Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.08.2013.
12:52
S. Savić - Vesti A

Humani Matej Delač: Vera je moja inspiracija

Navijači Fudbalskog kluba Vojvodina nekoliko utakmica zaredom ovog leta organizovali su akciju pomoći obolelom Stojanu Kolarovu, koji se zbog problema razvoja i rasta nalazi u invalidskim kolicima. Kako su lekarske procene ohrabrujuće i izgleda da će dvadesetpetogodišnji Stojan prohodati nakon hirurške intervencije u Turskoj, svaki put prikupljan je dobrovoljni prilog za njegovo izlečenje. Stojan, inače veliki navijač novosadskih crveno-belih, za vreme utakmica ima svoje mesto na atletskoj stazi, negde u visini golmanskog peterca, gde ga je i čuvar mreže Vojvodine, Matej Delač, uočio.

Srbi mu mnogo pomogli: Matej dok je branio u Čelsiju
 

- Pre utakmice sa Šerifom u Novom Sadu pročitao sam o navijačkoj akciji i bez dvoumljenja odlučio da pomognem. Želeo sam samo da to učinim posle meča, kako bih se što bolje skoncentrisao na obaveze u važnih 90 minuta za moj klub - priča o svom humanom gestu novi ljubimac Vošinih navijača, koji je izvanrednim odbranama u prethodnih sedam utakmica oduševio novosadsku publiku!

Bez predrasuda

Saznanje da mu se pruža prilika da karijeru nastavi u Srbiji, u Vojvodini, prihvatio je oduševljeno, bez predrasuda.
- Znao sam da je Vojvodina u nekadašnjoj SFRJ bila veliki klub, takoreći odmah iza "velike četvorke". Kako u prethodnim pozajmicama iz Čelzija nisam imao očekivani tretman u Holandiji (Vitese), Češkoj (Buđejovice) i Portugalu (Vitorija Gimaraeš) želeo sam novu sreću da okušam u Vojvodini, jer je za mladog golmana, a meni je 21, važno da brani. A što se odlaska u Srbiju tiče i eventualne nelagodnosti meni kao Hrvatu, nije bilo ni govora. Pa, po dolasku u London iz Zaprešića, upravo su mi najviše pomogli srpski igrači Ivanović, Matić i Rajković - kaže Delač.

Dan kasnije Matej je u prepodnevnim satima stigao u FC "Vujadin Boškov" u Veterniku i raspitao se kome bi trebalo da se obrati u vezi s donacijom za Stojana Kolarova.


- Čuo sam sa gornjeg sprata iz kancelarije da se kod domaćice centra na recepciji uljudan glas raspituje, da li bih mogao da ga primim - prepričava svoje utiske, urednik klupskog sajta Dragan Čapelja. - Delač je pre svega lepo vaspitan mladić, a o njegovim golmanskim kvalitetima izlišno je pričati. Njih je dokazao na terenu. Kada je izneo svoju nameru, odmah sam kontaktirao jednog od organizatora akcije i predočio mu želju golmana Vojvodine.


Sve je zatim krenulo svojim tokom. Porodica Stojana Kolarova nedugo zatim je obaveštena da je preostalih 6.000 evra obezbedio golman Vojvodine, što je kod Stojana, njegovog oca i sestre (majka mu je poginula u saobraćajnoj nesreći) izazvalo oduševljenje i neizmrnu zahvalnost.


- Posetio sam Stojana i rekao sam da sam učinio ono što osećam da treba da uradim. Pomoći čoveku u nevolji je plemenito i uvek bih nešto slično učinio, a to mi i nije prvi put da učestvujem u sličnim akcijama, mada o tome, iskreno, ne volim mnogo da pričam - veli Delač.


Humanost je nešto sa čime se čovek rodi, nešto što se odrastanjem stekne u krugu porodice ili pak nauči kroz život.
 

Matej Delač ovog leta stigao je u Vojvodinu iz londonskog Čelzija
 

- Sa četiri-pet godina upamtio sam ratne strahote, odlazak iz svog Gornjeg Vakufa i izbeglištvo u Zaprešić, gde sam i počeo fudbalsku karijeru. - To je nešto što mi se urezalo i pamtiću ceo život. Ni mi tada nismo imali ništa, pa su nam drugi pomogli i znam koliko nam je to značilo.


Još nešto, osim bolnog iskustva u izbegličkom zbegu, Delač ističe kao bitnu vodilju njegovog života.


- Kako sam vremenom odrastao, sve više sam se okretao veri. Pobožan sam čovek što sam velikim delom nasledio od majke. Volim da čitam duhovne knjige, što me relaksira u vreme odmora između utakmica i treninga. Jednostavno, inspiraciju i smisao života pronalazim u veri - naglašava Matej Delač, uzdanica navijača Vojvodine pred revanš plej-of runde kvalifikacija za Ligu Evrope sa Šerifom u Tiraspolju.
 

Čelzi i A reprezentacija

Kao i svakom mladom sportisti i Delaču najviši dometi u karijeri predstavljaju izazov.
- Istekao mi je nedavno ugovor sa Čelzijem, koji smo obnovili na još "jednu plus jednu godinu". Prate me, trener golmana Kristof Lolihon redovno dobija snimke mojih mečeva i naravno da očekujem da se kroz godinu-dve vratim u Čelzi i konkurišem za Čehovog naslednika. Što se reprezentacije tiče, kod Bilića sam bio treći golman. Na meni je da dobrim odbranama skrenem pažnju i vremenom postanem prvi vratar A selekcije. Za sada sam broj 1 u mladoj - kaže Delač.

S Matejom smo razgovarali veče uoči utakmice 3. kola Jelen superlige sa Spartakom, u hotelu Park gde su prvotimci novosadskog superligaša bili u karantinu. Delu razgovora prisustvovao je i trener golmana Vojvodine Saša Todić, takođe nekadašnji ljubimac navijača.


- Sa Delačem na golu dobili smo sigurnost na terenu, a u svlačionici izuzetno pozitivnu ličnost, koja svima može da bude primer - bez uvijanja je o svom učeniku pričao trener golmana novosadskog tima.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Prvu prepreku savladali
HUMANITARNI MOST Mali Dejan, veliki borac
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online