Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.05.2013.
10:05
M. Stojiljković - Vesti A

Srbin ušetao u istoriju Ciriha

Kruševljanin Milan Gajić se odomaćio u Švajcarskoj, nedavno je postigao i jubilarni 5.000 gol za kluba iz grada u kome je već četiri godine, gde mu se rodio sin Janko i gde želi da nastavi karijeru i po isteku ugovora.

PORODIČNA IDILA: Jelena i Milan sa malim Jankom
 

Milan Gajić je pet godina u Švajcarskoj, jednu u Lucernu i sad četiri u Cirihu. Odomaćio se, potpuno. Oženio je dugogodišnju devojku Jelenu, dobili su i sina. Malom Janku je sad šest i po meseci. Prava idila. I na privatnom i na sportskom planu.

Milan protiv Milana


Za Milana Gajića nema dileme koje su mu utakmice najdraže u dresu Ciriha. Bilo je to u sezoni 2009-10 kad je sa ovim klubom igrao Ligu šampiona. A u grupi još - Real Madrid, Milan i Olimpik iz Marseja! Iako su bili poslednji u ovoj "Grupi smrti", nikad neće zaboraviti te mečeve, posebno sa imenjakom - Milanom.
Slavni italijanski klub po lošem je zapamtio svog srpskog imenjaka. U prvoj utakmici na San Siru Gajić je asistirao saigraču za senzacionalnu pobedu od 1:0, a u decembru u poslednjem kolu postigao je vodeći pogodak na Lecigrundu, ali je Brazilac Ronaldinjo golom iz penala sprečio novi poraz Milana.
- Ipak, na kraju su Italijani, zajedno sa Realom, očekivano prošli u drugu fazu - podseća Gajić.

Nedavno je ovaj Kruševljanin ušao u istoriju FK Ciriha, jednog od najpopularnijih klubova u Švajcarskoj i 12 puta šampiona elitne Superlige. Na derbiju protiv gradskog rivala Grashopersa postigao je dva pogotka, a jedan je izazvao posebnu pažnju - bio je to jubilarni 5.000 gol u istoriji kluba sa Lecigrunda.
Taj meč, ipak, mu nije ostao u najlepšem sećanju.

Ime sina i na kopačkama
 

-Tačno je da sam bio dvostruki strelac, ali smo na kraju izgubili od gradskog rivala sa 4:2. Zbog toga nisam mogao da budem zadovoljan - počinje Milan Gajić priču za "Vesti".

 

Ovo mu je četvrta sezona u dresu FK Ciriha, a zanimljivo je da je jedan period proveo na pozajmici baš u konkurentskom Grashopersu. Iako je skok među "skakavce" kratko trajao.

- Bio sam tamo šest meseci. Došao sam na poziv Ćirijaka Sforce, legende švajcarskog fudbala, koji ih je u to vreme vodio s klupe. Tražio je me, pošto nisam dobijao mnogo prilike da igram za Cirih, imao sam problema sa tadašnjim trenerom.

U međuvremenu su se stvari u Cirihu promenile u Milanovu korist. Stigao je novi trener i sad je Gajić jedan od glavnih aduta ekipe koju predvodi Urs Mejer.
- Uglavnom igram kao zadnji vezni, ili nešto ofanzivnije, zavisi od sistema. Zadovoljan sam kako sad stvari teku. Igram u dobrom klubu, lepo mi je.
Uskoro 26-godišnjeg srpskog fudbalera čeka važna odluka - ostanak ili rastanak.
- Ugovorom sam vezan do juna. Ističe mi četvrta godina u klubu. Imali smo nedavno razgovore po tom pitanju, videćemo šta će ispasti na kraju.


Za Gajića nema dileme gde bi nastavio karijeru:
- Ja bih rado ostao. Gde god da odem, počinjao bih od nule, a ovde sam se navikao, snašao, dokazao...

MEČEVI KARIJERE: Milan Gajić protiv "roso-nera" u Ligi šampiona
 

Navikao se i na život u Švajcarskoj.
- Ma, sve je super. Mirna zemlja, lepa za život. Cirih je predivan grad. Privikao sam se potpuno. Sad sam i oženjen, dobio sam i dete.

Dres Ronaldinja


Milan Gajić je te 2009. na San Siru vodio fudbalski rat na sredini terena sa Patom, Pirlom, Ambrosinijem i Ronaldinjom. Posle meča razmenio je dres sa čuvenim Brazilcem.

 

Pravi domaćin, što bi rekli.
- Pet godina u Švajcarskoj nije mali period. Naučio sam solidno i nemački jezik, pričam i snalazim se sasvim dobro.


