Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.07.2013.
12:45
mozzartsport.com A

"Orlići" sa Turskom otvaraju EP u Litvaniji

Danas u Litvaniji počinje Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina, a među osam reprezentacija biće i naša, koja otvara takmičenje protiv Turaka (16 časova, TV "Eurosport").

 Ljubinko Drulović
 

Od danas do 1. avgusta u Litvaniji će biti održano 62. izdanje Evropskog prvenstva za fudbalere do 19 godina. Osam najboljih selekcija "Starog kontinenta" u ovom uzrastu, dečaci rođeni 1. januara 1994. i kasnije, biće naredne skoro dve nedelje pod budnom pažnjom stručnjaka, ali i menadžera, prenosi "Mocart sport".

Svi šampioni

9 titula: Engleska, Španija
7 titula: Francuska
6 titula: SSSR
3 titule: Mađarska, Bugarska, Portugal, Italija, DDR
2 titule: Austrija, Jugoslavija, Nemačka
1 titula: Turska, Rumunija, ČSSR, Belgija, Škotska, Republika Irska, Poljska, Ukrajina

Poslednja dva puta je slavila "crvena furija" i lansirala je mlade zvezde poput Morate, Karvahala, Delofeua, Olivera Toresa… Sa po devet titula Englezi i Španci su najuspešniji u ovom uzrastu.

Šampionati igrača u ovom uzrastu tradicionalno su predstavljali velike revije talenata na kojima su zablistali Anri, Trezege, Bufon, Pirlo, Tores, Ramos, Silva, Skols, Geri Nevil... Deo istorije je ispisala i reprezentacija Jugoslavije, koja je slavila 1951. i 1979. godine, dok smo pod zastavom Srbije ipak imali nešto manje uspeha.

Uz obilatu pomoć sreće, "orlići" su na kvalifikacionom turniru održanom u Beogradu uspeli da se domognu završnice iako su u duelima sa Švajcarskom, Slovačkom i Republikom Irskom osvojili samo četiri boda. Biće to treće uzastopno EP do 19 godina na kojem će učestvovati naša selekcija: 2011. u Rumuniji smo stigli do polufinala, dok smo lane u Estoniji eliminisani u prvom krugu bez osvojenog boda, čime je propuštena prilika da se domognemo i SP.

"Orlići", koje predvodi selektor Ljubinko Drulović, svrstani su u Grupu B zajedno sa vršnjacima iz Francuske, Turske i Gruzije, dok se u Grupi A nalaze Španija, Portugal, Holandija i domaćin Litvanija. Šampionat će, dakle, proteći bez Engleza, Italijana i Nemaca! Otvara se upravo današnjom utakmicom Srbije i Turske u 16 časova (TV Eurosport), a po dve najbolje reprezentacije iz obe grupe igraće u polufinalu.

Na EP će učestvovati dva debitanta, Litvanija i Gruzija, a utakmice će biti odigrane u tri grada - Kaunasu (stadion Darijus i Girenas, kapacitet 9.180), Marijampolju (Arvi Arena, 6.250) i Alitusu (Alitus, 3.748).

Reprezentacija Srbije neće biti kompletna na ovom takmičenju pošto nedostaju verovatno dvojica najboljih fudbalera u ovom uzrastu - Lazar Marković, koji je uveliko A reprezentativac i njegov doskorašnji klupski kolega Nikola Ninković, koji će morati da pomogne Partizanu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Selektoru Druloviću će tako glavna uzdanica biti novopečeni član najbolje selekcije Aleksandar Mitrović. Ali, tu su i Ognjen Ožegović iz Crvene zvezde, Uroš Đurđević, koji je na ivici prelaska iz Rada u Anderleht, supertalentovani vezista Ajaksa Dejan Meleg, zatim defanzivac Totenhema Miloš Veljković, talenti iz OFK Beograda Marko Pavlovski i Aleksandar Čavrić, Nemanja Maksimović koji je stasao u Crvenoj zvezdi, golman Predrag Rajković iz Jagodine kojeg je i Siniša Mihajlović javno hvalio...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online