Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
04:15
M. Topalović - Vesti A

"Romantičar" iz Kanbere

Reči ohrabrenja, poneka suza karakteristična za svaku majku i put pod noge. Posle kampa FK Partizana na Zlatiboru stasiti Marko Milutinović (rođen 1996) zapao je za oko skautima crno-belih i preselio se u Beograd. Ništa ne bi bilo čudno da nije iz Kanbere, glavnog grada Australije!

Z. R.
Dragi gost: Marko Milutinović u beogradskom dopisništvu "Vesti"

- Teška odluka, ali nije bilo dileme - počinje ispovest za "Vesti" aktuelni prvotimac "romantičara" sa Karaburme i nastavlja:

1,89 metara visok je Marko Milutinović

- Braća Miloš i Goran trenirali su fudbal u lokalnom klubu Cooma u Kanberi pa sam krenuo njihovim stopama. I dok su oni sve doživljavali kao rekreaciju, mene je igra opčinila i potpuno sam se posvetio treninzima. Najpre sa ocem Slavoljubom, koji je takođe trčkarao za loptom, a onda ozbiljnije. Bio sam jedini Srbin u ekipi koju je trenirao Argentinac Gabi.

Marko je od pete godine redovan na treninzima. Svake nedelje pet-šest puta izlazio je na teren i već tada je bilo jasno: fudbal je njegov život.

- Kada sam napunio 17 godina postao sam prvotimac ekipe koja igra u ligi Kanbere. U gradu ima i srpski klub Beli orlovi, ali je drugoligaš. Pošto sam brzo napredovao odrekao sam se tenisa, koji sam paralelno trenirao, i potpuno se okrenuo "bubamari".

Ponosan na poreklo

Markovi roditelji rođeni su u Srbiji, ali su odrasli i upoznali se u Australiji.
- Tatini su poreklom iz Virine pored Paraćina. Deda Milisav i baba Ljubinka došli su na Peti kontinent 1971. kada je tata Slavoljub bio dete. Žive sa nama u kući i zaslužni su za naše srećno detinjstvo.
Mama je Novosađanka, ali ima dosta rodbine u Trebinju. Devojački je Popović. Deda živi u Melburnu i često se posećujemo, dok je baka Mila preminula - priča Marko.

Partizan u srcu

Pošto su u porodici svi ortodoksni Partizanovci bilo je logično da se oproba na kampu koji organizuje klub iz Humske.

- Nezaboravno iskustvo! I ranije sam bio u Srbiji, ali već na kampu pojavila se varijanta da ostanem u zemlji predaka. Kalio sam se u BASK-u. Nisam igrao zvanične utakmice dok nisam dobio dvojno državljanstvo. Potom sam se okušao u Jagodini i njihovom satelit klubu Tabane, a sada sam član OFK Beograda. Znam za svetlu tradiciju kluba i potrudićemo se da iz godine u godinu napredujemo. Trener Petar Divić sjajno radi, pohvalio bih direktora Božu Milenkovića i predsednika Iliju Petkovića.

Kengur broj 2

Marka u Australiji oslovljavaju i sa Mare, a u Srbije je dobio poseban nadimak - Kengur. U srpskom fudbalu već se pojavljivao taj nadimak. Imao ga je Saša Ilić (rođen u Melburnu), bivši golman Radničkog sa Novog Beograda i dva puta reprezentativac Jugoslavije.

Zablistao si u finišu polusezone?
- Na startu sam imao problema jer nisam bio u formi. Kasnije su se složile kockice, postigao sam gol protiv IMT-a i u klubu su voljni da me zadrže bar još šest meseci. Doduše, imam nekoliko ponuda iz Srbije, ali i van naših granica. Smatram da je, za mene, najbolje da ostanem još pola godine na Karaburmi.

A saigrače?
- Igram u tandemu sa Ignjatovićem koji, poput mene, tek stasava. Imam puno drugova, često izlazimo i zajedno provodimo slobodno vreme. Živim u garsonjeri na Zvezdari, peške idem na treninge. Treba mi 15-ak minuta do Stare Karaburme. Imam australijsku vozačku dozvolu, ali sam vozio samo u Jagodini i okolini. U selu Virine deda ima kola koja sam koristio dok sam bio u tom delu zemlje.

Nestala je i jezička barijera?
- Relativno brzo sam prebrodio jezičku barijeru. U Australiji nisam puno koristio srpski jezik. Nešto malo u porodici i crkvi koja se nalazi u Fereru, ali tek sada, kada sam bio primoran, uspeo sam da propričam. Uostalom, to je i prirodno posle 2,5 godine na našim prostorima. U Kanberi živi 5.000 Srba, ali u Gramer privatnoj školi koju sam završio nema časova srpskog.

Novakovi saveti

Jedan od trenera koji je zaslužan za Markov napredak je i bivši internacionalac i član Steaue i Crvene zvezde, Novak Martinović.
- I on je igrao na poziciji štopera i stekao ogromno iskustvo na utakmicama protiv Napolija, Liverpula... svojski se trudi da mi na svakom koraku pomogne. Isto važi za starije igrače Krstića, Krnjinca, Basaru...

Odrastao na srpskoj kuhinji

Svi koji dođu u Srbiju apostrofiraju našu hranu. Da li je za tebe ona otkrovenje?

- Ne! - odsečan je Marko Milutinović. - Mamina kuhinja u Kanberi bazira se na našim specijalitetima tako da sam odrastao na srpskoj kuhinji. Po svaku cenu izbegavam brzu hranu.
I dok se porodica Milutinović bavi poslom u građevinskoj firmi Bordo, Marko koristi svaki momenat da sa njima kontaktira putem društvenih mreža i "čuda tehnike".

OFK Beograd
Strelac: Marko postiže gol za OFK Beograd

- Nijednog momenta nisam se pokajao što sam došao u Srbiju. Odluka jeste bila teška, ali na vreme sam shvatio: fudbal je moj život i budućnost, a ukoliko želim da napredujem moram da dođem u Srbiju i na svu sreću porodica me podržala u toj nameri.

Marko ne krije da su devojke u Srbiji san snova, ali radije priča o fudbalu. Kvalifikacije za Mondijal u Rusiji donele su uspeh Srbiji, ali i Australiji.

- "Sokerosi" su ostvarili veliki uspeh, veoma značajan za još veći uspon i proboj fudbala među najpopularnije sportove. Srbiju sam, dok sam živeo u Australiji, redovno pratio putem satelita. Nije bilo lako ustajati u jutarnjim časovima zbog razlike u vremenu, ali mi smo patriote i svim srcem smo bodrili "orlove". Po dolasku u Srbiju redovno idem i uživo gledam sve značajnije mečeve, naravno ukoliko nisam zauzet obavezama u klubu.

Stiže prinova

Marko uskoro ide u Australiju na zaslužen odmor.
- Let preko Abu Dabija do Sidneja i kasnije kolima do 300 kilometara udaljene Kanbere traje 30 sati! Na put krećem 15. decembra, a vraćam se posle Božića. Uželeo sam se porodice, a početkom godine očekujemo i prinovu. Dobiće je brat Miloš koji je oženjen sa Sarajkom, dok je supruga drugog brata Gorana poreklom Makedonka.


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online