Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.08.2011.
12:03
P. ŽIVKOVIĆ i P. BAJIĆ A

Udri brigu na veselje

Čelnici našeg fudbala ne haju previše što liga kreće s nedovršenim stadionima, lošom finansijskom situacijom klubova, aferama i brojim promenama trenera, zato se naoružajte živcima i pokušajte da pronađete samo lepe stvari u našoj fudbalskoj svakodnevici.

Počinje novo fudbalsko prvenstvo! Ali sa starim "obeležjima", nedovršenim objektima, lošom finansijskom situacijom klubova, ponekom aferom, brojnim promenama trenera... Kada svemu tome dodamo blamažu Vojvodine u Evropi i eliminaciju Rada, jasno je da se srpski klupski fudbal nije pomerio sa mrtve tačke.

Apatija traje već duži niz godina, klupski funkcioneri očajnu infrastrukturu brane teorijom o nedostatku novca, a loše rezultate proterivanjem trenera! Naravno, isti ljudi sede u svojim foteljama, jer oni nikad nisu krivi i čekaju da se "pojavi" neki fudbalski biser koga će prodati za velike pare... I tako u krug.

Odavno je Dušan Maravić u FS Srbije pričao kako mora da se napravi plan, predložio je da srpski fudbalski šampionat počinje ranije, da svi klubovi moraju da imaju reflektore...

Imao je Maravić sjajnu ideju, želeo je da ranijim početkom prvenstva naši klubovi budu u takmičarskoj formi u najvažnijem delu sezone, tokom kvalifikacija za evropske kupove. Na taj način bi imali veće šanse za ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope.Maravić je to pričao pre desetak godina, sada više i ne radi u Savezu, mnogi "stručnjaci" su ga proglašavali za čudaka!

Zato neka se diče danas eliminacijom Vojvodine od "moćnog" Vaduza ili porazom Rada od grčkog Olimpijakosa iz Volosa, koji je prvi put u istoriji igrao u Evropi! "Gospoda" iz Saveza ne znaju ili neće da znaju da su rezultati klubova i njihovo ogledalo!

O problemima i dugogodišnjem nefunkcionisanju fudbalskog sistema možemo dva dana da pišemo, pričamo... Neće neki drugi da smenjuju Karadžića zato što su bolji od njega, nego što bi da budu deo takvog sistema u kome nema odgovornosti, već samo lične koristi... Kada je tako u vrhuški fudbala, šta da očekujemo od šampionata?

Pa i vrapci na grani znaju da će se za titulu boriti Partizan i Crvena zvezda. I niko više! Partizan je osvojio četiri uzastopne titule i jedini je poslednjih godina predstavljao Srbiju u Evropi na dostojan način. Tokom leta crno-beli su doživeli mnogo kadrovskih promena. Stefan Savić je prodat Mančester Sitiju, Krstajić je završio karijeru, Ilijev i Jovanović su otišli u Vislu iz Krakova, Tejgo se vratio u Hofenhajm, Petrović je na izlaznim vratima...

Stigla su pojačanja poput Volkova, Ivanova, Eduarda, Rankovića, Rnića, Andersona, Jovančića... Sva je prilika da će se u Humsku vratiti i Milan Smiljanić. Trener Stanojević šansu je već ukazao momcima iz Partizanove škole, Aksentijeviću, Lazaru Markoviću i Ninkoviću. Očekuje se da i Marko Šćepović "sazri" kao igrač i opravda ogroman talenat.

Crvena zvezda će ove godine biti mnogo opasnija i konkretnija. Robert Prosinečki je pokazao da ima štofa da bude veliki trener, samim tim i čovek koji će vratiti titulu na "Marakanu". Otišli su Ninkov, Koroman i golman Stamenković od standardnih igrača, ali su došli Miloš Dimitrijević, Bruno Mezenga, Vinisijus Pašeko (u međuvremenu slomio nogu), Uroš Ćosić je produžio pozajmicu, vratio se Nenad Kovačević...

Na prvi pogled, odlično odrađen posao u prelaznom roku, ali je izostalo pojačanje na poziciji štopera, koje je Prosinečki tražio od kraja prošle sezone. Ono što raduje armiju Zvezdinih navijača jeste činjenica da u prvenstvo ulaze sa prijatnom atmosferom, stabilnom situacijom, jakim igračkim kadrom i kvalitetnim trenerom. To ranijih godina nije bio slučaj.

