Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.11.2013.
14:45
BETA A

OFK Beograd: Mora da se definiše vlasnička struktura klubova

Povodom aktuelne klupske situacije, upava OFK Beograda oglasila se zvaničnim saopštenjem koje prenosimo u celini:

 

"Opšte je poznato da je najveći problem srpskog fudbala nedostatak finansijskih sredstava i to je muka sa kojom se suočavaju svi klubovi u Srbiji. Fudbal se nekada u Srbiji finansirao od društvenih i državnih sredstava, ali smo svedoci da je to vreme iza nas, da je to društveno neopravdano i da se klubovi moraju tržišno orijentisati.

OFK Beograd je verovatno jedini klub u Srbiji koji nikada, za poslednjih 17 godina koliko sadašnje rukovodstvo vodi klub, nije dobilo niti jedan dinar od opštine, grada, države ili bilo kojeg javnog preduzeća. Snalazili smo se i sami obezbeđivali sredstva za funkcionisanje kluba. Bez obzira na našu spremnost da nastavimo istim putem, svesni smo da bez svežih finansijskih sredstava i nalaženja strateških partnera ne možemo napred. Jedini izvor prihoda je prodaja igrača. Prodajemo ih kao poluproizvode, jer zbog besparice ne možemo sačekati da sazru, jedemo sopstvenu supstancu i uvek su nam rashodi veći od prihoda. Nije slučajno da ne postoji nijedan klub u Srbiji koji pozitivno posluje.

Sve se mora iz korena promeniti, pre svega, mora se definisati vlasnička struktura klubova. Mora se definisati ko je vlasnik kluba da bismo znali ko je u obavezi da donese novac u klub. Državnih para više nema, znači moraju se u klub uneti privatne pare. Fudbal je danas jedina delatnost u Srbiji u kojoj moraš da uložiš novac a ne smeš da zaradiš. To nam je doneo novi Zakon o sportu iz 2011. Mora
se promeniti zakonska regulativa ako hoćemo da investitori legalno i transparentno ulože privatan novac u fudbal i omogućiti tim investitorima da legalno i zarade. Svesni smo da svi investitori koji ulažu u privredu Srbije dolaze da bi zaradili. Zašto to ne omogućiti i u fudbalu?

I kao što vlada republike Srbije čini sve napore ne bi li privukli strane investicije u srpsku privredu, tako je i rukovodstvo OFK Beograda u poslednjih godinu dana obavilo mnogo razgovora u cilju pronalaženja strateških partnera i privlačenja stranih investitora koji bi bili spremni da ulože u naš klub. Obavljeni su razgovori sa
velikom kompanijom iz Koreje, dva fudbalska kluba iz Rusije, jednim iz Engleske i dva iz Francuske, sa velikim investicionim fondom, sa jednom inostranom bankom, sa najvećom domaćom privatnom kompanijom, sa velikom osiguravajućom kućom iz Italije, kao i sa najvećom svetskom agencijom za igrače.

Imamo mnogo zainteresovanih potencijalnih partnera koji žele da sarađujemo, ali imamo i nerazumljivu i za njih nelogičnu zakonsku regulativu koja ih sprečava da ulože novac u srpski fudbal. U cilju prevazilaženja pravnih problema, a sa željom da se posao sa budućim partnerima zaključi u skladu sa zakonima Srbije, angažovali smo stručnjake za korporativno pravo koji bi trebalo da formulišu buduću saradnju uz sveopšti interes. Sa tim ciljem je pre par dana i održan jedan neformalni sastanak sa predstavnicima FSS, Crvene Zvezde, Partizana, Vojvodine i Čukaričkog, u očekivanju da se priključe i ostali zainteresovani klubovi. Nismo blizu rešenja, ali smo svesni da bez ulaska stranog kapitala u naše klubove nemamo čemu dobrom da se nadamo. Za pronalaženje sistemskih rešenja će nam trebati i razumevanje države, i medija, i navijača".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online