Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.02.2014.
14:18 >> 21:04h
M. Stojiljković - Vesti A

I Zvezda i Partizan u ratu za milione i - dresove

Puma "napada" Adidas i Najk - i svetski proizvođači sportske opreme igraju svoje utakmice.

Puma i Adidas u srpskom derbiju: Duel Crvene zvezde i Partizana je i bitka nemačkih brendova


 

Zvezdi Puma, Partizanu Adidas
Crvena zvezda je prvak Evrope 1991. postala u dresovima Pume, kojima se od prošle godine ponovo vratila, ali je prethodnih sezona često menjala proizvođače dresova. Njihovu premu krasio je znak Legee, Najka, Adidasa, Kape, Diadore, Humela, pre toga i Admirala...
Partizan poslednjih šest sezona dominira u srpskom fudbalu, a od 2000. godine igra u dresovima Adidasa. Pre toga i u opremi NAAI, Puma, Najk, Asiks, Admiral, Vokado...

Fudbal je odavno postao biznis. Klubovi zarađuju na sve načine. Ne samo od pobeda i osvojenih trofeja. Zarada od TV prava i reklama odavno su postala najunosniji biznis. Došlo je vreme da je maltene važnije imati vrhunskog direktora marketinga i tim stručnjaka na tom polju, nego produktivnog centarfora i nesavladivog golmana na terenu.


I poslednji primer sa dresovima potvrđuje ovu priču. Londonski Arsenal je posle 20 godina odlučio da promeni sponzora dresova, pa će od naredne sezone umesto u Najkovoj, njegovi asovi igrati u Puminoj opremi.


Aktuelni lider Premijer lige je sa nemačkim i svetskim gigantom u proizvodnji sportske opreme potpisao petogodišnji ugovor o saradnji vredan 150 miliona funti, odnosno 30 miliona funti godišnje, što je oko 36,5 miliona evra ili 50 miliona dolara.


- Arsenal je velika komercijalna i markentiška prilika da se Puma potvrdi kao jedan od najvećih sportskih brendova - rekao je ovim povodom generalni direktor nemačke kompanije Bjern Gulden.

Broj jedan: Real Madrid i "Adidas" imaju najunosniji ugovor u svetu fudbala

Puma tako nastavlja tešku bitku sa svetskim gospodarima na tom polju, komšijama iz Adidasa, kao i američkim gigantom Najkom.

Top 10
1. Real Madrid Adidas 38
2. Barselona Najk 33
3. Mančester J. Najk 31,5
4. Liverpul Vorior 31,1
5. Čelzi Adidas 24,8
6. Bajern Adidas 20
7. Inter Najk 18,1
8. Mančester S. 14,9
9. Milan Adidas 14,9
10. Juventus Najk 13,1

Puma trenutno snabdeva i prošlogodišnjeg finalistu Lige šampiona, ekipu Borusije Dortmund, bundesligaša Štutgart, premijerligaše Njukasl Junajted i Kardif Siti, Bordo i Ren u Francuskoj, šampiona Grčke Olimpijakos, Sporting iz Lisabona u Portugalu, brazilski Botafogo, argentinski Independijente, kao i nacionalne timove Italije, Austrije, Švajcarske, Makedonije, Urugvaja, Gane, Južne Afrike... Ipak, sve je to nedovoljno u konkurenciji sa Adidasom i Najkom. Ova dva svetska brenda trenutno su zastupljena u devet od deset najboljih svetskih ugovora između fudbalskih klubova i proizvođača sportske opreme. Jedini "uljez" u prvih 10, na visokom četvrtom mestu, jeste američka kompanija Vorior, koje je zahvaljujući američkim vlasnicima Liverpula potpisala višegodošnji milionski ugovor sa ovim engleskim velikanom.


Ubedljivo na prvom mestu kao globalni fudbalski brend broj jedan je Real Madrid. Devetostruki šampion Evrope nikako da osvoji desetu krunu, ali mu to ne smeta da ima ugovor sa Adidasom vredan 38 miliona evra godišnje. Sledi večiti rival Madriđana, ekipa Barselone. Katalonci imaju desetogodišnji ugovor sa Najkom i on iznosi 33 milioma evra, dok je treći Mančester Junajted, koji takođe reklamira američki brend i za to dobija godišnje 31,5 miliona evra.


Zašto Adidas toliko plaća Real Madridu i ostalim fudbalskim brendovima?
Nemojte da se čudite. Prema podacima iz 2012. ova nemačka kompanija od saradnje sa klubovima ostvari godišnji profit od milijarde i 600.000.000 evra!

Braća se posvađala i napravila dva giganta
Poznata je priča da su Puma i Adidas nekad bili jedna firma, odnosno da su je 1924. godine u Hercogenaurahu, u Bavarskoj, osnovala braća Adolf i Rudolf Dazler. U početku je prozvodila samo obuću i zvala se "Gebrüder Dassler Schuhfabrik" (Fabrika obuće braća Dazler). Međutim, odnosi između braće su se pogoršali, pa su oni 1948. godine odlučili da podele imetak i osnuju različite kompanije - Pumu i Adidas. Obe i dalje sa sedištem u Bavarskoj.

 

 

Srbi "manekeni" pume, adidasa i najka
Kapiten Mančester Junajteda, Nemanja Vidić, predvodi srpske igrače koji su reklamirali i još uvek reklamiraju Pumu. Tu su i Miloš Krasić, Miralem Sulejmani, Milan Jovanović...
Na drugoj strani, Adidas su izabrali Neven Subotić, Dušan Tadić, Danko Lazović, Aleksandar Luković, Slobodan Rajković...
Kad je Najk u pitanju dovoljno je reći Dejan Stanković, rekorder po broju utakmica za naš nacionalni tim.

Najk na dresu, adidas na kopačkama: Lionel Mesi

I FUDBALERI SU SE OPREDELI NA SVE TRI STRANE

Mesi i Kristijano Ronaldo neće zajedno

Pumine kopačke oduvek su značile kvalitet i prestiž, pa su ih nosili najbolji fudbaleri sveta. Nekad Pele, Eusebio, Johan Krojf, Dijego Maradona, Lotar Mateus, Keni Dalgliš, a danas Tjeri Anri, Zlatan Ibrahimović, Mario Baloteli, Đanluiđi Bufon, Radamel Falkao, Serhio Aguero, Jaja Ture, Sesk Fabregas...
A šta tek reći za Adidas? Nekad su ih reklamirali Franc Bekenbauer, Gerd Miler, Karl-Hajnc Rumenige, Ziko, Dejvid Bekam, Gari Lineker, Mišel Platini, Rud Gulit, Zinedin Zidan..., a danas Lionel Mesi, Kaka, Alesandro del Pjero, Robin van Persi, Arjen Roben, Frenk Lampard, Mesut Ozil, Karim Benzema, Manuel Nojer, Bastijan Švajnštajger, Ćavi, Raul, Iker Kasiljas, David Vilja, Luis Suarez, Edinson Kavani, Geret Bejl...
Konačno smo stigli i do Najka, njihova imena fudbalera takođe su impresivna: Ronaldo "Fenomen", Ronaldinjo, Nejmar, Kristijano Ronaldo, Vejn Runi, Didije Drogba, Vesli Snajder, Fernando Tores, Frank Riberi, Landon Donovan...

POVEZANE VESTI

Utorak 04.02.2014. 16:48
Ako vrate pumu to će sigurno da im pomogne da budu opet šampioni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online