Milan Gajić je u ovu obećanu zemlju stigao iz kruševačkog Napretka za čiji je prvi tim zaigrao još sa 17 godina. Prethodno je imao kratko inostrano iskustvo u Portugalu, koje se nije završilo najbolje, iako je tamo otišao preko uglednog menadžera Zorana Stojadinovića, danas sportskog direktora Crvene zvezde.
- Proveo sam šest meseci u Boavisti, ali je nažalost klub zapao u finansijske probleme, administrativno je prebačen u treću ligu, pa smo svi dobili odrešene ruke. Vratio sam se u Kruševac, ponovo obukao dres Napretka, a onda pravac - Švajcarska.

Nekad je igrao u Superligi Srbije, a sad u istoimenoj ligi u Švajcarskoj. Danas, kad uporedi dve Superlige, glasa za ovu drugu.
- Mnogo su bolji uslovi u Švajcarskoj. Samim tim je liga kvalitetnija. Pogledajte Bazel. Stigao je do polufinala Lige Evrope. Oni su finasijski i igrački ispred svih ostalih. Trenutno je i Grashopers u borbi za prvo mesto, ali verujem da će titula na kraju pripasti Bazelu.


Švajcarska liga je dobila priznanje i od UEFA.
- Naredne sezone će biti jako važno ko će biti prvak, jer će direktno ići u Ligu šampiona, bez kvalifikacija. I to dovoljno govori o kvalitetu ovdašnje Superlige.


Milan prati srpski fudbal, informiše se redovno, pogleda i po neku utakmicu preko TV-a. Posebno je srećan zbog lepih vesti iz njegovog rodnog grada.

Hokejaš Milan Gajić


Fudbaler Milan Gajić ima imenjaka i prezimenjaka, koji godinama profesionalno igra hokej. Kanađanin srpskog porekla iz Barnabija je pet godina stariji.
- Čuo sam za njega - kaže uz osmeh junak naše priče.
Zanimljivo je da Kanađanin Milan Gajić ima trojicu braće, Nenada, Iliju i Aleksandra i da sva trojica profesionalno igraju lakros, sport popularan "preko bare".

- Radujem se što će se Napredak vratiti u srpsku elitu. To je dobro i za Kruševac i za naš fudbal. Zaslužuje u svakom smislu. Ne poznajem sadašnje igrače Napretka, otišli su svi s kojima sam ja igrao pre četiri-pet godina, ali kad god dođem u Srbiju, u moj Kruševac, svratim obavezno u klub. Popričam sa Dragišom Binićem i ostalima.

U Cirihu trenutno nema zemljaka u timu, ali ima puno saigrača sa prostora bivše Jugoslavije. Složni su i druže se.
- Da, ima nas baš dosta iz eks-YU. Mario Gavranović, Asmir Kajević, Stjepan Kukuruzović, Adis Jahović, Josip Drmić... Sve su to dobri momci.


I Cirihu trenutno dobro ide. Trenutno je peti i juri četvrtu poziciju, koja vodi u Ligu Evrope. To je trenutni cilj klub, a sledeće sezone, ko zna, možda i napadnu prvo mesto. Titula garantuje direktan plasman u Ligu šampiona. A, ako neko u FK Cirihu zna kako se igra u ovom elitnom takmičenju, onda je to naš Milan Gajić. Pokazao je to u sezoni 2009-10. Možda će ponovo imati prilike...

JUGA U MALOM: Milan Gajić (čuči prvi sleva) sa saigračima Đimsitijem, Kajevićem, Drmićem, Gavranovićem, Jahovićem, Kukuruzovićem i golmanom Da Kostom

Zemljaci u Švajcarskoj: Od Vilotića do Janjatovića


Trenutno u Superligi Švajcarske ima desetak srpskih fudbalera. Milan Gajić je nedavno imao prilike da se vidi sa gradskim rivalima iz Grashopersa, imenjakom Vilotićem, bivšim fudbalerom Crvene zvezde, kao i kapitenom "skakavaca" Veroljubom Salatićem, sa kojim je bio saigrač šest meseci.
U Sionu je Dragan Mrđa, u Bazelu fudbaleri našeg porekla, austrijski reprezentativac Aleksandar Dragović i supertalentovani "švajcarac" Darko Jevtić.
Miloš Krstić je iz Jagodine stigao u Tun, a Savo Kovačević je iz užičke Slobode došao u Sent Galen i pridružio se Dejanu Janjatović, bivšem omladincu minhenskog Bajerna.
U Lucernu je Dejan Sorgić, u Servetu Goran Karanović, a u Jang Bojsu Dušan Veškovac, još jedan nekadašnji igrač Napretka, ali i Obilića i čačanskog Borca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online