Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.01.2016.
07:32
Ž. Mutavdžić - Vestionline A

Fudbaleri kao robovi u kandžama menadžera i klubova

Proteklih dana glavna tema u fudbalskoj javnosti Srbije je da li će najbolji fudbaler Vojvodine Mirko Ivanić da pređe u Partizan. Slučaj je dobio epitete španske sapunice, sa mnogo epizoda, ali bez konačnog epiloga.

Tanjug
Reč je reč: Mirko Ivanić neće u Partizan

Posle ove srpske sapunice zapitamo se koja je uloga sportista u današnjem svetu? Jeste, fudbaleri, čak i prosečni, su plaćeni sumama od kojih se običnim smrtnicima zavrti u glavi, ali da li su oni danas moderni robovi bez ikakvih prava?!

Ivanić nije hteo da bude rob! Iako su se Vojvodina i Partizan dogovorili o transferu, a spekuliše se da je suma za slobodu veziste od 1.000.000 do 1.500.000 evra, igrač je rekao "NE". Neće da obuče crno-beli dres. Još letos je obećao navijačima Vojvodine i javnosti da neće da pojačava beogradske večite. On drži reč...

Proteklog meseca, srpska javnost se zabavljala "slučajem Grujić". Otac veziste crveno-belih nije želeo da mu sin ode u Liverpul tako rano, zavapio je preko medija, a onda je stiglo smehotresno saopštenje sa "Marakane" gde kažu da su oni prodali Grujića i da će klub da propadne ako se transfer od 6.000.000 evra ne realizuje. I takav gigant kao što je nekada bila Crvene zvezda spala je na to da je spasava jedan tinejdžer.

U ovim slučajevima, igrači su bili u rukama klubova, koji su umesto njih odlučivali, ali ništa manje pogubna uloga nije ni menadžera, što onih pravih, što onih kvazi. "Lovci na mlade talente" ne prezaju ni od čega ne bi li se sa detetom od 12, 13 godina potpisivali nekakav ugovor, a onda ako taj igrač bljesne, da ga prodaju i "pokupe kajmak".

Verovatno ni najbolji advokati ne bi mogli da razvežu te "Gordijeve čvorove" i pitanja vlasništva. Kao što su nekada robovlasnici imali tapiju na robove, tako sada menadžeri imaju "crno na belo" da su oni vlasnici igrača.

Primeri Luke Jovića i Andrije Živkovića, dvojice talentovanih fudbalera Crvene zvezde i Partizana su najbolji primeri. Zvezdin vunderkind je prodat, zamislite, nekakvom investicionom fondu, a 50 odsto vlasništva nad najboljim fudbalerom Partizana ima izraelski menadžer Pini Zahavi. Naravno, ništa manje nisu krivi ni roditelji, koji žele preko dece da se domognu što pre nekog novca. U Srbiji se radi i živi sa 200 evra mesečno, pa je teško odoleti ponudi tih menadžera i menadžerčića.

A u Srbiji fudbalski menadžeri niču kao pečurke posle kiše. Sport je biznis, a u fudbalu se vrte najveće pare, a gde su velike pare tu je mnogo "krokodila".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online