Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.10.2016.
12:30
Vesti A

Pronađeno drevno naselje u Portoriku

Pre nekoliko godina svi svetski mediji su obavestili da je pronađeno ogromno drevno naselje u Portoriku.

wikimedia.org/Tito Caraballo
Statua Aguejbane II, jednog od poglavica Taino Indijanaca

Tela, građevine i pećinska umetnost za koje se smatra da pripadaju domorodačkoj, prekolumbijskoj kulturi, otkriveni su u drevnom naselju u Portoriku, početkom oktobra su objavili zvaničnici. Arheolozi kažu da bi kompleks mogao da bude najznačajniji ove vrste u Karibima.

Lokacija je veoma očuvana, a izgleda da prikazuje dva naseljavanja: pre - Taino i Taino naselje. Za Taino se smatra da su podgrupa Aravak indijanaca koji su migrirali sa Kariba u Meksiko ili Južnu Ameriku, pre nekoliko stotina godina, smatraju stručnjaci. Navodno su oni bili među prvim plemenima koja su upoznala Evropljane.

Arheolozi od 1985. godine znaju da oblast sadrži domorodačke artefakte. Ipak, detaljna pretraga i istraživanje lokacije su postali mogući tek nedavno, odnosno, kada su inženjeri vojske SAD započeli izgradnju nove brane.

Možda je najznačajnije otkriće veliki trg, koji pokriva područje od oko 40 metara. On sadrži kamenje sa urezanim drevnim petroglifima, pretpostavke arheologa su da se možda radi o sudu, koji se koristio za ceremonijalne rituale, ali neki smatraju da je taj trg možda služio za igre sa loptom.

Ako se ova informacija potvrdi, ovo bi bilo najveće poznato domorodačko nalazište u Karibima, smatraju arheolozi. Nalazište bi moglo da bude najveća drevna Taino kulturna oblast, ne samo u Portoriku, nego i u celim Karibima.

Takođe, petroglifi muževne figure sa žabljim nogama mogli bi se pokazati kao posebno važni za razumevanje korena kulture i mogli bi da razotkriju dokaze o direktnoj povezanosti naroda Taino i naroda Maja...

Konfuzija i kritike su se već zakovitlale svetom povodom ovog otkrića.

Neobično pokopavanje pokojnika

Prvobitni izveštaji o telima pronađenim u nekoliko grobova na ovoj lokaciji napravili su mnoge pometnje, a iz njih su se izrodile i različite pretpostavke, jer su pokojnici zakopavani u vrlo neobičnim pozicijama. Naime, tela pokojnika su zakopana licem nadole, a noge su im savijene u kolenima, što je stil koji ranije nikada nije viđen u regionu, prenose svetski mediji.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Tajna Lorimerovog snopa
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
Sreda 12.10.2016. 12:49
Za Taino se smatra da su podgrupa Aravak indijanaca koji su migrirali sa Kariba u Meksiko ili Južnu Ameriku, pre nekoliko stotina godina, smatraju stručnjaci. Navodno su oni bili među prvim plemenima koja su upoznala Evropljane..................................Nista novo. Pred divljim i krvolocnim anglo saksonskim kravojahacima svak se normalan sklanja jer oni nikom zivota nisu osnivali.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online