Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
18:24
M. S. A

Srbi i Nemci stižu Brazilce i Šveđane

Naši fudbaleri i "panceri" čak šest puta igrali jedni protiv drugih, a nikad na mundijalima nismo igrali protiv Engleza i Italijana.

Tokom 80-godišnje istorije svetskih prvenstava odigrani su mnogi uzbudljivi mečevi, koji su izrodili brojne "veštačke" rivale. U Brazilu je pravi praznik, više od igre, kad se spremaju za megdan Argentincima, pa i večite dužnicima Urugvajcima, ali kad se u pitanju svetska prvenstva najveći rival "karioka" su - Šveđani! Ne zbog onog nezaboravnog finala iz 1958, kad je svet upoznao tada golobradog Pelea, već zbog činjenice da su Brazil i Švedska nacionalni timovi koji su se najčešće susretali tokom svetskih prvenstava - čak sedam puta!


Najčešći rivali na SP
7 x Brazil - Švedska
6 x Nemačka - Jugoslavija
5 x Brazil - Italija
5 x Argentina - Nemačka
5 x Nemačka - Italija
5 x Francuska - Italija
5 x Argentina - Italija
5 x Brazil - Čehoslovačka
5 x Brazil - Španija
5 x Argentina - Engleska

Već pomenuti duel iz 1958. svakako je najznačajniji u njihovoj istoriji jer su Brazilci tada stigli do svoje prve (od ukupno pet) titule prvaka sveta. Pobedili su u Stokholmu domaćina sa 5:2 golovima Vave (2), Pelea (2) i Zagala. Dvadeset godina ranije isti rivali su odlučivali o trećem mestu na Mondijalu u Francuskoj 1938. i opet su slavili Brazilci, ovog puta sa 4:2, a dvostrukom strelcu Leonidasu ti golovi pomogli su da bude "kralj strelaca" tog svetskog šampionata.

Odmah iza njih, sa šest mečeva, nalaze se Nemačka i Jugoslavija. Kako su FIFA i UEFA priznali nacionalni tim Srbije kao legitimnog naslednika reprezentacije Jugoslavije, to znači da će naši najbolji fudbaleri i "panceri" u Južnoj Africi sedmi put igrati jedni protiv drugih čime će se izjednačiti sa Brazilcima i Dancima.
Ipak, statističari "svetske kuće fudbala" primećuju da su se Jugosloveni (čitaj Srbi) "ušunjali" među ove svetske velikane, jer dueli naše i nemačke reprezentacije uglavnom su igrani u ranijim fazama takmičenja, po grupama ili najdalje u četvrtfinalu. Tako će biti i u Južnoj Africi pošto će se utakmica između "orlova" i "pancera" igrati u okviru grupe C i to 18. juna u Port Elizabetu, na stadionu "Nelson Mandela Baj".

Nikad se nisu sastali:
Argentina - Portugal
Argentina - Danska
Brazil - Južna Koreja
Engleska - Srbija
Engleska - Južna Koreja
Francuska - Holandija
Francuska - SAD
Italija - Srbija
Italija - Portugal
Italija - Danska
Holandija - SAD
Španija - Holandija
Španija - Portugal
Napomena: U obzir su uzeti samo timovi s minimum 25 mečeva i osam učešća na SP.

Mnogo važnije mečeve za konačan ishod svetskih prvenstava imala su naredna četiri para, koji su se međusobno sastajali po pet puta, od toga u čak šest finala i tri polufinala.


Tu se, pre svih, misli na mečeve između Brazila i Italije, koji su se dva puta sastajali u finalima i oba puta slavili su Južnoamerikanci (1970, 1994). Argentinci i Nemci takođe su igrali dva finala i podelili trofeje na ravne časti - "gaučosi" su slavili 1986, a "panceri" četiri godine kasnije. Italijani su po pet puta igrali protiv Nemaca i Francuza i oba rivala po jednom pobeđivali u finalu "trikolore" baš na poslednjem mondijalskom finalu, 9. jula 2009. na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu.


S druge strane, iako je dosad na svetskim prvenstvima ukupno odigrano 708 utakmica, još uvek ima velikih timova, koji nikad nisu igrali jedni protiv drugih, kao što su, recimo, komšije Španci i Portugalci ili recimo Francuzi i Holanđani. FIFA je napravila listu "neviđenih" mečeva između selekcija koja se nikad nisu međusobno sastale na mondijalima, a učestvovale su na minimum osam svetskih prvenstava ili odigrale minimum 25 mečeva. Tako su se među 13 odabranih duela našla i dva naša. Naime, Jugoslavija nikad na mondijalima nije igrala protiv Engleske, niti Italije.

Prvo pa - finale
Lista međusobnih duela između sedam svetskih prvaka (Brazil, Italija, Nemačka, Argentina, Urugvaj, Engleska i Francuska) konačno je kompletirana 2002. godine kad su se Nemci i Brazilci prvi put sastali na nekom mondijalu i to odmah u finalu! Bilo je to 30. juna 2002. u Jokohami a slavili su Brazilci sa 2:0 golovima Ronalda.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online