Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.10.2013.
11:45
M. Stojiljković - Vesti A

Liverpul vratio Dalgliša, Rodžers zapanjen!

Legendarni fudbaler i bivši menadžer "Redsa" prihvatio ulogu direktora u bordu kluba.

Vratio se na Enfild Roud: Keni Dalgliš i Brendan Rodžers (desno)

Ono što je letos već najavljivano, na radost navijača Liverpula, konačno se i dogodilo: Keni Dalgliš, najbolji fudbaler u istoriji kluba i bivši menadžer "crvenih" vratio se na Enfild Roud. "Kralj Keni" dobio je funkciji direktora u bordu kluba!

Henri: Keni je Liverpul!

Vlasnik Liverpula Džon V. Henri nije imao dilemu da li Dalgliš treba da se vrati u klub:

- Oduševljeni smo što je Keni prihvatio našu ponudu da se vrati u Liverpul kao neizvršni direktor i ubeđeni smo da će dati značajan doprinos strategiji kluba. Keni ima jedinstven odnos sa našim navijačima i otelotvorenje je svega što je specijalno u vezi sa Liverpulom.

Dalgliš je poslednji menadžer koji je doneo Liverpulu titulu prvaka Engleske 1990. godine, ali je u svom drugom menadžerskom mandatu kratko ostao na klupi "redsa". Njemu je u maju 2012. uručen otkaz iako je doveo Liverpul do dva finala i jednog trofeja (Liga kup), a razlog je bio skromno 8. mesto u Premijer ligi.

Dalgliš je kao fudbaler sa Liverpulom tri puta bio prvak Evrope, a za "redse" je odigrao 515 utakmica i postigao 172 gola.


- Uvek sam govorio da ako na bilo koji način mogu da pomognem Liverpulu, uvek ću biti na raspolaganju - rekao je Dalgliš za britanske medije. - Čast mi je i privilegija što sam dobio poziv da se vratim u Liverpul. Radujem se što ću sarađivati sa bordom direktora i zajedno s njima stvarati strategiju za dobrobit kluba.

Dalgliš je u Liverpul došao 1977. iz Seltika za tadašnji britanski rekord od 440.000 funti (danas ta cifra zvuči smešno) kao zamena za Kevina Kigena i već prve sezone doneo je "crvenima" odbranu titule prvaka Evrope golom u finalu Kupa šampiona protiv Briža na Vembliju (1:0), maja 1978.

Sa Liverpulom je kao igrač ukupno osvojio šest titula prvaka Engleske, uključujući i jednu kao igrač-menadžer, kao i FA kup, četiri Liga kupa i tri titule prvaka Evrope.

Igrač-menadžer Liverpula postao je sa samo 35 godina posle tragedije na "Hejselu" 1985. Bila je to debitantska sezona iz snova pošto je u dvostrukoj ulozi igrača i trenera osvojio duplu krunu, titulu i FA kup, a Liverpul je prvak Engleske postao zahvaljujući njegovom golu u poslednjem kolu protiv Čelzija na Stamford Bridžu (1:0)!

Kasnije je osvojio još dve titule kao menadžer, plus FA kup, pre nego što je 1991. neočekivano podneo ostavku zbog "velikog pritiska koji je godinama osećao u Liverpulu, prvo kao najbolji igrač, zatim i menadžer tima".

Nedugo posle toga Dalgliš je preuzeo bogati Blekburn Rovers i tadašnjeg drugoligaša najpre uveo u Premijer ligu, a zatim i osvojio titulu 1995. ispred Mančester Junajteda iako je u poslednjem meču sezone poražen od svog Liverpula na Enfildu sa 2:1.

Jedno vreme bio je menadžer Njukasla, zatim i Seltika, još jednog svog omiljenog kluba, da bi se aprila 2009. vratio u Liverpul prvo kao ambasador kluba na predlog tadašnjeg menadžera Rafe Beniteza, a onda januara 2011. vratio i na klupu zahvaljujući velikoj želji navijača Liverpula koji su iz meča u meč tražili otkaz za Roja Hodžsona.

Dalgliš je najpre postavljen za privremenog menadžera do kraja sezona, s onda je potpisao i trogodišnji ugovor, ali je na kraju sezone 2011/12 dobio otkaz.

Njegov povratak u Liverpul pozdravio je i aktuelni menadžer kluba, mladi Severni Irac Brendan Rodžers.


- Kad sam se sreo sa Kenijem da prodiskutujemo o ovom njegovom angažmanu, bio sam zapanjen sa koliko je strasti govorio o želji da vidi Liverpul tamo gde bi trebalo da bude - među najuspešnijim klubovima na svetu - rekao je Rodžers.

Povratak 62-godišnjeg Kenija Dalgliša u Liverpul naišao je na veliki odjek u britanskoj štampi.

Liverpul je odlično počeo sezonu, trenutno je drugi na tabeli Premijer lige iza Arsenala, a danas u 7. kolu na svom Enfild Roudu dočekuje londonski Kristal Palas. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online