Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.12.2016.
13:00
mozzartsport.com, Sportske novosti A

Hrvati ne žele srpske klubove u Regionalnoj ligi!

Nova ideja po kojoj bi našim klubovima bilo namenjeno takmičenje sa rumunskim, bugarskim, albanskim, turskim, grčkim klubovima.

A. Čukić
Više liga da ne bude briga: Šuker, Karadžić, Milorad Dodik i Tomislav Nikolić

Ideja o regionalnoj ligi u kojoj bi učestvovali fudbalski klubovi iz bivše Jugolsavije je stara nekoliko godina, ali je poslednjih dana dobila novo poglavlje. Sastanak u Zagrebu o osnivanju regionalne lige u kojoj bi za početak igrali omladinci Crvene zvezde, Partizana, Hajduka, Dinama i ostalih popularnih klubova iz bivših jugoslovenskih republika je doživljena kao prethodnica za osnivanje “prave lige” za seniore.

Najavljeni dolazak novog predsednika UEFA Aleksandra Čeferina u Zagreb je samo podgrejao spekulacije o osnivanju takmičenja koje bi ličilo na nekadašnju moćnu jugoslovnesku ligu, ali izgleda da postoje i druge opcije.

Poznati hrvatski novinar Tomislav Židak iz zagrebačkih Sportskih novosti tvrdi da su planovi o regionalnoj ligi u razvoju, ali da je aktuelna ideja i o regionalnom takmičenju u drugačijem formatu. Tačnije, o ligi koju ne bi činili klubovi iz bivših jugoslovenskih republika i u kojoj ne bi bilo klubova iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.  

Prema pisanju Sportskih novosti, ali i prema sazannjima hrvatskog portala Sportarena, UEFA je smislila ideju o četiri ili pet regionalnih liga po kojoj bi hrvatski i srpski klubovi igrali u odvojenim takmičenjima.

Pomenuti hrvatski mediji najavljuju opciju o regionalnoj ligi u kojoj bi pored hrvatskih i slovenačkih klubova igrali još predstavnici Češke poput Sparte, Slavije, Viktorije Plzenj i Slovana iz Liberece, zatim austrijski klubovi Austrija, Red Bul Salzburg i Rapid te predstavnici Mađarske i Slovačke. Ta liga bi se igrala tokom nedelje, a domaća prvenstva bi zadržala postojeći format vikendom. Još se vaga da li bi u pomenutu regionalnu ligu bili uključeni klubovi iz Bosne i Hercegovine.

Po istom principu, Čeferin i UEFA razmišljaju o još nekoliko regionalnih takmičenja, a srpski klubovi bi irgali u jugoistočnoj ligi sa predstavnicima Turske, Grčke, Makedonije, Albanije i Rumunije i Bugarske.

Pominje se i mogućnost osnivanja regionalne lige na prostoru bivšeg SSSR-a koju bi činili predstavnici Rusije, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije i Moldavije. Isti idejni tvorci zamišljaju i Skandinavsku ligu koja je već sredinom prošle decenije imala svoj probni period od tri godine i nije zaživela.

Iako se kao jedan od razloga za ovaku selekciju navodi izbegavanje problema huliganizima koje bi doneli ponovni okršaji klubova iz bivših jugoslovenih reprublika, nije baš najjasnije kako tvorci ove ideje vide stabilnost na eventualnim utakmicama srpskih i albanskih, odnosno grčkih i turskih, jermenskih i azerbejadžanskih ili ruskih i gruzijskih klubova.

U ovoj priči, svoju ulogu ima i Zvonimir Boban, zamenik glavnog sekreta FIFA, jer i u svetskoj kući fudbala razmišljaju o pomenutim problemima. Prilikom formiranja regionalnih liga Bobanovo mišljenje će se uvažavati, kao i Šukerovo, koji sedi u Izvršnom odboru UEFA. Oni bi mogli da budu značajna prevaga o formiranju regionalnih liga u pomenutom formatu s obzirom da mnogi u hrvatskom fudbalu ne žele natrag u takmičenje sa srpskim klubovima.

Pomenuto takmičenje bi bilo organizovano po formatu grupa, a posebno je važna informacija da je UEFA već pripremila i nagradni fond. Hrvatski izvori navode da bi ovakvo takmičenje bilo puno prihvatljviije tamošnjoj fudbalskoj javnosti, ali i službama bezbednosti. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online