Vojvodina je ostala bez glavnog aduta iz prošle sezone, trenera Zorana Milinkovića. To se videlo na prvom koraku, eliminacija od Vaduza, predstavnika Lihtenštajna, koji se takmiči u drugoj ligi Švajcarske, jedan je od najvećih šamara srpskom klupskom fudbalu. A ekipa od prošle godine nije mnogo promenjena. Otišao je golman Željko Brkić, nema Nikole Lazetića...

Mada, moguće su promene do kraja avgusta, do kada traje prelazni rok u Evropi. Novajlije Supić (golman stigao iz Javora) i mladi Čović (Parma) su dobrog kvaliteta. Ali, trener Ristovski ima problema sa odbranom, pre svega zbog činjenice da Makedonac Mojsov želi da ide...

Šta očekivati od drugih? Borbu za Evropu i opstanak u ligi! Mnogi timovi su drastično promenili igrački kadar, prodali su sve što su mogli i došli su neki novi momci. Videli smo da će Rad biti jako opasan u domaćim okvirima, OFK Beograd će promovisati mlad sastav pojačan Milanom Purovićem (bivši napadač Zvezde) i golmanom Lukačem...

Biće lepo gledati fudbal u Novom Pazaru i Kragujevcu, gde se očekuje poseta od 10.000 ljudi... U svakom slučaju, nadamo se zanimljivim borbama na terenu, ali očekujte i medijske pritiske na sudije, delegate, funkcionere... I to od prvog kola. "Alibi priča" najbolje prolazi u zemlji Srbiji. Naoružajte se živcima i pokušajte da pronađete samo lepe stvari u našoj fudbalskoj svakodnevici.


STARA PRIČA, NOVI PAZAR

 

Hoće BASK, neće BASK. Biće Novi Pazar, neće biti Novi Pazar. I uz sve to treba dodati Inđiju i Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, pa da se dobije jedna od centralnih fudbalskih priča na našim prostorima ovog leta.


Od kraja prošle sezone su počele priče da ekipa sa Careve ćuprije neće otići u elitno društvo, a da će njeno mesto zauzeti ona iz Raške oblasti. Tome se protivila Inđija, koja je želela da sačuva prvoligaški status u slučaju odustajanja beogradskog kluba, ali je sve to bilo uzaludno. Izvršni odbor FSS-a je odlučio da Novi Pazar, trećeplasirani iz Prve lige, zameni pobednika tog takmičenja BASK, za koji je istaknuto da je "odustao od takmičenja zbog nemogućnosti da ispuni potrebne uslove".

Nedugo zatim je i doskorašnji prvi čovek beogradskog kluba Bojan Radovanović izabran za novog predsednika Novog Pazara, a BASK je spušten u trećeligaško društvo - u Srpsku ligu - Beograd. Nije ovo prvi put da se ovako rešavaju stvari u našem fudbalu. Stara priča, Novi Pazar...  

Prvi derbi 26. novembra


"Večiti derbi" je zakazan za završnice jesenjeg i prolećnog dela sezone - 13. i 28. kolo šampionata Srbije. Prvi okršaj Crvene zvezde i Partizana je tako na programu 26. novembra 2011. godine na "Marakani", a drugi 5. maja 2012. na stadionu u Humskoj.

 

U prvom kolu, 13. ili 14. avgusta, crveno-beli gostuju Spartaku Zlatibor vodi u Subotici, a crno-beli dočekuju debitanta iz Novog Pazara.

ŠAMPIONI SRJ, SCG I SRBIJE
godina šampion drugo mesto treće mesto
1993. Partizan Crvena zvezda Vojvodina
1994. Partizan Crvena zvezda Vojvodina
1995. Crvena zvezda Partizan Vojvodina
1996. Partizan Crvena zvezda Vojvodina
1997. Partizan Crvena zvezda Vojvodina
1998. Obilić Crvena zvezda Partizan
1999. Partizan Obilić Crvena zvezda
2000. Crvena zvezda Partizan Obilić
2001. Crvena zvezda Partizan Obilić
2002. Partizan Crvena zvezda Sartid
2003. Partizan Crvena zvezda OFK Beograd
2004. Crvena zvezda Partizan Železnik
2005. Partizan Crvena zvezda Zeta
2006. Crvena zvezda Partizan Voždovac
2007. Crvena zvezda Partizan Vojvodina
2008. Partizan Crvena zvezda Vojvodina
2009. Partizan Vojvodina Crvena zvezda
2010. Partizan Crvena zvezda OFK Beograd
2011. Partizan Crvena zvezda Vojvodina


