Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 15.07.2012.
14:22
B92 A

Miha: Dueli s Hrvatskom su veliki motiv!

Selektor reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović došao je na tu poziciju, između ostalog, i zbog toga što će rival u kvalifikacijama za SP 2014. biti Hrvatska.

Mihajlović je u intervjuu za hrvatski "Sport Maks" istakao da njegovo neprijateljstvo sa Igorom Štimcem ne bi trebalo da ima veze sa fudbalom, kao i da će Hrvatska najverovatnije biti prva u grupi.

"Kada sam došao Savezu sam obećao da ću uvesti red, rad i disciplinu. Kada sam ja igrao u reprezentaciji nije bilo reda. Nismo imali autoritativnog selektora i svako je radio šta je hteo. Čim sam postao selektor uveo sam veću disciplinu i standarde rada koji vrede u Evropi. Postavio sam sebi dva cilja: da se kvalifikujemo na SP u Brazilu, te da promenimo loše mišljenje u evropskom i svetskom fudbalu o našim navijačima", rekao je Mihajlović.


Prvi korak da uspostavljanju discipline bilo je obavezno pevanje himne uoči meča.

"Dok sam bio reprezentativac, uvek sam zavideo rivalima na tome. Svoju himnu nismo mogli da pevamo, jer nije bila naša nego jugoslovenska. Bilo mi je krivo i tada sam rekao: 'Ako jednog dana budem selektor, svi će morati da pevaju himnu!' I to se sada radi. Svi pevaju. Ko neće nema mesta u državnom timu. Od navijača tražim dok se intonira protivnička himna da tokom izbođenja aplaudiraju. Zviždanje je prošlost".

Raspadom Jugoslavije nastao je veliki rivalitet između Srbije i Hrvatske, što zbog nacionalizma, što zbog velikih uspeha u raznim sportovima dve države. Tako je i u fudbalu.

"Jedan od razloga zašto sam postao selektor Srbije je i to što se u našoj grupi nalazi Hrvatska. To je moj veliki motiv. Hrvatska je favorit, trenutno ima kvalitetniji tim, što je pokazala i na EP. Mislim da će Hrvatska biti prva u grupi, Belgija i mi ćemo se boriti za drugo mesto", istakao je Mihajlović.


Iako je u dobrim odnosima sa mnogim hrvatskim fudbalerima, bivšim i sadašnjim, njegov odnos sa selektorom Hrvatske Igorom Štimcem se ne može nazvati "prijateljskim" (sukobili se 1991. u poslednjem finalu Kupa Maršala Tita između Crvene zvezde i Hajduka, 0:1).

"Znate, rođen sam u Hrvatskoj, u Vukovaru. Majka mi je Hrvatica, otac Srbin. Do 16. godine sam prošao sve hrvatske reprezentacije, od pionirske do omladinske. Odrastao sam sa Šukerom, Bobanom, Prosinečkim, Bokšićem, Bilićem, Štimcem. Sa svima njima sam prijatelj. S nekima je prijateljskom manje s nekima veće. Sa svima, osim sa Štimcem", rekao je Mihajlović.

Selektor "Orlova" je, ipak, svestan da je sada na funkciji koja ne dozvoljava da lični animozitet ugrozi profesionalni integritet. Zato kaže da će se sigurno rukovati sa Štimcem.

"Vaspitanje i poštovanje prema poslu nalažu da se sa njim pozdravim. Ja, kao srpski selektor, moram da budem primer lepog ponašanja na terenu svojim igračima, navijačima i celoj zemlji. To što Štimac i ja ne razgovaramo, što nismo prijatelji nema nikakave veze sa fudbalom. Predstavljaću tada svoju zemlju i moram da se ponašam kako dolikuje. Da se sretnemo u gradu ne znam da li bismo se pozdravili“.

Srbija kvalifikacije za Mundijal 2014. počinje u septembru na Ostrvu.

"Belgija je odlična reprezentacija, indivudalno vrlo jaka. Blizu Hrvatske, samo što nije uigrana. S Makedonijom nikome neće biti lako, Vels i Škotska igraju slično, jako kod kuće, slabo u gostima. Biće nam teško. Prvu utakmicu igramo u Škotskoj. I čeka nas pravi pakao", zaključio je Mihajlović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.07.2012. 14:32
ви сте, господине Михајловићу , "кад сте дошли..." прво тражили да Србија плати Ваш порез Италији... и ту сте усрали мотку... или показали своје право лице? после тога - свакаква квази патриотска прича је бацање прашине у очи... и покриће за телећу главу која сахрањује српски фудбал у новом мандату...
Nedelja 15.07.2012. 19:33
To Miho , razbe te boranije kao beba zvecku.
Nedelja 15.07.2012. 21:29
Totalno je Miha u pravu,samo disciplina i pravi rad vode ka uspehu,zato smatram da je Miha potpuno u pravu.Sto se himne tice takodje je u pravu,igraci trebaju svi da je pevaju a publika ce da potpomaze i videcete kako se onda stvara prava atmosfera na jednoj utakmici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online