Četvrtak 02.12.2010.
16:49
Vestionline

Rusija domaćin SP 2018.

Sep Blater 

Pojedinačne kandidature za organizaciju Mundijala 2018. godine podneli su Engleska i Rusija, a zajedničke Holandija i Belgija, odnosno Španija i Portugal.

Kandidati za Mundijal 2022. godine bili su Australija, Japan, Katar, Južna Koreja i SAD.

"Fudbal nas uči kako da pobeđujemo i to je lako, ali nas fudbal uči i kako da gubimo, a to nije lako", rekao je predsednik FIFA Sep Blater, a prenosi Blic.

Čelnici FIFA su u sredu i četvrtak razmatrali ukupno osam kandidatura, a svaka prezentacija je trajala po pola sata. Izvršni odbor FIFA, koji čini 22 člana, doneo je odluku nakon višečasovnog glasanja, koje je prema nezvaničnim informacijama imalo nekoliko rundi.

Rusija je inače prva država iz takozvanog Istolnog bloka koja je uspela da dobije domaćinstvo Mundijala.

"Hvala svima koji su verovali u nas i obećavamo da se niko neće pokajati. Rusija će biti odličan domaćin takmičenja", rekao je po izboru zamenik premijera Rusije Igor Šukalov.
Španci i Portugalci su ubrzo po završetku prezentacije izgledali kao da neće organizovati Mondijal 2018. godine, Holandiju i Belgiju je retko ko smatrao ozbiljnim kandidatima, dok su Englezi i Rusi bili prilično samouvereni.

Međutim, kako je kasnije rekao Gari Lineker, "gordi Albion" ne samo da nije vratio fudbal u kolevku, već je ispao u prvom krugu glasanja. To je novi bolan udarac za engleski fudbal, nakon debakla na proteklom Mondijalu, a kandidaturi nisu pomogli ni napori i srceparajući govori Dejvida Bekama i princa Vilijama.

Što se tiče "neevropskog" Svetskog prvenstva, tokom dana prednost je uglavnom davana SAD, a kao ozbiljan kandidat se spominjao i Katar, koji je na kraju i odneo trijumf.

Katar je jedna od zemalja sa najvećom svetskom ekspanzijom i ima samo milion i 600.000 stanovnika, a već sada je spremila preko četiri milijarde dolara u izgradnju 22 potpuno nova stadiona za potrebe Mundijala.

"Veoma smo uzbuđeni zbog ove odluke, ali smo zahvalni FIFA koja nam je dala priliku da ugostimo najbolje fudbalske zemlje. Bićemo dobri domaćini i verujem da će svi uživati u našoj zemlji", rekao je predsednik Izvršnog odbora kandidature Katara šeik Hamad al Tani.

Podsetimo, naredni Svetski fudbalski ssampionat biće održan u Brazilu 2014. godine.

2024 © - Vesti online