Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.09.2013.
11:26
mozzartsport.com A

Kvalifikacije za SP: Slobodno još 27 mesta

Pored domaćina Brazila, plasman na Mundijal su već obezbedili Japan, Iran, Australija i Južna Koreja, a u naredna četiri dana bi mogli da im se pridruže Argentina, Kolumbija, SAD, Kostarika, Italija, Holandija, Nemačka... - sumira dosadašnji tok kvalifikacija "Mocart sport".

  Fudbalska reprezentacija Srbije ima još samo teorijsku šansu za plasman na SP
 

Još samo devet meseci je preostalo do najveće svetske fudbalske svetkovine, starta jubilarnog 20. Svetskog prvenstva koje će se od 12. juna do 13. jula održati u Brazilu. Tačno tri meseca dele nas do glavnog žreba u Rio de Žaneiru, a do sada je poznato tek pet selekcija učesnica, od 32 koliko će se naći u "zemlji kafe, sambe i fudbala".

Kvalifikacione bitke za Mundijal počele su još 15. juna 2011. duelom Monserata i Belizea, do sada je odigrano 649 od 816 mečeva, postignuto je 1.838 golova (prosečno 2,83 po utakmici), 197 reprezentacija našlo se na startnoj crti, a trenutno još njih 87 ima manje ili veće šanse da zauzme neko od 27 preostalih upražnjenih mesta u avionu koji vodi do Brazila.

Brazil i ostali

 

Direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu izborila je samo selekcija domaćina, dok će preostalo 31 mesto biti popunjeno po sledećem principu: Evropa 13 predstavnika, Afrika pet, Azija 4+1, Južna Amerika 4+1, Severna i Srednja Amerika (Konkakaf zona) 3+1 i Okeanija 0+1.

Poslednje dve reprezentacije učesnice dobićemo u baraž okršajima selekcija iz Azije i Južne Amerike na jednoj, odnosno Okeanije i Konkakaf zone na drugoj strani.

Pored selekcije domaćina, koja se automatski plasirala na SP, mundijalske vize su već overila četiri predstavnika azijskog kontinenta: Japan, Australija, Iran i Južna Koreja, a već u narednih četiri do pet dana, nakon pretposlednjeg kvalifikacionog kruga, njima bi moglo da se pridruži još pet ili šest reprezentacija poput Argentine, Kolumbije, SAD-a, Kostarike, Italije, Holandije, Nemačke...

Eliminacione borbe polako ulaze u sam finiš. Posle septembarskih duela (6. i 10), predstoji još oktobarski termin (11. i 15), da bi tačka bila stavljena baražima na evropskom tlu, ali i onim interkontinentalnim (13/14. i 20. novembra). Najuspešniji će s nestrpljenjem iščekivati prvi mundijalski zvižduk, a ostali neku drugu šansu da budu učesnici najvećeg fudbalskog karnevala, možda u Rusiji 2018. ili Kataru 2022.

Kvalifikacione bitke prvo su završene u Okeaniji, gde je pobedniku Novom Zelandu preostalo da sačeka rasplet u Konkakaf zoni i eventualno se preko baraža domogne Mundijala. Slično je i u komšijskoj Aziji gde su četiri selekcije već obezbedile učešće na SP (Japan, Australija, Južna Koreja i Iran), dok će se u naredna četiri dana, u dvomeču Uzbekistan - Jordan, odlučiti ko će u razigravanju za SP izaći na crtu sredinom novembra petoplasiranoj reprezentaciji s južnoameričkog kontinenta.

U Severnoj i Srednoj Americi je odigrano šest od 10 kola (igra se po liga sistemu), a najbliži prolazu su Amerikanci i Kostarikanci koji bi već naredne srede, u slučaju dve pobede, mogli da se pridruže selekcijama učesnicama završnog turnira, dok se može očekivati da u finišu to obezbede i Meksikanci.

