepaski, Makabi… Panatinaikos je uvek nezgodan rival, kao i Real Madrid, koji je naš mogući protivnik u top 8. Ipak, mislim da smo najveći favoriti, a ja nikad ne bežim od te uloge".


Kapitenu "orlova" prilagođavanje na evropski način rada i novu sredinu nije teško pao pošto smatra da CSKA po organizaciji može da parira i NBA klubovima.

"NBA je na nekom višem nivou, samo zato što je liga napravljena, kao i ceo američki sistem... Nemam mnogo iskustva igranja u drugim evropskim timovima, ali iz priča shvatam da je CSKA verovatno najorganizovaniji klub u Evropi. Zbog toga, ako može da se kaže da se neki tim najviše približio NBA sistemu onda je to CSKA. To je, možda, i bilo presudno da donesem ovakvu odluku kada sam pregovarao sa njima. Naravno, i uslovi koji oni nude u celoj toj organizaciji su fantastični... Ne osećam kao da nisam u NBA, u nekim situacijama čak i nema nikakve razlike".


Krstić ne isključuje mogućnost da se vrati u NBA ligu, a ugovor koji je potpisao sa "armejcima" mu to i dozvoljava...

"Meni je NBA uvek bio prioritet. Možemo da pričamo šta hoćemo, ali NBA je i dalje najkvalitetnija liga. Ja sam uvek težio ka nekom vrhu i mislim da svojim kvalitetom, bez lažne skromnosti, pripadam tamo... S druge strane, ovde sam zadovoljan i srećan... Mislim da dosta zavisi i od toga kako će se dalje sezona odvijati... Došao sam u CSKA da osvojim Evroligu i trofeje! Ukoliko ne daj Bože nešto ne osvojimo, to bi moglo da utiče na moju odluku da forsiram odlazak u NBA. Svakako, to dosta zavisi i od ponuda NBA timova, pošto svi znamo da je bio "lokaut" i da je situacija lošija nego ranije... Ipak, ne opterećujem se sada time, pošto je sezona u jeku i ne želim sebi da stvaram dodatni pritisak".


Osim timskih uspeha, srpski reprezentativac je u dresu "armejaca" osvojio i brojna individualna priznanja. U novembru je proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige, a istog meseca su ga treneri ruskih klubova i košarkaški stručnjaci proglasili najboljim igračem i dodelili mu prestižno priznanje "Aleksandar Gomeljski". Krstić je u decembru proglašen i za najkorisnijeg igrača 9. kola Evrolige.

"Bio sam u novembru MVP u Evroligi i mislim da je to povuklo i ovu drugu nagradu, da su oni samo odradili "copdž paste" - skromno kaže. - Meni svakako znače ta priznanja, ali ih ne jurim. Kad ne juriš nešto u životu, sve dođe samo po sebi. Ako se trudiš i daješ sve od sebe svaki dan, kao što dajem, nagrade nekako same pristižu. Eto, meni je došao taj MVP u novembru, zatim MVP kola i ta nagrada "Gomeljski"... Sve to znači, ali ponavljam - ako ne osvojimo Evroligu sve je džaba. Sve bih to menjao za trofej u Evroligi! Stvarno tako mislim".

Timski duh među "armejcima" nije prisutan samo na parketu, već i van njega. Za zbijanje šala i podizanje atmosfere "zaduženi" su Teodosić, Hrijapa i Kirilenko.

"To je trio koji prednjači, mada ni ostali ne zaostaju. Ponkrašov je, takođe, zanimljiv dečko, Voroncević isto... I, Lavrinović ima neki specifičan humor, veoma je duhovit i uvek me nasmeje".


Na pitanje da li uživa privilegije u klubu, s obzirom na to da je rođen na isti datum kada i predsednik "armejaca" Andrej Vatutin, Krle kroz osmeh odgovora:

"I ako jesam privilegovan, tu privilegiju ne želim da koristim. Zaista se pošteno odnosim prema poslu, jer ovo je ipak posao, iako volim da igram košarku. … U svakom slučaju, mislim da su i mene i Teodosića svi sjajno prihvatili, i da je odlična atmosfera u ekipi, možda i najbolja u mojoj dosadašnjoj karijeri, ako izuzmemo reprezentaciju".…

Privatno, Krstić se u Moskvi najviše druži sa saigračem iz reprezentacije - Milošem Teodosićem. Stanuju u istoj zgradi, prve su komšije...

