Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2016.
12:30
S. Ban A

Građevinsko čudo u Peruu

Tokom vladavine Inka, Olantajtambo je bio kraljevska prestonica vladara Pačakutija koji je osvojio ovu regiju, sagradio tu grad i ceremonijalni centar. U vreme španskog osvajanja Perua, ovo mesto je služilo kao uporište za otpor preostalom plemenu Inka.

wikimedia.org/Bernard Gagnon
Olantajtambo, mesto za koje se i dan-danas ne zna sa sigurnošću kako je izgrađeno

Olantajtambo je planinsko utvrđenje u Peruu, poznato po stenovitim blokovima neverovatne veličine koji su korišćeni u njegovoj izgradnji, posebno oni koji su nađeni na njenim najvišim nivoima, najvišoj tački na toj planini. Postoji šest takvih blokova postavljenih u niz i bili su transportovani sa druge planine, preko polja, preko reke i onda gore uz planinu. Najveća misterija je kako su uopšte mogli ne samo da ih seku, već i da ih pomeraju uz ovu planinu.

U današnje doba, za pomeranje stene od 50 tona morala bi da se osnuje posebna transportna jedinica. Za pomeranje uzbrdo verovatno bi morao da promeni izgled uspona, da se napravi put...

Žive stene

Dalji dokazi o misterioznim metodama koje su koristile drevne zanatlije mogu se naći u blizini u hramu Kondora. Ovde su ogromne ploče vulkanskih stena andezita odlamane od onoga što je poznato kao "zid žive stene". Hram Kondora je čudan zato što nalazimo ogromne kockaste delove stene koje su odvajane sa planine matematičkom preciznošću.

Nekoliko raznih mogućnosti od kojih nijedna nije bila dostupna ljudima koji su živeli u to vreme. Ovih šest džinovskih ploča crvenog granita stajalo je ovde hiljadama godina zbog predivnog inženjeringa drevnih majstora. Kada bi se dogodio jak zemljotres, ovi umeci mogu da se pomeraju gore i dole ublažavajući udar potresa i to je ono što drži džinovske ploče na mestu.

Sposobnost da se uklope stene teške nekoliko tona tako da nijedna ljudska dlaka ne može da se uglavi između njih nije pitanje znoja ili radnih sati, već je pitanje tehnologije doba u kom su napravljene.

Arheolozi tvrde da je zbijen, čvrst granit sečen i oblikovan pomoću kamenih ili bronzanih alata. Ali, dokazi o ovakvom alatu nikada nisu nađeni na nalazištu. I još čudniji je način na koji je džinovsko kamenje povezivano na mesto, kao da su slepljeni zajedno nepoznatim oblikom energije.

Skoro kao da su dve stene naslonjene zajedno i onda su spojene nekom vrstom radijacijskog zraka ili lasera koji bi ih onda spojio u celinu. Onda bi mogli da postave treću stenu i stvore još jedno spojno područje. Nema objašnjenja kako su imali sposobnost da stvaraju tako jake izvore toplote i spajaju te stene na tako složen način.

 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Vrata za bogove
ZVEZDE I MISTERIJE Tajna naskanskih linija
ZVEZDE I MISTERIJE Zagonetke prošlosti
ZVEZDE I MISTERIJE Džinovski crteži
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online