Golgeteri kvalifikacija za SP 

 

11 golova: Mekolaj (Belize)
10 golova: Bajers (Antigva i Barbuda), Perez (Panama)
9 golova: Iguain (Argentina)
8 golova: Mesi (Argentina), Džeko (BiH), Okazaki (Japan), Fenepej (Nova Kaledonija), Suarez (Urugvaj)...

Mini-prvenstvo igraju i Južnoamerikanci, selekcije su odradile 12-13 od 16 mečeva, a najuspešniji su, prema očekivanjima, bili Argentinci. Predvođeni najboljim fudbalerom sveta Lionelom Mesijem, Gaučosi su u najgorem slučaju obezbedili mesto u baražu, a ako narednog utorka pobede Paragvaj ili ako Urugvaj ne osvoji šest bodova u dva meča, Argentina će i definitivno biti učesnik SP-a. Baš kao što bi mogla da joj se pridruži i Kolumbija koju u roku od 96 časova očekuju dva derbija sa direktnim divalima - Ekvadorom kod kuće i Urugvajem u gostima.

Ovog vikenda biće završen drugi krug kvalifikacija na afričkom kontinentu. Mali, Togo i Maroko su već prežaljeni, a nastavak borbi još nisu obezbedili ni favoriti poput Južne Afrike, Gane, Nigerije, Kameruna i Senegala. Posle ovih utakmica u igri će ostati 10 reprezentacija koje će kroz pet dvomeča rešiti pitanje pet mundijalskih viza koje pripadaju afričkom kontinentu.

I tako, okolo-naokolo, stigosmo i do Evrope gde je još ostalo mnogo dilema. Italijani u B grupi, u naredna četiri dana, igraju protiv direktnih rivala Bugara i Čeha i ako Azuri pred svojim navijačima zabeleže maksimalan učinak, obezbediće prvo mesto i direktnu vizu za SP. U sličnoj situaciji su i Nemci, ali je pored pobeda nad Austrijom i Farskim Ostrvima, Pancerima neophodno da Irci i Šveđani ne dobiju oba meča.

Drugoplasirani u Evropi - aktuelna situacija

 

1. Grčka 6 4 1 1 7:4 13
2. Rusija 6 4 0 2 8:2 12
3. Francuska 5 3 1 1 8:4 10
4. Hrvatska 5 3 1 1 7:3 10
5. Austrija 5 2 2 1 9:5 8
6. Mađarska 5 2 2 1 8:8 8
7. Bugarska 5 1 4 0 5:4 7
8. Albanija 5 2 1 2 4:5 7
9. Engleska 4 1 3 0 8:3 6

Ako se poklope sve kockice, uskoro bi plasman mogli da proslave i Švajcarci u E grupi, dok je samo pitanje dana kada će Holanđani overiti prvu poziciju u D grupi, pošto imaju dve meč-lopte, protiv Estonije i Andore. Francuzi vode mrtvu trku sa Špancima i imaće dva velika testa na Istoku, protiv Gruzije i Belorusije, dok u F grupi Rusi posle neočekivanog poraza pre mesec dana protiv Severne Irske više nemaju pravo na kiks, već moraju da dobiju sva četiri meča do kraja ako žele da preteknu Portugalce. Pulene selektora Fabija Kapela očekuju prvo u septembru dueli kod kuće porotiv Luksemburga i Izraela, dok će u oktobru gostovati Luksemburžanima i Azerbejdžancima.

Iako je tek početak sezone, neke reprezentacije se već suočavaju sa povredama i odsustvom važnih fudbalera. Nemcima na raspolaganju neće biti Bastijan Švajnštajger, Špancima Buskets, Englezima Runi, selektor Crvene furije Visente del Boske odrekao se svesno usluga Čelsijevog tandema Mata - Tores. A kada je reč o Englezima, oni će imati čak i debitante jer je selektor Roj Hodžson prvi put pod nacionalnu zastavu pozvao Tausenda iz Totenhema i Barklija iz Evertona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online