Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.08.2011.
13:11
Vestionline, sportske.net A

"Pomoć klubovima od 25 miliona evra"

Start domaćeg fudbalskog šampionata bila je prilika da od predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića čujemo očekivanja pred novu fudbalsku sezonu, kao i planove za poboljšanje našeg fudbala u celini.

Tomislav i Snežana

"Većina naših klubova tavori u besparici. Prinuđeni su svakog leta da prodaju najbolje igrače i to na nižerazredno tržište jer većina transfera se sklapa sa drugoligaškim ekipama sa istoka", kaže u intervijuu za sportske.net Tomislav Karadžić i dodaje:

"Sve dok je materijalna situacija teška i klubovi će imati problema sa kvalitetom igračkog kadra jer ne mogu nikako da konsoliduju ekipu na duži vremenski period".

Pošto je očigledno da klubovi ne mogu sami da reše taj problem, hoće li FSS naći način da im nekako pomogne?

"Hoće. I to ću prvi put javno reći za vaš sajt, da planiramo narednih dana da pošeljemo zahtev na adresu Vlade Srbije. Želimo da ih zamolimo da u naredne dve godine investiraju u srpski fudbal sumu od 25 miliona evra. Spremili smo i obrazloženje kao i konkretne ideje i poduhvate zbog kojih nam je potreban taj novac. Nadam se da će ta finansijska injekcija biti dovoljna da fudbalski sport u Srbiji konačno krene napred. U tom slučaju, sredstva bi bila ravnomerno raspoređena u sve klubove koji više ne bi bili u situaciji da po svaku cenu prodaju igrače i mogli bi da naprave dugoročniji plan i program. Iskreno, očekujem da će Vlada prihvatiti naše zahteve, jer je to od krucijalnog značaja za fudbal u Srbiji". 

Da li se nadate da će u ovom Prvenstvu biti manje sudijskih grešaka, ali i manje pritisaka na sudije od strane klupskih rukovodilaca?

"Jedno je sigurno. Suprotno onoj konstataciji sa početak intervjua, eventualni neuspeh u Evropi, imao bi negativne refleksije na domaći šampionat. Klubovi bi se opet okrenuli Prvenstvu i tražili bi po svaku cenu da budu šampioni. U toj borbi, oni ne biraju sredstva. Logično je da oni najveći insistiraju na osvajanju prvog mesta, ali titula je samo jedna. Na sastanku u Staroj Pazovi sudijama je skrenuta pažnja da ih očekuje teška godina i da moraju da obrate pažnju na svoj rad. Finale kupa je dalo lošu sliku o našem suđenju, iako mislim da zaista imamo veoma talentovane arbitre. I pored svega i dalje ne bežim od svoje izjave koju sam prvi put dao pred kamerom SOS kanala da nemam ništa protiv sudija iz inostranstva. Ali, našim klubovima nikada ne možete da udovoljite. Prvo kukaju na sudije, a kada im ponudite strance, oni kažu da nema potrebe. Pa ko je tu lud?"

Da li je prvenstvo Srbije regularno i ako nije sasvim, kako ga učiniti regularnijim?

"Ubeđen sam da je naša Liga regularna. Ali, uvek ima prostora da bude još zanimljivije. Insistiraću kod svog Izvršnog odbora da se obavezno već od ove sezone uvede baraž. Na kraju Prvenstva, 14-oplasirani tim iz Superlige razigravaće sa trećim na tabeli iz Prve lige Srbije. Već za godinu dana, uvodimo dve utakmice baraža. Igraće 13. i 14. iz elite sa trećim i četvrtim iz drugog ranga. To će značajno uticati na regularnost jer će svi igrati maksimalno ozbiljno do poslednjeg kola. To bi znatno suzilo prostor za nameštanje rezultata i sprečilo bi klubove da imaju svoje "filijale" u istom rangu takmičenja".

Da li ste optimista po pitanju plasmana u Poljsku i Ukrajinu i koliko je opasna grupa u kojoj se našla Srbija za SP u Brazilu?

"Mišljenja sam da će nam biti lakše da odemo u Poljsku i Ukrajinu nego da se plasiramo u Brazil 2014.Grupa je veoma teška, nema nijednog rivala protiv kojeg možete da računagte na sigurne bodove. Ranije smo imali San Marino, Farska Osrtva, Maltu... U našoj grupi svi mogu da iznenade i na strani i kod kuće. Zato je od velike važnosti da ove kvalifikacije završimo trijumfalno. Gubitak dva boda u Estoniji pogoršao je našu situaciju. Sada moramo kako znamo i umemo da pobedimo Irsku u Belfastu. Razgovarao sam u Moskvi sa našim najiskusnijim reprezentativcima. Oni su mahom optimisti, ali pozivaju na oprez jer znaju koliko Irci mogu da budu opasni na svom terenu. Biće to komplikovana misija. Ukoliko je uspešno završimo, slede Farani u Beogradu, a onda oktobarski mečevi odluke. Lično, očekujem da Italijani budu demotivisani jer su već jednom nogom na EP, a protiv Slovenije u poslednjem kolu ko bude bolji neka ide na završni turnir. Šanse su 50:50".

Da li Vam se Petrović ikada požalio da trpi pritiske sa strane kada bira reprezentativce ili da mu menadžeri sastavljaju tim?

"Nikad takvih razgovora nije bilo. Selektor je samostalan i autonoman u svom poslu. Nema problem ni sa menadžerima ni sa klubovima. Odgovorno tvrdim da mu se niko ne meša u posao. Petrović je često pozivao igrače koji nisu bili po volji ni javnosti ni pojedinih klubova. Ali, to je njegova stvar jer je na kraju on najodgovorniji za rezultate. On će taj spisak vremenom skraćivati i uveren sam da će za septembarske i oktobarske utakmice odabrati one najbolje i najspremnije".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online