Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.12.2016.
11:42
M. Topalović - Vesti A

Pet ideja za novi izgled Svetskog prvenstva

Pred čelnicima FIFA biće nekoliko predloga za izmenu formata Svetskog prvenstva, a gotovo je sigurno da će takmičenje 2026. godine biti prošireno

Instagram
Brojne kombinacije za Mundijal

Savet FIFA će na kongresu 10. januara odlučiti o predlogu predsednika ove organizacije Đanija Infantina, o tome da se promeni format Svetskog prvenstva u fudbalu, koje bi od 2026. godine mogao da ima više će se sistemu najbolje fudbalske selekcije boriti za titulu prvaka sveta u fudbalu 2026. godine.

FIFA je uputila svojim članicama dopis u kome se na 64 strane analizira pet varijanti po kojima bi ubuduće mogao da se igra Mundijal.

Taj dokument dobili su svi članovi Saveta Fife, koji će na sednici zakazanoj za 10. januar odlučiti u kom formatu će biti igran Svetski kup 2026. godine.

Iako se među pet ponuđenih opcija nalazi i sadašnji format sa 32 tima, predsednik Fife Đani Infantino je jasno stavio do znanja da se zalaže za proširenje završnog turnira.

On veruje da bi turnir sa 48 ili 40 nacionalnih selekcija povećao interesovanje za Svetski kup i na relativno novim tržištima, a sasvim sigurno bi svetskoj kući fudbala i njenim članicama doneo više novca.

Ovo je pet opcija za budući izgled Svetskog prvenstva:

1 – 48 SELEKCIJA U 16 GRUPA PO TRI EKIPE

Tu varijantu zagovara novi predsednik Fife. Svaki učesnik imao bi sigurne dve utakmice u grupi, a da u poslednjem kolu ne bi bilo dogovaranja, predlaže se da u grupnoj fazi takmičenja pobednik bude odlučen jedanaestercima, ukoliko susret bude završen nerešenim rezultatom.

U dokumentu se ističe i da bi prelazak na nokaut fazu takmičenja već sa 32 ekipe znatno povećao prodaju karata, a i gledanost televizijskih prenosa, što bi takođe povećalo prihode.

Konačno, predviđa se da bi u tom formatu ukupni prihodi bili uvećani na šest i po milijardi dolara, sa pet i po, koliko će biti u Rusiji 2018. godine.

Organizator bi, kao sada Rusija, morao da obezbedi najviše 12 stadiona, ali bi troškovi sa sadašnje dve milijarde dolara bili uvećani za 15 odsto.

Reuters
Najava promena: Đani Infantino

2 – 48 TIMOVA, 16 NOSILACA

U toj varijanti 16 najbolje rangiranih selekcija bili bi nosioci, dok bi preostala 32 tima igrala baraž i pobednici bi nastavili takmičenje.

To ipak deluje kao najmanje poželjna opcija. Pre svega jer bi bilo neozbiljno da se 16 učesnika završnog turnira vrati kući posle samo jedne odigrane utakmice.

U varijanti sa 48 timova mnogo je prihvatljivija prva opcija sa 16 grupa po tri ekipe, jer bi svi igrali najmanje dve utakmice, navodi se u dokumentu.

Problem je i to što bi moglo da se dogodi da selekcije sa nekoliko kontinenata ne prežive baraž, a to bi onda znatno uticalo na interesovanje, kao i na prihode.

3 – 40 TIMOVA U 10 GRUPA PO ČETIRI EKIPE

U toj varijanti bilo bi odigrano 76 utakmica, četiri manje nego u opciji sa 48 timova, a primedbe su da nije dobro da u drugu fazu takmičenje ne prođu svi, već samo šest drugoplasiranih selekcija u grupama.

Pored toga, predviđa se da bi u ovoj varijanti zarada bila samo 200 miliona dolara veća nego u Rusiji 2018. godine.

4 – 40 TIMOVA U 8 GRUPA PO PET EKIPA

U dokumentu se navodi da je to najmanje interesantna i poželjna opcija. Bilo bi odigrano najviše utakmica, čak 88, ali bi dosta susreta bio lišeno svakog značaja, što Fifa želi da izbegne.

Ova varijanta je, kako se ističe, posebno neprihvatljiva za evropske klubove, jer bi igrači duže bili van njih, a zbog većeg broja utakmica povećava se i mogućnost povreda.

5 – 32 TIMA U 8 GRUPA PO ČETIRI EKIPE

Sadašnji format nije savršen, ali je od uvođenja 1998. godine u Francuskoj postao veoma popularan, a i klubovima najviše odgovara, jer se igraju samo 64 utakmice, navodi Fifa.

Dodaje se, ipak, da je je članicama Fife na poslednjem Kongresu obećano da će broj učesnika završnog turnira biti uvećan i da su oni upravo zbog toga podržali borbu protiv korupcije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online