NAJBOLJI STRELCI SRJ, SCG I SRBIJE
1993. Anto Drobnjak (Crvena zvezda) 22 gola
Vesko Mihajlović (Vojvodina) 22
1994. Savo Milošević (Partizan) 21
1995. Savo Milošević (Partizan) 30
1996. Vojislav Budimirović (Čukarički) 23
1997. Zoran Jovičić (Crvena zvezda) 21
1998. Saša Marković (Železnik/Crvena zvezda) 27
1999. Dejan Osmanović (Hajduk Kula) 16
2000. Mateja Kežman (Partizan) 27
2001. Petar Divić (OFK Beograd) 27
2002. Zoran Đurašković (Mladost Lučani) 27
2003. Zvonimir Vukić (Partizan) 22
2004. Nikola Žigić (Crvena zvezda) 19
2005. Marko Pantelić (Crvena zvezda) 21
2006. Srđan Radonjić (Partizan) 20
2007. Srđan Baljak (Banat) 18
2008. Nenad Jestrović (Crvena zvezda) 13
2009. Lamin Dijara (Partizan) 19
2010. Dragan Mrđa (Vojvodina) 22
2011. Ivica Ilijev (Partizan) 13
Andrija Kaluđerović (Crvena zvezda) 13


TITULE
Zvezda 25, Partizan 23
Partizan se veoma približio Crvenoj zvezdi po broju osvojenih titula i, ukoliko bi nastavio šampionski niz, mogao bi već u 2013. da se izjednači. Naime, od osnivanja do danas ovaj klub je osvojio ukupno 23 titule prvaka države, a ima i 12 kupova. Crveno-beli imaju dve titule prvaka više, kao i čak 23 kupa.
Inače, na prvu krunu su crveno-beli čekali od osnivanja 1945, pa do 1951. Od tada, pa do ove godine, razmak između dva naslova prvaka bio je samo jednom dug kao ovaj sadašnji (četiri sezone bez krune), i to u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka. Tada su osvojili titulu prvaka 1995, pa 2000. godine.


"Preživela" samo petorica trenera
Čak 11 od 16 članova Superlige za sezonu 2011/12 je promenilo trenere od kraja prošle sezone do danas. Praktično, od njih bi mogao da se sastavi fudbalski tim. Na klupi su ostali Aleksandar Stanojević (Partizan), Robert Prosinečki (Crvena zvezda), Ljubiša Stamenković (Sloboda Point Sevojno), Dejan Đurđević (OFK Beograd) i Dragan Đorđević (Smederevo).


U Evropi ostali samo "večeti rivali"
Od srpskih klubova, na evro-sceni poslednjih godina je najviše uspeha imao Partizan, a ove sezone su u konkurenciji ostala oba "večita rivala". Crno-beli će protiv irskog Šamrok Roversa, a Crvena zvezda protiv francuskog Rena, pokušati da se domognu grupa Lige Evrope.
Prethodno su fudbaleri iz Humske eliminisali makedonsku Škendiju (4:0, pa 1:0), a onda su poraženi od belgijskog Genka (1:2, pa 1:1), u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dok su crveno-beli deklasirali letonski Ventspils u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope (2:1, pa 7:0), takmičenju u kojem su igrala još dva naša predstavnika.
Jedno od najneprijatnijih iznenađenja u istoriji srpskog fudbala je priredila Vojvodina. Eliminisana je u drugom kolu od Vaduza iz Lihtenštajna, i to tako što je poražena na domaćem terenu sa 3:1, posle pobede od 2:0 na gostovanju. I Rad je zaustavljen u istoj fazi takmičenja, od Olimpijakosa Volosa (0:1 u Beogradu, pa 1:1 u Grčkoj), a pošto je bio ubedljiv u prvom kolu protiv ekipe Tre Pene iz San Marina (6:0, pa 3:1).
I u sezoni ispred nas, prvaku sleduje mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a drugoplasirani i trećeplasirani u Super ligi, kao i pobednik Kupa Srbije, imaće mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online