Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.10.2018.
18:23
G. Anđelić - Vestionline A

Dogodilo se na današnji dan: Utakmica između planina i mora zbog 0,5%

Svako je svio svoje gnezdo - mi kao "orlovi", oni kao "sokolovi" - a sad da vidimo kakvi smo u fudbalu posle SCG.

EPA/Matthias Schrader
Poslednji tim Srbije i Crne Gore, na meču s Obalom Slonovače (2:3) na Mundijalu u Nemačkoj 2006: P. Đorđević, Jevrić, Krstajić, Ergić, Gavrančić, Dudić (gore), Stanković, N. Đorđević, Žigić, Ilić, Duljaj

Odziv je bio veliki, a neophodna većina osporljiva. Na referendumsko pitanje "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom" zagovornici njene samostalnosti, zaokružujući "da", odneli su pobedu za dlaku. Zbog 0,5% glasova preko granice za punovažnost opštenarodnog izjašnjavanja, propisane pravnim aktom, Crna Gora je stekla status koji je i većina u Srbiji priželjkivala. Bio je 21. maj 2006.

Nas niko ništa nije pitao. Samostalna zemlja s državnim znamenjima smo postali posredno – neposrednošću bratske republike s kojom smo prvo baštinili jugoslovenstvo na njegovim razvalinama, a onda smo se konstituislali kao nefunkcionalna Državna zajednica Srbija i Crna Gora.

Kako se političke odluke, od kada je sveta, veka i sporta, prelamaju i kroz sportsko polje, svako je svio svoje gnezdo: jedni kao orlovi, drugi kao sokolovi. Iako smo i mi i oni za respektabilan nadimak reprezentacije odabrali ptice koje lede krv u žilama, nismo se poneli slavno, a najmanje orlovsko-sokolski, u labudovoj pesmi  fudbalskog tima pod skraćenim nazivom SCG i jugo-trobojkom bez petokrake. Nedugo iza crnogorskog referenduma taj je sastav, koji je u kvalifikacijama primio samo jedan gol na deset mečeva, izgubio sve tri utakmice na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, a nemoćni krah protiv Argentine (6:0) izazivao je oporost kao nedavni Zvezdin debakl na Parku prinčeva.

Večeras, pošto su dva oka u glavi poletela svako na svoju stranu, dogodiće se i ta utakmica. Srbija, istini na volju, nikada još nije igrala s Bosnom (i Hercegovinom, ako baš držite do punog imena), jer su poslednja dva od tri susreta s njom bili baš u kvalifikacijama za Mundijal 2006, ali meč s Crnom Gorom se doživljava kao zatvaranje kruga u ogledanju našeg fudbalskog tima sa svim reprezentacijama iz nekadašnjeg Veća republika i pokrajina Savezne skupštine. Da, bilo je to Veće u kojem su predstavnike imale i obe pokrajine, a od vrhovne volje UEFA i FIFA, pod čijom smo fudbalskom kapom, zaviseće da li je taj krug i konačno zatvoren.

Fudbal, kao i istorija sveta, svakoga nepogrešivo postavi na svoje mesto. Evropska fudbalska unija je i Srbiju i Crnu Goru sortirala u treću klasu u svom novom takmičenju Ligi nacija, a žreb je odlučio da se sastanemo večeras u Podgorici i 17. novembra u Beogradu. I u toj klasi bilo je nijansiranja po koeficijentu. Ispalo je da smo mi u drugom šeširu trećeg razreda evropskog fudbala, a Crnogorci u trećem. Valjda je ta razlika između dve reprezentacije taman tolika zato što mi njima dajemo fudbalere koji u našem državnom timu nemaju mesto.

U ligi velike Jugoslavije bilo je vrsnih igrača koji zbog ogromne konkurencije nisu dosegli slavu u plavom dresu s buktinjama u grbu. Državno usitnjavanje na području koje je prozvano zapadni Balkan izgleda da se odrazio dvojako samo na reprezentaciju Crne Gore: pogubno jer ona nema sav kvalitet u svojim redovima između Bara i Boljara, a privilegovano jer može da uzima fudbalski kadar iz Srbije, što je svojevrsna ravnoteža za društveno-političko kadrovanje u obrnutom smeru u prošlosti.

Večeras je utakmica svih utakmica u susretu bilo koje dve zemlje zato što samo neprikosnoveni fudbal može da donese takav naboj. Podsetiće atmosfera na Gradskom stadionu na one mečeve titogradske Budućnosti s beogradskim "crveno-belima" i "crno-belima" kojima nije bilo lako da se i s bodom vrate kući. 

Domaćin ima svoje neskrivene ambicije, a naše je da se u ambijentu punom žara ponesemo kao što se ponela crnogorska košarkaška reprezentacija kada je svom narodu priredila jednu od najvećih sportskih poslereferendumskih radosti onim Ivanovićevim pogotkom s pola terena u zvuk sirene na meču sa Srbijom u Beogradskoj areni leta 2012. u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. To je pobeda sporta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online