Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.09.2017.
00:27
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

Srpski "globtroter" Andrija Kaluđerović: Od Bačke Topole do kraja sveta

Od rodne Bačke Topole do kraja sveta - Novog Zelanda! Karijera nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Andrije Kaluđerovića (30) neodoljivo podseća na čuvene američke košarkaše Harlemovce - sad si ovde, a sutra si ko zna gde.

Privatna arhiva
Andrija Kaluđerović u dresu Velingtona

Profesionalizam je bio surov kada je u pitanju iskusni napadač, koji je igrao na tri kontinenta, promenio 18 klubova (ako se računaju i pozajmice kao mladi igrač OFK Beograda), a put ga je sada odveo u Velington Feniks. Sredinom avgusta, prekaljeni srpski internacionalac potpisao je ugovor sa klubom sa Novog Zelanda, koji se takmiči u najjačoj ligi Australije.

Brojna srpska dijaspora na najmlađem i najmanjem kontinentu imaće priliku da osim Miloša Ninkovića, veziste šampionskog Sidneja, uživa u majstorijama i golovima Kaluđerovića.

- Drago mi je da pričam za vaš list. Dok sam igrao za Brizbejn u Australiji pre dve godine imao sam prilike da se susretnem sa "Vestima". Znam da su veoma popularne među našim ljudima ovde - počeo je Kaluđerović priču za "Vesti".

Kako je došlo do saradnje sa Velingtonom?
- Pre dve godine branio sam boje Brizbejna i sarađivao sa Radom Vidošićem, trenerom koji je dugo godina u Australiji. On je sada pomoćnik glavnom treneru Velingtona Dariju Kaleziću. Pozvali su me, pitali da li bi došao. Pošto nosim odlične uspomene iz tog perioda, prihvatio sam ponudu. Nisam se pokajao, klub je odlično organizovan. Na Tajlandu, gde sam igrao pre toga, nisam bio srećan, nisam mnogo igrao, pa sam želeo da promenim sredinu. Mislim da sam napravio pravi potez dolaskom u ligu koja je sve jače, u koju se sve više ulaže.

Bravo, Zvezdo

Vesti
U Crvenoj zvezdi postigao 19 golova

Sa dalekog Novog Zelanda, Kaluđerović prati Crvenu zvezdu, klub za koji kuca njegovo srce. Svojevremeno, dok je kao igrač Vojvodine sam bukvalno razbio beogradske crveno-bele na "Marakani" u Kupu, nije hteo da proslavlja gol protiv protiv bivšeg tima.
- Pratim, naravno Zvezdu. Oduševljen sam rezultatima u Evropi. Zvezdan Terzić je napravio odličan tim, trener Milojević radi odlično. Ovi rezultati Zvezde i Partizana u Evropi, ali i reprezentacija pravi su zamajac za naš fudbal. Drago mi je da je sve krenulo napred. Čujem se sa Terzićem, koga znam iz perioda iz OFK Beograda i sa Vujadinom Savićem. Držim im pesnice da nastave sa dobrim partijama.

Kakve su ambicije kluba u narednoj sezoni?
- Cilj je da se plasiramo u plej-of. Šest od 10 ekipa igraju u doigravanju. Za sada je sve odlično. Odigrali smo nekoliko pripremnih utakmica u Australiji i spremno očekujemo početak sezone, koja kreće 6. oktobra. Sviđa mi se ekipa, igraće se dosta na mene, biću najistureniji u napadu, pa se nadam da će biti i golova. 

Prvi golgeter domaćeg fudbala

Andrija Kaluđerović je najbolji strelac u istoriji Superlige Srbije. On je 63 puta tresao mreže rivala igrajući u dresovima OFK Beograda (12), Rada (27), Crvene zvezde (19) i Vojvodine (5).
Iza njega su Lamin Dijara (Partizan 56), Dragan Mrđa (Vojvodina 35, C. zvezda 19), Nenad Milijaš (C. zvezda 53) i Milan Bojović (Čukarički 11, Jagodina 15, Vojvodina 10, Mladost Lučani 16).

Top 5 strelaca Superlige (od osamostaljenja Srbije 2006. godine)

63 - Andrija Kaluđerović
56 - Lamina Dijara
54 - Dragan Mrđa
53 - Nenad Milijaš
52 - MIlan Bojović

Da li ste u kontaktu sa Milošem Ninkovićem, koji je imao sezonu iz snova u dresu Sidneja?
- Da, skoro sam pričao sa Milošem. On je sjajan momak, oduševljen je klubom, gradom, Australijom. Već u drugom kolu, 15. oktobra, igramo protiv Sidneja u gostima. Biće prilike da se i vidimo pre i posle utakmice, da razmenimo iskustva. Biće ro pravi srpski derbi. Koliko znam, nas dvojica smo jedini zasad u Australiji. Prošle godine su bili tu Nebojša Marinković i Miloš Dimitrijević.

Privatna arhiva
Andrija sa novim saigračima iz Velingtona

Utisci o gradu Velingtonu? Da li ste imali prilike da se susretnete sa Srbima koji žive na Novom Zelandu?
- Grad je lep, mada nisam očekivao da je ovako hladno. Mnogo je hladnije nego u Australiji, duva jak vetar. Što se tiče naših ljudi, malo sam vremena bio u Velingtonu, nisam se još sreo s njima. Više ima Srba i Oklandu. Nadam se da ću upoznati i naše ljude koji žive ovde. 

Tri kontinenta, devet zemalja

Iskusni napadač počeo je karijeri u mlađim kategorijama OFK Beograda. Posle brojnih pozajmica, put ga je odveo u Rad, da bi 2010. godine stigao u najpopularniji srpski klub, Crvenu zvezdu, gde je postigao 19 golova na 43 utakmice. Ima i tri meča za najbolju selekciju Srbije. Posle crveno.belih, igrao je u Peking Guanu (Kina), Rasing Santanderu (Španija), Vojvodini, AEL Limasolu (Kipar), Tunu (Švajcarska), Brizbejnu (Australija), Al Šananiju (Katar), opet Radu, Žalgirisu (Litvanija), Portu (Tajland), a od sredine avgusta ove godine je u Velingtonu.

Promenili ste mnogo klubova, čak 18. Da li je to bio splet okolnosti ili?
- Velington mi je 13. klub u karijeri, ali mi računaju i one timova kada sam kao fudbaler OFK Beograda bio na pozajmicama. Jednostavno, tako se dogodilo, bilo je i do mene, loših procena. Mislim da sam najveću grešku napravio kada sam napustio Žalgiris i otišao na Tajland. U Kaunasu sam odlično igrao, ali stigle je dobra ponuda, prihvatio sam je i - pogrešio. Ali, to je cena profesionalizma.

Porodica trpi, ali...

Česte selidbe sigurno ne prijaju porodici Kaluđerović. Andrija ima trojicu sinova.
- Porodica trpi, ali bar smo zajedno, to je najvažnije. Stariji sin je već porastao, vreme je za školu, tako da moram da mislim i na njihovu budućnost. Nije lako - kaže Kaluđerović.

Planovi za budućnost, možda neka jača liga, veći klub?
- Imam 30 godina, vreme je da se skrasim. Ambicije su mi vezane za Australiju. Nikad se ne zna u fudbalu gde te put odvde, ali želim da ovde što duže ostanem. Sada sam fokusiran da odigrao što bolje u Velingtonu, pa možda kasnije i neki veći klub u Australiji - zaključio je Kaluđerović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online