Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.04.2019.
13:27
Vestionline A

Krstajić za FIFA: Srbija može biti ponosna na svoje fudbalere

Prenosimo vam intervju selektora Srbije Mladen Krstajić za sajt Svetske fudbalske federacije u kom je govorio o "orlovima", šansama za plasman na Evropsko prvenstvo, ali i brojnim drugim temama.

MN Press
Mladen Krstajić

Posle debakla na SP, Krstajić je imao mnogo više razloga za zadovoljstvo posle osvajanja prvog mesta u grupi 4 C Lige nacija zahvaljujući čemu su se "orlovi" plasirali u viši rang, Ligu B. 

Impresivna kampanja u Ligi nacija, ispraćena je remijem protiv Nemačke (1:1) u prijateljskom meču i protiv Portugala (1:1) na startu kvalifikacija za EURO 2020. 

- Uspeli smo da ostvarimo nekoliko ciljeva u Ligi nacija. Dali smo šansu velikom broju mladih igrača za koje smo znali da ćemoi moći na njih da računamo u budućnosti. Takođe, obezbedili smo prvo mesto i plasman u viši rang, samim tim i dodatnu šansu da se preko baraža plasiramo na EURO, za slučaj da to ne uspemo preko kvalifikacija. Što se tiče meča protiv Nemačke, to je samo na papiru bio prijateljski meč. Bili smo izuzetno motivisani i zadovoljni smo i igrom i rezultatom. Mislim da posebno možemo da budemo zadovoljni bodom u Portugalu. U oba meča tim je pokazao zajedništvo, karakter, borbeni duh i želju za pobedom. Srbija može da bude ponosna na ove momke. Ipak, i dalje moramo mnogo stvari da uradimo. U kvalifikacijama imamo još sedam utakmica, u igri je 21 bod. Videli ste i sami rezultate na startu kvalifikacija u našoj B grupi, nema lakih utakmica i sigurnih bodova. Ali, iskreno verujem da tim ima kvalitet da osvoji jedno od prva dva mesta i plasira se direktno na EURO.

 Na kormilu reprezentacije ste od 2017. godine. Šta ste promenili?

- Svestan sam da sam mlad trener i da će iskustvo doći sa godinama. Osnova moje trenerske filozofije je ofanzivna igra, fudbal u kom želim da postignemo gol i da pritisnemo rivala gde god i kad god možemo. To svakako nije uvek moguće. Moram da mislim o mnogim stvarima, kvalitetu rivala, igračima koje protivnik ima, i tako dalje...

Koliko je utakmica u Nemačkoj bila posebna za Vas, imajući u vidu da ste veći deo igračke karijere proveli u Nemačkoj, igrajući za Verder i Šalke?

- Da, bilo je to jedinstveno iskustvo. Za mene, Nemačka je zemlja gde sam mnogo toga naučio, gde sam stekao raznolika znanja i iskustva i gde sam imao fantastičnu igračku karijeru. Dolazak u Volfzburg je bio veoma emotivan za mene. Sreo sam mnogo ljudi iz nemačkog fudbala koje dugo nisam video i osećaj je zaista bio divan.

Srbija se nije plasirala na Evropsko prvenstvo od 2000. godine, koliko je za Vas važno da se plasirate na EURO?

- Imamo veoma talentovanu generaciju mladih fudbalera. Zajedno sa njima imamo i grupu veoma iskusnih igrača i mislim da je to kombinacija koja može da bude dobitna. Nismo igrali na EP 20 godina i težko je opisati koliko bi nam značilo da dožemo do završnog turnira. Želimo kontinuitet učešća na velikim takmičenjima jer znamo da b i korist od toga za srpski fudbal bila ogromna, ali i za sport i celu državu.

 Vaša grupa mladih igrača uključuje i nekoliko momaka koji su bili svetski prvaci 2015. godine na Novom Zelandu. Da li mislite da oni mogu da postanu "zlatna generacija"?

- To su sve momci da velikim kvalitetom i profesionalnim vrednostima i sa izuzetnim ljudskim kvalitetima. Poseduju pobednički gen. Izuzetno su vredni, radni, uvek žele maksimum. Njihov kapacitet je ogroman, i zaista iskreno vreujem da je pred njima velika budućnost - zaključio je Krstajić.

Tadiću prijala promena kluba Krstajić se posebno osvrnuo na fantastične partije Dušana Tadića u ovoj sezoni.

- Dušan je zreo, iskusan igrač, koji ima znanje i liderske kvalitete i njegove partije su na najvišem mogućem nivou. Promena kluba prošlog leta je očigledno odlično uticala na njega. Ajaks je jedan od najvećih evropskih klubova, a Tadić je jedan od najboljih evropskih igrača. To dokazuje iz meča u meč, a ja nisam nimalo iznenađen što je tako. Sve što mu se dešava je u potpunosti zaslužio. 

Nemačka je velesila Krstajić je za FIFA pričao i o aktuelnom stanju u nemačkoj reprezentaciji.

- Nemačka je fudbalska velesila. Imaju 50 različitih igrača na koje mogu da računaju i svi su izuzetno kvalitetni. Samo pogledajte njihov start u kvalifikacijama i pobedu na gostovanju protiv Holandije. Nemačka ima generaciju koja može da dosegne velike visine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online