"Baš smo pre neki dan Teo i ja konstatovali da je već februar i da nam vreme brzo prolazi, što znači da nam je ovde dobro... Od igrača iz kluba još se družim sa Kirilenkom, koji je stvarno super momak. Iako nije iz Moskve, trudi se da nam bude dobar domaćin, da nas sprovede, i da nam pokaže grad. Tu je i Hrjapa... I ovi drugi momci su stvarno dobri. Možda se ne družimo toliko van terena, ali smo zajedno na putovanjima... Svi su nekako srdačni i druželjubivi".

 
Dolazak u CSKA je praktično bio Krletov povratak u Rusiju, s obzirom na to da je pre tri godine nekoliko meseci nosio dres Trijumfa iz Podmoskovlja... Svoje slobodne trenutke najradije provodi u krugu porodice sa suprugom Tatjanom i jednoipogodišnjom ćerkom Elenom.

"Život u Moskvi je za porodicu dosta težak, pre svega zbog hladnoće. Ovde ne možeš da izađeš iz stana i odeš na piće, prošetaš do kafića, kao što to radimo u Srbiji. Nekako smo uskraćeni za te male, jednostavne stvari koje ispunjavaju život... Moskva je kao grad fenomenalan, ima toliko toga da se vidi... Rusi kao ljudi su, možda, na prvu loptu hladni, samo kada ih malo bolje upoznaš shvatiš da su ustvari topao narod. Pravoslavci su i vole Srbe! U Americi sam proveo sedam godina i tamo nikakvih neprijatnih iskustava nisam imao, ali se ovde bolje osećam. Možda zato što sam u prijateljskoj zemlji i što znam da Rusi kao narod stoje iza Srbije i da su velika podrška srpskom narodu".


Krletova svakodnevica ispunjena je treninzima i brojnim putovanjima, pa mu ne preostaje vremena za sitna zadovoljstva kojima toliko teži.

"Sve je podređeno treninzima. U poslednja dva meseca imam svaku nedelju slobodnu, i tada sa porodicom odem do nekog tržnog centra ili restorana... Posle utakmica, pošto imamo malu ćerkicu, retko izlazimo, eventualno odemo negde na večeru".


Supruga Tanja Krletu je najveća podrška. Međutim, zbog obaveza oko ćerke ne stiže da ga bodri sa tribina.

"Od kako smo u Moskvi samo je jednom bila u publici. Mečevi se igraju uveče, u vreme kada Elenu spremamo za spavanje, tako da i nije u mogućnosti da dođe u halu... Tanja, iskreno, i nije neki veliki ljubitelj košarke, ona je gleda samo zbog mene... Svestan sam da njoj nije baš puno zanimljivo u Moskvi, ali šta je tu je... Ona se navikla na moj način života: da moram da se odmaram, da ne mogu da izlazim pred utakmicu do pet ujutru i da, jednostavno, moram da vodim sportski život. To je neka rutina, moja i njena... Ipak, nama je najvažnije da smo zajedno".


Godišnje odmore Krstići najradije provode u Srbiji, pre svega u Beogradu, a zatim i u Kraljevu i Novom Sadu. Nedaleko od rodnog Kraljeva srpski reprezentativac je u selu Metikoši napravio svoju malu oazu...

"Moj deda je tu kupio vikendicu... Zavoleo sam to mesto, jer sam tu odrastao. Tu sam kao dete provodio vikende... Deda mi je tu vikendicu poklonio, prepisao na mene, a pošto je bila malo oronula, ja sam je renovirao. Napravio sam fin kutak, u kojem najaradije provodim vreme kada sam u Kraljevu".


Iako često sa setom spominje Njujork, Krle kaže da je Beograd, ipak, njegov grad!


"Kraljevo je moj rodni grad i on će mi uvek biti u srcu... Tamo uvek rado odlazim i tamo mi je uvek lepo... Ja te ljude volim najviše na svetu, ali je nekako Beograd moj grad! Igrajući u Partizanu tamo sam proveo najlepše četiri godine svog života... Kao što sam rekao da sam proveo četiri najlepše godine u Beogradu, tako sam druge četiri najlepše godine proveo u Njujorku, tačnije Nju Džersiju..."

