Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.08.2018.
20:00
M. Topalović - Vesti A

Mališani iz dijaspore u kampu "Deki 5" (4): Luka i spava s loptom

Levo i desno krilo, odlične obe noge, nekada ga probaju na poziciji centralnog veznog. To bi ukratko bio Luka Gavrilović iz Eldea, kraj Bilefelda, u pokrajini Severna Rajna Vestfalija, koja je najrazvijeniji fudbalski region u Nemačkoj.

Deki5, M.Topalović
Oduševljen kampom: Luka Gavrilović sa Dejanom Stankovićem

- Treniram u Hamu, klubu iz Četvrte lige. Ove godine smo bili baš uspešni, osvojili smo triplu krunu - pohvalio se Luka.

U klubu nema drugih Srba.

- Tu su dva Bosanca, jedan ide u Bohum, plus Hrvati. Dobri su momci. Družimo se, pomažemo jedan drugom.

- Trener je Turčin, ali izvanredan stručnjak i prezadovoljni smo - kaže otac Vojislav koji je

Pasija konji

Vojislav je ranije imao veliku pasiju - konje!
- Sa nekoliko prijatelja sam imao rasne trkačke konje. Proslavili su se na mnogim trkama širom Evrope. Neke sam kasnije prebacio u Srbiju i postala su priplodna grla. Na posebnoj ceni bio je višestruki šampion Lobel koji je ostavio ogromno potomstvo.

amaterski igrao u Mladosti iz Smederevske Palanke.

On napominje da Luku traži Paderborn koji je ozbiljna priča i ima perfektan rad sa mlađim kategorijama.

- Prošao je kod njih sve testove, ali još je mali za selidbu iako su oni uporni jer su u našem okruženju izuzetni klubovi. Na svakih 100 kilometara su bundesligaši ili članovi "cvajte".

Paderborn je, kada je reč o seniorima, u maloj krizi, a poput Dortmunda, udaljen je 50 kilometara od Eldea.

Vojislav ima brata Rada, koji je takođe u fudbalu, ali kao menadžer.

- Živi u Smederevskoj Palanci, a odavno je u tom poslu. Dobar je prijatelj sa bivšim golmanom, a kasnije trenerom u Nemačkoj, Srbiji i BiH Slavkom Petrovićem. Valjda je Luka genetski predodređen da se bavi fudbalom.

- Mogao je i rukometom - dodaje mama Jasmina (nekada Rašić) bivša rukometašica iz Velike Plane.

Ćerka Sara se oprobala u mnogim sportskim granama i na kraju - ništa.

- Odličan je đak ona, sada će u gimnaziju - kaže Vojislav i prebacuje fokus na sina:

- Fudbal, fudbal i samo fudbal. Trenira od četvrte godine. Imamo dvorište, i u njemu golove, "podne merdevine" za stepovanje... Tu igra kada nema obaveza čak i kada se vrati sa treninga.
Lukin idol je Ronaldo.

- Ima sve od njega. Morali smo da kupimo - kaže Jasmina.

Ona dodaje da Luka ima veliku želju da uspe u fudbalu.

- Čak i spava s loptom!

Mnogo sadržaja, prikladna cena

Gavrilovići su i ranije dolazili na Zlatibor. Ovaj put su sami našli smeštaj kako bi bili blizu deteta, ali i da napune baterije za vreme odmora.
- Sjajan kamp i nije skup u odnosu na ono što se nudi i dobija. Dupla oprema, sjajan smeštaj, hrana, sadržaj, vrhunski treneri. Uče ih fudbalu, ali i da budu ličnosti, prijatelji, da razvijaju mnoge druge sposobnosti - jasan je i bez dlake na jeziku Vojislav Gavrilović.

Deki5, M.Topalović
Prija odmor na Zlatiboru: Vojislav Gavrilović

Vojislav se 1980. godine pridružio ocu koji je živeo u Osnabriku. Sada u Eldeu radi u ispostavi poznate fabrike lekova Bajer iz Leverkuzena.

- Podržavaju sve koji se bave sportom ili imaju decu u tim vodama. Omogućiće mi da radim isključivo prvu smenu, ranije sam menjao, da bih Luku mogao da vozim 20 kilometara na treninge tri puta nedeljno plus utakmice, pripreme, kampove, ali u Nemačkoj. To puno govori o uređenju države - kaže Vojislav.

On dodaje da Luka nikad nije bio ovako daleko od kuće.

- Ne žali se, naprotiv. I mi smo malo iznenađeni kako se brzo uklopio.
Luka se prisetio:

- Trebalo je prošle godine da idem u neki kamp u Bugarskoj, ali termin nije odgovarao meni zbog škole, roditeljima zbog posla, godišnjih odmora... nema veze. "Deki 5" je pun pogodak.
Luka je navijao za Bajern, ali od kada ide u Dortmund na dodatne i specijalne treninge preorjentisao se na "milionere".

Deki5, M.Topalović
Zanimljivo: Svaki trening je dobro osmišljen

Cimeri iz dijaspore

Primetan je veliki broj dece iz dijaspore u kampu
- "Deki 5" je posebno značajan za našu decu -najiskrenije, kaže mama Jasmina. Naša deca su na neki način izolovana što se tiče druženja, jezika, razvijanja svesti. Imali su i izlet u Mokru Goru što je poseban doživljaj.
Luka ima malu jezičku barijeru.
- Sve razume, ali slabije govori srpski. U sobi je sa Teodorom iz Beča koji odlično govori naš jezik. I o tome su mislili u kampu pa su ih spojili kako bi Luka napredovao - objasnio je trenutnu situaciju Voja.
Luka je čak mami poslao poruku:
"Malo sam počeo da pričam srpski."
- Kako i koliko je to proverićemo ovih dana. Do sada, ja mu nešto kažem na srpskom on razume, ali odgovara na nemačkom! Ćerka Sara perfektno govori oba jezika - kaže Jasmina.

Sutra - Sa mališanima iz dijaspore u kampu "Deki 5" (5): Tata uvek kritikuje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online