Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.07.2017.
06:12
M. Topalović - Vesti A

Gost "Vesti" - Vladimir Simić: "Srce Amerike" u srpskim rukama

Vladimir Simić je profesor na Missouri Valley College (1.789 studenata), lociranom u kvartu grada Maršal, udaljenog 100 kilometara od Kanzasa. Zanimljivo, pored redovnih obaveza na univerzitetu, Simić je i trener koledž tima. U svetu fudbala nije se slučajno obreo.

A. Čukić
Nije slučajno u svetu fudbala: Vladimir Simić

- Deda je igrao za kragujevački Radnički. Kažu da je bio "prvi srpski bek", puno pre Milovana Đorića - priča Simić, koji po još jednom osnovu ima fudbalski gen:

- Blizak rod (brat očeve majke) mi je i Laza Tasić, nekad sjajni fudbaler Crvene zvezde i reprezentativac Jugoslavije.

Simić je trenirao fudbal u Crvenoj zvezdi i Obiliću, amaterski igrao na koledžu, ali je obrazovanje bilo u prvom planu. Već dve decenije živi u Americi (Viskonsin, Ilinois i Misuri), gde je univerzitetski profesor.

Šekularac bio redovan gost

Simić rado priča o dedi.
- Bio je profesor u Hidrometeorološkoj školi. Pohađao je Dragoslav Šekularac, pa je bio redovan gost u našoj kući. Svraćali su Toma Kaloperović, Vladica Popović... elita tog fudbalskog doba.

- Uz obrazovni program izuzetno je važan sportski segment - kaže Simić.

- U Americi sam stekao najvišu premijer trenersku diplomu i plus od SAD federacije. Od 2003. vodim fudbalski tim koji ostvaruje odlične rezultate. Soker, kako ga oni zovu, beleži rapidan napredak, posebno tokom dve poslednje decenije, koliko sam u Americi.

Košarkašice za istoriju

Procentualno da li ima više dečaka ili devojčica?
- Dečaka, ali samo iz jednog razloga. Američki fudbal trenira 200 momaka, a to je jedina grana koja nema žensku sekciju i tu se pravi razlika. U ostalim sportovima zastupljena su oba pola. Fudbal, atletika, plivanje, bejzbol, softbol, košarka, tenis, streljaštvo, odbojka, rvanje... čak lakros, čirlidersice (za košarku i američki fudbal) i rodeo mogu da se treniraju. Kao i na svakom univerzitetu, a naš je privatni i po veličini srednje kategorije, zavidna pažnja posvećuje se sportu i više od 80 odsto studenata je u nekoj od sportskih grana - pojašnjava Simić šta se dešava u kampu površina 61 hektar, i dodaje:

- Prva ženska košarkaška utakmica snimljena filmskom kamerom zabeležena je 1904. baš na našem koledžu.

Deca takođe u fudbalu

Život u manjem gradu prija i supruzi Mileni koja je takođe profesor i deci Katarini i Aleksandru.
- Dok sam živeo u Čikagu od tačke A do tačke B trebalo mi je četiri sata automobilom! Sada je sve lakše, a i deci prija manja sredina. Katarina uspešno igra u lokalnoj školi fudbala, a bila je gost-igrač kod Vlade Roganovića, čija škola doživljava neverovatnu ekspanziju. Isti sport trenira i sin Aleksandar.

Ima li još profesora ili studenata sa naših prostora?
- Od profesora radi Milorad Ćorlija (rođen u SAD), a studenata uvek ima. Za 15-ak godina bilo ih je preko 30. Trenutno studiraju bliznakinje iz Sombora, koje treniraju odbojku. Bar 80 odsto studenata iz Srbije bilo je vezano za sport. Posle završetka studija mnogi su se snašli i uspešno rade u raznim sistemima i kompanijama. Sa mnogima smo u kontaktu. Koledž ima preko 30 smerova (ekonomija, kriminalistika, biznis, IT tehnologija, sportski menadžment, biologija...) i nudi širok dijapazon obrazovanja. Ističem da dobri sportisti imaju brojne beneficije. Profesionalcima je zabranjeno da budu članovi ekipa.

Kako je najlakše stići do koledža?
- Putem prijava ili ličnog kontakta koji je najbolja varijanta. Postoje brojne agencije, ali se pravi ozbiljna selekcija. Neophodan je uspeh u školi i odlično poznavanje engleskog jezika. To su preduslovi za praćenje nastave. Idealna kombinacija je dobar đak i sportista, ali u osnovi obrazovanje ima prednost. Akademska stipendija se dobija posle pregleda proseka, poznavanja engleskog, položenog testa i sportskih predispozicija. U slučaju sportiste glavna je reč trenera. Direktor upisa aminuje prijavu.

