Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.07.2015.
15:36
mondo.rs A

Intervju sa Albancem koji je upravljao dronom u Beogradu

Albanac Ismail Morina odmah po prekidu kvalifikacionog meča za EURO 2016 između Srbije i Albanije u Beogradu prošlog oktobra hvalio se na društvenim mrežama da je baš on taj koji je pustio dron i napravio haos.

screenshot
"Drondžija": Ismail Morina

Samo tri dana posle presude Međunarodnog suda za arbitražu u sportu u Lozani, prema kojoj je Albaniji preinačena prvobitna odluka UEFA i dodeljena pobeda službenim rezultatom 3:0, albanski mediji objavili su intervjuu sa Ismailom Morinom, u kojem je on do detalja ispričao kako je isplanirao i izveo prekid utakmice u Beogradu.

Morina je otkrio da je ideja o dronu rođena u Italiji, gde je živeo, i to sasvim spontano.

- Brzo nakon što je žrebom određeno da će Albanija igrati sa Srbijom posle jednog fudbala sa prijateljima rodila se ideja o puštanju drona. Jedan prijatelj Italijan predložio je da upotrebimo mini helikopter i da na njega okačimo poruku, što sam odmah i prihvatio. Razmišljali smo o zastavi koju će nositi dron. Imali smo dve verzije - orla ili orla sa Skenderbegom, i odlučio sam da izaberem drugu, a onda smo dugo razmišljali i poruci koju ćemo napisati. U prvom trenutku razmišljali smo da napišemo nešto na italijanskom, ali smo kasnije na internetu tražili neku reč koja se i na engleskom i na maternjem slično piše, pa smo odabrali "autohtoni", jer je zvučala elegantno - objasnio je Morina, prenosi kosovski list Bota Press.

On je potom detaljno objasnio kako se pripremao za akciju skoro tri meseca pre odigravanja meča, kada je i stigao u Beograd da obiđe teren.

- Iskoristio sam posetu Albaniji tokom leta da dođem u Srbiju. Bio sam siguran da će se utakmica igrati na stadionu Crvene zvezde i 26. jula prošle godine sam obišao lokaciju i snimio stadion i sve neophodno oko njega. Usput sam obišao i stadiona Partizana, ali ne detaljno, a kasnije sam tek saznao da će se tamo igrati meč. Onda sam iskoristio pomoć Google Maps i našao tri, četiri povoljen lokacije udaljene od 50 do 70 metara od stadiona odakle je bilo moguće pustiti dron. Sve vreme sam sarađivao sa momkom iz Skoplja, koji je i nabavio i dopremio zastavu.

Sudeći prema snimku na kojem su novinar Dritan Šakohoća i Ismail Morina obučeni nešto toplije u odnosu na to kakvo je vreme bilo poslednjih dana, nije isključeno da je intervju napravljen ranije, a plasiran namenski posle odluke Suda u Lozani.

Morina je potom ispričao je da je čak 17 sati bio sakriven na tajnoj lokaciji čekajući trenutak da pusti dron.

- Prethodno sam 12 sati putovao da bih izveo akciju. Prvobitna ideja je bila da se dron pusti za vreme intoniranja himni. Sve je bilo udrađeno kako treba, dron dopremljen, kablovi povezani, ali u trenutku kada sam izašao iz skrovišta i hteo da ga pustim, neko je prošao pored mene i ja sam odustao u poslednjem trenutku, misleći da sam otkriven. Odlučio sam onda da se pritajim malo, pa da pustim dron pred kraj prvog poluvremena. Prvo sam ga pustio da napravi mali krug u vazduhu oko stadiona, a zatim sam ga uputio iznad tribina. Mislio sam da su albanski igrači u crvenim dresovima i zato sam spustio dron niže, prema njima i onda shvatio da žele da ga uhvate i skinu. Ja sam ustvari napravio grešku, jer sam pogrešio boje dresova.

Morina je odmah pošto je dron spušten, napustio lokaciju na kojoj se nalazio, kao i Srbiju. Priznaje da je bio zabrinut.

- Auto me je već čekao i odmah smo krenuli na autoput. Razmišljao sam kako ćemo preći granicu i bio sam zabrinut. Mislio sam da ukoliko nas policija zaustavi, odmah nagazimo gas i krenemo da bežimo, a na sreću sve je prošlo bez problema - izjavio je Morina.

On je rekao da mu se život promenio 14. oktobra prošle godine i to na gore, jer u Albaniji sada živi izolovano, daleko od javnosti. Sa svojom porodicom gotovo da je prekinuo kontakt, dok se i sa devojkom veoma retko viđa.

Morina je kriv, priznao je javno kako je izveo akciju spuštanja drona i iscenirao prekid meča, ali i dalje je na slobodi...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online