Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.01.2012.
22:27
Vestionline, Beta A

Gardijan: Miljanić je i Engleze naučio taktici

Britanski list "Gardijan" u članku objavljenom povodom smrti Miljana Miljanića navodi da je proslavljeni srpski trener mogao ponešto da nauči i Engleze o fudbalskoj taktici.

Legenda jugoslovenskog fudbala

"Gardijan" podseća da je Miljanić dva puta predvodio Crvenu zvezdu u evropskim kupovima u mečevima sa Liverpulom 1973. godine. Upravo je Miljanić, piše "Gardijan", uticao na promenu tadašnje taktike u igri Liverpula koja se zasnivala na dugim loptama.

Stil koji je Miljanić forsirao bila je igra kratkih pasova i postepeno osvajanje terena, što je kasnije trener Liverpula Bob Pejzli primenio na igru svog tima, piše "Garijan" u tekstu objavljenom na sajtu tog lista.

Liverpul je zahvaljući takvoj igri dominirao u Evropi sve do katastrofe na stadionu Hejzel, posle koje je usledila dugogodišnja zabrane igranja u evropskim kupovima engleskim timovima.

"Gardijan" podseća da je Miljanić dobro govorio nekoliko jezika, da je proputovao ceo sveti, a da je fudbalsku taktiku učio u Rusiji, Engleskoj, Nemačkoj i u Brazilu.

"Kad sam došao u Crvenu zvezdu, imali smo 37 igrača ali nismo imali tim. Strani klubovi su nas potpuno pretekli. Zato sam odlučio da počnem od nule, sa podmlatkom. Doveli smo samo jednog igrača. Svi ostali ponikli su u klubu", prenosi "Gardijan" Miljanićeve reči.

Engleski list podseća da je Miljanić bio veliki poštovalac Ajaksa iz perioda Johana Krojfa i reprezentacije Zapadne Nemačke iz 1972. godine. List podseća da je Miljanić svojevremeno učio svoje igrače koliko je važna timska igra, jer samo takav način igranja omogućava igraču sa loptom da ima više izbora kome da je preda.

Svoju fudbalsku filozofiju Miljanić je iz Crvene zvezde poneo i u Real Madrid, gde je došao na mesto trenera 1974. godine. List podseća da se Miljanić odlično prilagodio španskom fudbalu i da je sa Realom osvojio dve titule u prvenstvu i kup.

Miljanić je predvodio i reprezentaciju Jugoslavije u periodu 1973-1974 i potom 1979-1982, kao i na dva Svetska prvenstva. U Španiji Miljanić je vodio i Valensiju u sezoni 1982-1983, ali sa tim timom nije imao većeg uspeha.

Bio je na čelu Fudbalskog saveza Jugoslavije gotovo dve decenije, do 2001. godine. Umro je u petak u Beogradu u 82. godini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online