Naši studenti za primer drugima

Kakvi su studenti iz Srbije?
- To moram da istaknem, deca koja dolaze iz naše zemlje poseduju fantastičnu osnovu i lako se prilagode novom svetu i školovanju - sa neskrivenom srećom kaže Simić.

- Školovanje se puno razlikuje. Rade se masivni i parcijalni projekti, ispiti se polažu iz delova ili na kraju semestra, a lakša je prohodnost posle tri, 3,5 ili četiri godine obrazovanja. Usmeravanje se vrši posle druge godine. Primetno je da mladi Srbi teže ka poslovima u većim gradovima.
Da li ima Srba u vašem okruženju?
- Uglavnom je reč o starosedeocima. Peta generacija ima američka imena i naša prezimena, ali drže do srpske tradicije. U Kanzasu su dve crkve. U jednoj je pop Aleksandar iz Novog Sada. U Americi se smanjila tenzija, crkve su se na neki način ujedinile, ali i dalje svako ide u svoju.

Vratimo se na sportski teren. Da li vam neko pomaže pri vođenju tima?
- Imam sjajnog saradnika Ivana Ninkova iz Pančeva. Završio je master i ostao u klubu koji se takmiči u MVC (Misuri veli konferenciji), za koji je dve godine igrao. Imamo jaku konkurenciju u ekipama iz glavnog grada Džefersona, Kanzasa, Springfilda, Sent Luisa... Liga (NAIA, za sve sportove) je formirana po principu MLS ili NFL, a na nacionalni šampionat ide pobednik regularnog dela (14 klubova) i plej-ofa. Zbog geografskog položaja Maršala, uz tradicionalan nadimak "vikinzi", zovu nas i "srce Amerike".

A. Čukić
Dragi gosti: Porodica Simić posetila je dopisništvo "Vesti" u Beogradu

Svakodnevni treninzi

Sistem i način treninga?

- Gotovo na profesionalnom nivou. Svakodnevni treninzi, pripreme, utakmice... Ima ih 20-25 u zavisnosti od plej-ofa, a sezona traje od avgusta do decembra. Posedujemo stadion (kapacitet 1.500 mesta) u kampusu koji delimo sa američkim fudbalom. Igra se na veštačkim terenima koji su preovladali Amerikom. U mom timu su Slaven Baškalo iz Novog Sada i Uroš Ilić, koji je prošao školu Teleoptika. Bio je i brat Jevtovića iz Partizana, ali se vratio u Srbiju iz porodičnih razloga. Krajem leta stiže Luka Gluščević, koji će biti veliko pojačanje. Bio je član Rada i mladih selekcija Kanade.

Milena spojila muziku i finansije

Bračni par Simić aktivno učestvuje u radu koledža. Vladimir je na biznis odseku i predaje poslovni menadžment, ljudske resurse, operacioni menadžment.
Milena je u Beogradu završila Muzičku akademiju i vanredni je profesor fine umetnosti. To podrazumeva i povremene časove klavira ukoliko ima zainteresovanih. Prekvalifikovala se i sada je na smerovima: finansije, novac i bankarstvo i globalno tržište (internacionalna ekonomija).

Po kom principu funkcionišu klubovi?
- Država koledžima, koji neguju sport, daje poreske olakšice i zato mu se pridaje puno pažnje. Sami finansiraju sve aktivnosti i putovanja. Ima i donatora, ali je to mali procenat u ukupnom budžetu. Članovi MLS imaju u nižem rangu B postave ili satelit klubove (USL liga takođe sa dve konferencije, ukupno 30 klubova). Sezona je kraća i fudbaleri mogu da imaju stalan posao. Preko leta postoji Pi Dži El liga koja traje par meseci. U njoj igraju svi koji ne žele da odmor provedu van Amerike, a odlična je za održavanje forme.

Šta posle školovanja i sporta na koledžu?
- Praksa pa posao, koji se relativno lako nađe, a služi da bi se olakšao život. Koledž u startu daje preporuke za teritoriju cele Amerike, a ne samo Misurija i okolnih država. Kada steknu određenu sigurnost (plata 35.000-40.000 dolara) i poznanstva u biznisu veliki broj se opredeli za master studije (poželjno je da se promeni koledž) posle kojih rastu prihodi. Akademsko obrazovanje je u prvom planu, pa onda sport. Život u kampu podrazumeva aktivnosti koje se non-stop odvijaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online