Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 02.12.2010.
16:49
Vestionline A

Rusija domaćin SP 2018.

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater objavio je danas na ceremoniji u Cirihu da će domaćin Svetskog prvenstva 2018. godine biti Rusija, dok će četiri godine kasnije Katar ugostiti najbolje fudbalere sveta.

Sep Blater 

Pojedinačne kandidature za organizaciju Mundijala 2018. godine podneli su Engleska i Rusija, a zajedničke Holandija i Belgija, odnosno Španija i Portugal.

Kandidati za Mundijal 2022. godine bili su Australija, Japan, Katar, Južna Koreja i SAD.

"Fudbal nas uči kako da pobeđujemo i to je lako, ali nas fudbal uči i kako da gubimo, a to nije lako", rekao je predsednik FIFA Sep Blater, a prenosi Blic.

Čelnici FIFA su u sredu i četvrtak razmatrali ukupno osam kandidatura, a svaka prezentacija je trajala po pola sata. Izvršni odbor FIFA, koji čini 22 člana, doneo je odluku nakon višečasovnog glasanja, koje je prema nezvaničnim informacijama imalo nekoliko rundi.

Rusija je inače prva država iz takozvanog Istolnog bloka koja je uspela da dobije domaćinstvo Mundijala.

"Hvala svima koji su verovali u nas i obećavamo da se niko neće pokajati. Rusija će biti odličan domaćin takmičenja", rekao je po izboru zamenik premijera Rusije Igor Šukalov.


Španci i Portugalci su ubrzo po završetku prezentacije izgledali kao da neće organizovati Mondijal 2018. godine, Holandiju i Belgiju je retko ko smatrao ozbiljnim kandidatima, dok su Englezi i Rusi bili prilično samouvereni.

Međutim, kako je kasnije rekao Gari Lineker, "gordi Albion" ne samo da nije vratio fudbal u kolevku, već je ispao u prvom krugu glasanja. To je novi bolan udarac za engleski fudbal, nakon debakla na proteklom Mondijalu, a kandidaturi nisu pomogli ni napori i srceparajući govori Dejvida Bekama i princa Vilijama.

Što se tiče "neevropskog" Svetskog prvenstva, tokom dana prednost je uglavnom davana SAD, a kao ozbiljan kandidat se spominjao i Katar, koji je na kraju i odneo trijumf.

Katar je jedna od zemalja sa najvećom svetskom ekspanzijom i ima samo milion i 600.000 stanovnika, a već sada je spremila preko četiri milijarde dolara u izgradnju 22 potpuno nova stadiona za potrebe Mundijala.

"Veoma smo uzbuđeni zbog ove odluke, ali smo zahvalni FIFA koja nam je dala priliku da ugostimo najbolje fudbalske zemlje. Bićemo dobri domaćini i verujem da će svi uživati u našoj zemlji", rekao je predsednik Izvršnog odbora kandidature Katara šeik Hamad al Tani.

Podsetimo, naredni Svetski fudbalski ssampionat biće održan u Brazilu 2014. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.12.2010. 23:55
Sta to bi fudbal ? Jel to onaj sport gde se igraci previjaju i foliraju kad god im odgovara rezultat? Jel to onaj sport gde su sudije bog i batina i namestaju rezultate onako kako im ko plati? Jel to onaj sport gde publika aplaudira svojima i kad razvlace i ne igraju i cuvaju rezultat? Jel to onaj sport gde pola timova ima na grudima nazive kladionica? Jel to onaj klub i sport u koji ne mozes da se upises ako nisi los djak? Jel to onaj sport gde od 10 000 000 ucesnika niko nema zavrsenu nikakvu visu skolu? Jel to bi ono jedino zanimanje gde mozes dobro da zivis iako si ispod proseka?..mogao bih ovako do sutra..Ima puno sportova gde se jos uvek igra za publiku i pobedu.Nema tu s od sporta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online