Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.11.2017.
12:30
A. Šišić - Vesti A

Dom patuljaka, veštica i vukodlaka

Čovek je od davnina voleo da priča priče. Mitovima je objašnjavao neobične pojave, zanimao prijatelje oko logorske vatre ili uspavljivao mališane. Šume su oduvek bile neiscrpna inspiracija za bajke. Crna šuma (Švarcvald) u Nemačkoj je šumovita planinska oblast obavijena velom misterije. Njeno ime samo po sebi uteruje strah u kosti. Ovo prirodno prostranstvo je kolevka mnogih legendi. Pojedine kažu da tim prirodnim stazama šetaju vile i duhovi, koji s vremena na vreme u gluvo doba noći mogu da prestrave slučajne prolaznike. U starim pričama putevi u Crnoj šumi nestaju i pojavljuju se sluteći tako na zlo. U pećinama su se, po predanjima, krili dobroćudni ženski patuljci, ali i zlokobne veštice. One su terorisale okolne meštane i ubijale stoku.

pixabay.com
Misteriozna priča o misterioznim šumama

Zaprepašćujuća je činjenica da su ove nestvarne priče iznedrile stvarne posledice, pa su žene optuživane za crnu magiju podvrgnute mučenju. Možda najpoznatija legenda kaže da se svojevremeno među ovim drvećem krio vukodlak. On je stalno klao ovce pastirima. Jednog dana lovac je odlučio da čeka ovu do tada neviđenu neman. Kad ju je upucao, sutradan je u okolnom selu pronađen mladić, ranjen u krevetu.

Robin Hud u zasedi

Pozanta Šervudska šuma u Engleskoj je dom mnogih bajki. Priča kaže da je toliko gusta da od njenih stabala na nekim mestima sneg zimi ne može da padne na zemlju, već se zadržava na granama. U viktorijansko doba džinovski hrast, prema narodnim predanjima, imao je šuplje stablo gde se skrivao Robin Hud sa svojom družinom. On je tako u zasedi čekao karavane koji su prenosili robu i oduzimao im je stvari koje je zatim delio gladnima i siromašnima.

I Poljaci imaju šumu koja zbog svog izgleda privlači turiste širom planete. Drveće u njoj ima iskrivljena stabla, a do danas niko ne zna zašto su zakrivljena i to sva u istu stranu. Priče kažu da je tridesetih godina prošlog veka meštani u okolini posadili oko 400 borova i specijalnim tehnikama ih ukalupili da neobično rastu da bi imali drva za izgradnju brodova. Legende kažu da su bića sa druge planete umešala prste u izgled ove zelene površine. Ljubitelji mističnog tvrde da su u blizini krive šume leteli vanzemaljski brodovi i da je njihova silina iskrivila stabla. Na kraju, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi šta je tačno prouzrokovalo ovu neobičnu pojavu.

Zlokobna tišina

Urbane legende okružuju i Aokigaharu šumu u Japanu koja je poznatija kao šuma samoubica. Od 1970. godine dobrovoljci se jednom godišnje okupljaju da bi napravili popis ljudi koji su nestali među ovim drvećem. Ova misteriozna šuma je izbor samoubica, a šta nesrećne duše privlači u ovom prostranstvu nije poznato. Mnogi je smatraju sablasnom zbog male količine sunčeve svetlosti i zlokobne tišine koja u njoj vlada. Spiritualisti čak tvrde da duhovi i duše samoubica vladaju tom oblašću i da oni sprečavaju bekstvo i onim malobrojnim pojedincima koji se predomisle i biraju život.

Poznato je da je priroda Novog Zelanda jedna od najbajkolikijih na svetu. Goblinska šuma nije izuzetak. Ne usuđuju se svi da uđu u ovo neobično prostranstvo. Drveće u ovoj šumi je krivudavo i potpuno prekriveno mahovinom. U pojedinim delovima stabla se spajaju i zaklanjaju sunce, pa oni koji zađu među njih imaju utisak da je u šumi večni mrak. Mitovi kažu da je ova šuma dom goblina koji su zaduženi za njen izgled. Ako su ovi mitološki patuljci s velikim nosem i ušima raspoloženi, neće dirati prolaznike, ali s obzirom na to da, kako se veruje, mrze društvo postoji šansa da napakoste ljudima i učine da iz šume nikad ne izađu.
 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Tarot tumač!
ZVEZDE I MISTERIJE On je najbolji muž horoskopa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online