 

Male strasti velikog igrača
Osim košarke, Krstić ima još jednu strast - čitanje knjiga. Momo Kapor mu je omiljeni pisac, i gotovo da je pročitao sva njegova dela.
"Košarka je, da tako kažem, stresan posao. Neprestano si pod nekim pritiskom, stalno na putovanjima i onda prosto poželiš da se opustiš uz neku knjigu... Inače, volim knjige, obožavam ih. Kada mi je rođendan uvek kažem prijateljima da, ako već hoće da mi kupe poklon, neka to bude neka dobra knjiga...
Osim čitanja knjiga, Krle u slobodno vreme voli da sluša muziku, gleda filmove...
- Imam neke stvari koje volim, ali nemam hobije. Nemam ni vremena za to, pogotovo od kako sam dobio ćerkicu, pošto svo slobodno vreme posvećujem njoj... Volim automobile, volim vožnju, volim prirodu i - kafanu"!

Na pitanje Rusija ili Amerika Krle odgovara - uvek Srbija!

"To su dve potpuno različite zemlje. Sve ima svoje prednosti i mane. Ne mogu da kažem da je Amerika idealna zemlja za život, ali isto tako ne mogu da kažem ni da je Rusija idealna. Međutim, zato mogu da tvrdim da je Srbija idealna zemlja za život! Srbija je moja zemlja, iako ima mnogo mana. Ima pesma koja kaže "samo jedno mesto na svetu se zove dom"... I, to je živa istina"!


Ruski mediji budno prate svaki Krstićev korak. Štampa je prepuna intervjua, izjava i sportskih izveštaja u kojima je srpski reprezentivac pruža sjajne partije. Ipak, jedna njegova izjava skreće posebnu pažnju. Navodno, Krle je najavio da će se od košarke oprostiti kada napuni 30 godina:

"Ne mogu toga da se setim, možda sam rekao u nekoj šali, ali to nije tačno. U karijeri sam sve snove, koje sam zacrtao kada sam bio mlad, ostvario... Kad u životu ostvariš svoje snove pitaš se šta dalje? Poenta je da i kad ostvariš neki san, postavljaš neki novi cilj. U karijeri sam uvek postavljao neke kratkoročne i, uslovno rečeno, lako ostvarive ciljeve. Tako da i ovaj put imam neke svoje ciljeve koje sam sebi postavio i koje želim da ostvarim... Jedan od tih ciljeva je sigurno vezan za reprezentaciju... I dalje imam želju igranja za nacionalni tim i želju za dokazivanjem na tom planu. Sada imam želju da osvojim Evroligu... A, zašto, ako ostanem u CSKA , ne osvojiti i još jednu Evroligu"?!


Iako je sada na vrhuncu karijere, i još je rano da bi se sumirali rezultati i podvlačila crta, srpski reprezentativac već uveliko razmišlja i o tome šta će raditi kada se jednog dana oprosti od košarke.

"Kako se bliži taj trenutak sve više razmišljam o tome gde ću živeti, šta ću raditi, kako će izgledati moja svakodnevica. Neki moj plan je da napravim voćnjak! Mislim da je ulaganje u zemlju plemenito, iako ljudi koji se bave poljoprivredom govore da je to težak posao. Moji baba i deda sa obe strane potiču sa sela, i moj otac je rođen na selu, u meni teče ta krv i nekako me sve vuče ka tome. Ja, prosto, to volim". 

Petorka decenije


Navijači, poznate ličnosti iz sveta košarke, bivši igrači i treneri, kao i sportski novinari, glasali su i izabrali nabolju petorku Partizana u protekloj deceniji. Na listi najboljih našao se i Nenad Krstić.
"Drago mi je, pošto koliko znam to dolazi pre svega od navijača... Možda bih samo promenio to da se ne bira prva i druga petorka, jer su sve to odlični košarkaši. U poslednjih deset godina, i u uopšte u istoriji Partizana, kroz klub je prošlo toliko vrhunskih košarkaši da ih je teško nabrojati. Što se prve petorke tiče, sa svima sam igrao i svi su za ocenu pet! Opravdano se nalaze na listi. Mada, ne bi bila greška i da su se ovi iz druge petorke našli u prvoj".

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2012. 13:38
Браво слажем се у потпуности да ниеј нигде боље него У СРБИЈИ .КАКАВА ЕЈ АТКВА ЈЕ НАША ЈЕ И НАБОЉА ЈЕ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online