Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.11.2013.
09:37
Vesti - S. Nikolić A

I Bekenbauer i Krojf se drogirali?!

Bačena mrlja na veliko finale Svetskog prvenstva iz 1974, ali i na svetski fudbal generalno...

Kapiteni uoči finala 1974: Johan Krojf i Franc Bekenbauer

Holandski fudbaleri koristili su u prošlosti gotovo svakodnevno doping! Ovo je u svojoj knjizi "Otkrivene fudbalske misterije" obelodanio holandski novinar Gvido Derksen.

Rep: Svi nešto gutali
Džoni Rep, bivši holandski internacionalac, rekao je da priče koje iznosi Derksen nisu misterija.
- Svi su gutali ponešto u to vreme - otkrio je bivši reprezentativac "lala".

Prema navodima iz knjige koja se naredne nedelje pojavljuje u lokalnim knjižarama, "holandski reprezentativci su bili "drogirani" tokom mečeva na SP 1974. i 1978. godine", gde su oba puta poraženi u finalnom meču.


Ova knjiga baca novu mrlju na veliko finale SP 1974. godine u Minhenu, gde su Nemci predvođeni Francom Bekenbauerom nadigrali Krojfove Holandjane sa 2:1. Nedavno je, naime, objavljeno da su se reprezentativci Nemačke na veliko dopingovali na raznim takmičenjima, pa i na meču koju im je doneo titulu šampiona.

Otkrivene fudbalske misterije

Derksen je svoju knjigu bazirao na razgovorima sa Fricom Keselom, lekarom Fudbalskog saveza Holandije u periodu od 1968. do 1999. godine.


- On je po prvi put priznao da je svo vreme znao da fudbaleri koriste nedozvoljena sredstva, ali je naglasio da ih on time nije snabdevao - preneo je holandski novinar stav Frica Kesela.


Poštedjeni optužbi na račun korištenja dopinga nisu ostali ni fudbaleri Fejenorda i Ajaksa, koji su, po navodima knjige, u svojim mečevima Interkontinentalnog Kupa, Fejenord sa Estudiantesom 1970. godine i Ajaks sa Independienteom dve godine kasnije, izašli na teren pod uticajem nedozvojenih sredstava.


- Već davnih pedesetih godina prošlog veka fudbalerima DOS-a su delili tablete. Ajaks, Fejenord i Tvente su dvadeset godina kasnije uveliko praznili kutije amfetamina, a svi se sećamo da su u to vreme pojedini igrači Fejenorda u duelu sa AZ iznenada padali po terenu bez ikakvog objašnjenja - navodi Derksen u svojoj knjizi.

Ni danas nije ništa bolje
Holandski publicista ne veruje da su strožije kontrola smanjile korištenje dopinga u fudbalu.
- Holandska televizija nedavno je emitovala reportažu o drogiranim igračima Juventusa. Imali smo i "nadrolon aferu", u koju su bili umešani i Frank de Bur i Jap Stam. A i krivični dosije španskog doping lekara Eufemiano Fuentesa sadržao je mapu o doping programu u Real Sosijedadu. To vam dovoljno govori o situaciji u kojoj se danas nalazimo - navodi se u knjizi "Otkrivene fudbalske misterije".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online