Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.01.2011.
12:02
Đ. Pajić - Vesti A

Spilberg režira počasni krug

"Još ova godina i ćao, nema više, jedino ne znam kakav će biti kraj imajući u vidu scenario po kojem se odvijala moja karijera", kaže srpski fudbaler koji je osvojio Rio de Žaneiro.

Rambo trči počasni krug. Dejan Petković (38), jedan od poslednjih Mohikanaca srpskog fudbala, sprema se za oproštaj. Ona autentična "desetka", fudbaler koji dribla, namešta i daje golove iz igre, slobodnjaka, kornera... Koji je samo spletom najčudnijih okolnosti doživeo sve najveće počasti u karijeri fudbalera i po priznanja išao čak do Brazila. A Srbin je!


Bio je igrač, vedeta Crvene zvezde, vođa generacije koja je nasledila zlatne momke iz Barija i Tokija. Zatim je obukao dres Real Madrida, bio član Sevilje, Rasinga iz Santandera. A onda otišao u Brazil. I proslavio se tamo gde je fudbal božanstvo.

I na bis će izaći pred publikom "karioka". U dresu slavnog Flamenga. Ili neko drugog tima, nije toliko ni bitno. Da dodamo još samo da je Rambo imao i nekoliko "službenih putovanja". Iz Brazila je odlazio u Italiju (Venecija), Kinu, Saudijsku Arabiju...

Pogrešno smo doživeli
trijumf nad Nemcima


Rambo priznaje da je sa pažnjom pratio učešće "orlova" na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

 

"Odavno nisam video našu reprezentaciju tako organizovanu, to je bio moj prvi utisak. Tačno se znalo ko šta treba da radi. Pomislio sam, evo, dolazi naših pet minuta. A onda se dogodilo, opet po mom mišljenju, da pogrešno doživimo pobedu nad Nemačkom. U opštoj euforiji, zaboravilo se da su oni igrali sa 10 igrača, a da su nas dobro stegli. U redu, sjajna su reprezentacija, trebalo ih je pobediti, ali kao da je to slavlje potrajalo. I na sve se nadoveže ono opet naše, da nas nema kad je najvažnije... Čast svima, momci, stvarno su bili tim, nema šta, nedostajalo je i sreće.

 

Fali nam novi Piksi

 

I Mondijal u Južnoj Africi potvrdio je jedan nedostatak.
"Ne mogu da se otmem utisku da nam već drugo u reprezentaciji treba neki pobednik, što kažu "meč viner", igrač koji će sam da reši utakmicu, na potez i to kad je najvažnije... Ili da uradi ono što je Piksi uradio Špancima u Veroni 1990. To je potez koji ću večno pamtiti. To se ne ponavlja. To je majstorstvo, to je as", kaže Rambo.

Sreli smo se nedavno u Nišu, gradu odakle je skrenuo pažnju na sebe momak rođen u Majdanpeku.

"Da, još ova godina i ćao nema više", uz osmeh potvrđuje Rambo.

"Zaista ne smem da vam se zakunem u kom će to klubu biti. Imam još godinu ugovora sa Flamengom. Videćemo".


Biće vremena za svođenje računa, podvlačanje crte. Dakle, od sledećeg decembra. Ipak, preliminarno, za čitaoce "Vesti", kako izgleda pogled u retrovizor?

"Ne volim da se kajem ni za šta u životu. Moglo je sigurno da bude bolje. Ne žalim se. Mislim da bi sigurno sve bilo drugačije, ako to mogu da tvrdim, da se nisam teže povredio u Španiji. Mislim da bih napravio zapaženiju karijeru u Evropi. E sad, ostaje i pitanje, da li je važniji finansijski bolji rezultat ili doživeti sva priznanja koja sam doživeo u Brazilu. A mnogo ih je, stvarno... Recimo, ostavio sam otiske svojih stopala kod "Marakane" u Riju... Treći sam Evropljanin kome su to omogućili Brazilci. Ne znam ko su dvojica mojih prethodnika, čuo sam da se prezivaju Bekenbauer i Euzebio", u svom stilu, krajnje šeretski, ilustrovao je Rambo jedno od poslednjih poklanjanja koje je doživeo u zemlji fudbala.


Sad više ni neuhvatljivi Rambo ne može da pobegne od odgovora na pitanje: šta posle karijere?

"Ne mogu precizno da odgovorim na pitanje jer, rekoh, ne znam gde će me zateći kraj karijere. Sve je moguće. Možda sam ja već završio karijeru, ko bi ga znao... U svakom slučaju, mislim da samo osuđen na mostove. Kad vidim da je popularna gradnja mostova u Srbiji, ja ću da uzmem da gradim onaj između Brazila i Srbije. U sportu, privredi, biznisu, gde god može da se spoje dve države. Podsetiću samo da je Brazil u strahovitoj ekspanziji, da je bum koji se tamo događa gotovo neopisiv... A da tek sledi Kup Konfederacija 2013, godinu kasnije Mondijal, pa 2016. Olimpijske igre..."

Za početak, postali ste počasni konzul Srbije u Brazilu?
"Predložen sam za tu funkciju... U junu, dogovorom našeg šefa diplomatije, Vuka Jeremića i njegovog brazilskog kolege. E, sad sledi administracija, duga je procedura. U Brazilu su u oktobru bili izbori, razumem da su bili okrenuti drugim stvarima. Očekujem da sada, po povratku u Brazil, počne nešto da se dešava na tu temu".


Prošla godina nije prošla po ukusu 38-godišnjeg fudbalera.
"Mogla je da bude bolja. Ipak, kad sam malo razmislio, sve velike stvari u životu dogodile su mi se u neparnim godinama".


Dakle, 2011. je nova prilika za čuda. Šta se sprema, šta da očekuju ljudi u Srbiji koji vole i poštuju Ramba?

"Videćemo. Mislim da bi, imajući u vidu scenario po kojem se odvijala moja karijera, to nije mogao da režira niko drugi do Stiven Spilberg. Potražiću ga, da se dogovorimo oko detalja". 

Zvezdi uvek na usluzi


Na žalost zvezdaša, Rambo više neće oblačiti crveno-beli dres, ostaće sve pusta želja. Ipak, Dejan Petković stoji na usluzi Crvenoj zvezdi. Svesrdno je Rambo pomogao da na "Marakanu" ove zime stignu dvojica igrača koji se najavljuju kao velika pojačanje crveno-belih: Evandro i Borha.

 

"Lukić, Adžić, Vasilijević, to su moji drugari, igrali smo zajedno. Adža me pozvao i zamolio za pomoć. Kaže, verujem ti, samo pošalji igrače. To sam odbio i insistirao sam da dođe i na licu mesta se uveri ko je kakav. Znate, u mom klubu dvojica najplaćenijih igrača zarađuju dva do dva i po miliona evra godišnje. A zajedno su dali pet golova, koliko i ja kao rezerva. I sad, da li oni vrede, da ih Zvezda plati toliko, ili ne vrede? I, naravno, ja ne znam koliko Zvezda može da plati. Ali, mislim da su angažovana dva odlična igrača. Evandro je gotov igrač, vrhunski vezista, a Borha vredan špic", objasnio je Petković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online