Utorak 01.06.2010.
18:24
M. S.

Srbi i Nemci stižu Brazilce i Šveđane

Tokom 80-godišnje istorije svetskih prvenstava odigrani su mnogi uzbudljivi mečevi, koji su izrodili brojne "veštačke" rivale. U Brazilu je pravi praznik, više od igre, kad se spremaju za megdan Argentincima, pa i večite dužnicima Urugvajcima, ali kad se u pitanju svetska prvenstva najveći rival "karioka" su - Šveđani! Ne zbog onog nezaboravnog finala iz 1958, kad je svet upoznao tada golobradog Pelea, već zbog činjenice da su Brazil i Švedska nacionalni timovi koji su se najčešće susretali tokom svetskih prvenstava - čak sedam puta!


Najčešći rivali na SP
7 x Brazil - Švedska
6 x Nemačka - Jugoslavija
5 x Brazil - Italija
5 x Argentina - Nemačka
5 x Nemačka - Italija
5 x Francuska - Italija
5 x Argentina - Italija
5 x Brazil - Čehoslovačka
5 x Brazil - Španija
5 x Argentina - Engleska

Već pomenuti duel iz 1958. svakako je najznačajniji u njihovoj istoriji jer su Brazilci tada stigli do svoje prve (od ukupno pet) titule prvaka sveta. Pobedili su u Stokholmu domaćina sa 5:2 golovima Vave (2), Pelea (2) i Zagala. Dvadeset godina ranije isti rivali su odlučivali o trećem mestu na Mondijalu u Francuskoj 1938. i opet su slavili Brazilci, ovog puta sa 4:2, a dvostrukom strelcu Leonidasu ti golovi pomogli su da bude "kralj strelaca" tog svetskog šampionata.

Odmah iza njih, sa šest mečeva, nalaze se Nemačka i Jugoslavija. Kako su FIFA i UEFA priznali nacionalni tim Srbije kao legitimnog naslednika reprezentacije Jugoslavije, to znači da će naši najbolji fudbaleri i "panceri" u Južnoj Africi sedmi put igrati jedni protiv drugih čime će se izjednačiti sa Brazilcima i Dancima.
Ipak, statističari "svetske kuće fudbala" primećuju da su se Jugosloveni (čitaj Srbi) "ušunjali" među ove svetske velikane, jer dueli naše i nemačke reprezentacije uglavnom su igrani u ranijim fazama takmičenja, po grupama ili najdalje u četvrtfinalu. Tako će biti i u Južnoj Africi pošto će se utakmica između "orlova" i "pancera" igrati u okviru grupe C i to 18. juna u Port Elizabetu, na stadionu "Nelson Mandela Baj".

Nikad se nisu sastali:
Argentina - Portugal
Argentina - Danska
Brazil - Južna Koreja
Engleska - Srbija
Engleska - Južna Koreja
Francuska - Holandija
Francuska - SAD
Italija - Srbija
Italija - Portugal
Italija - Danska
Holandija - SAD
Španija - Holandija
Španija - Portugal
Napomena: U obzir su uzeti samo timovi s minimum 25 mečeva i osam učešća na SP.

Mnogo važnije mečeve za konačan ishod svetskih prvenstava imala su naredna četiri para, koji su se međusobno sastajali po pet puta, od toga u čak šest finala i tri polufinala.


Tu se, pre svih, misli na mečeve između Brazila i Italije, koji su se dva puta sastajali u finalima i oba puta slavili su Južnoamerikanci (1970, 1994). Argentinci i Nemci takođe su igrali dva finala i podelili trofeje na ravne časti - "gaučosi" su slavili 1986, a "panceri" četiri godine kasnije. Italijani su po pet puta igrali protiv Nemaca i Francuza i oba rivala po jednom pobeđivali u finalu "trikolore" baš na poslednjem mondijalskom finalu, 9. jula 2009. na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu.


S druge strane, iako je dosad na svetskim prvenstvima ukupno odigrano 708 utakmica, još uvek ima velikih timova, koji nikad nisu igrali jedni protiv drugih, kao što su, recimo, komšije Španci i Portugalci ili recimo Francuzi i Holanđani. FIFA je napravila listu "neviđenih" mečeva između selekcija koja se nikad nisu međusobno sastale na mondijalima, a učestvovale su na minimum osam svetskih prvenstava ili odigrale minimum 25 mečeva. Tako su se među 13 odabranih duela našla i dva naša. Naime, Jugoslavija nikad na mondijalima nije igrala protiv Engleske, niti Italije.

Prvo pa - finale
Lista međusobnih duela između sedam svetskih prvaka (Brazil, Italija, Nemačka, Argentina, Urugvaj, Engleska i Francuska) konačno je kompletirana 2002. godine kad su se Nemci i Brazilci prvi put sastali na nekom mondijalu i to odmah u finalu! Bilo je to 30. juna 2002. u Jokohami a slavili su Brazilci sa 2:0 golovima Ronalda.

2024 © - Vesti online