Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.10.2015.
12:30
S. Ban A

Mona Liza, večna tajna

Mona Lizu je naslikao veliki italijanski umetnik Leonardo koji se rodio u gradiću Vinči u blizini Firence. Mona je bila mlada žena, koja je, kada ju je Leonardo upoznao, imala 24 godine. Bila je udata za 20 godina starijeg imućnog čoveka koji je i naručio njenu sliku. U trenutku kada je počeo da je slika, upravo je bila izgubila dete. U nekim tekstovima o nastanku ove slike postoji podatak da je njen muž, na početku poziranja, morao da plati tadašnje zabavljače kako bi je naveli da se osmehne.

Iz nepoznatog razloga, Leonardo je postao opsednut njom, pa ju je slikao nekoliko godina, uvek nezadovoljan svojim radom. Dugo se verovalo da je on bio zaljubljen u nju, ali, kako je bio homoseksualac, ipak je ostalo nerazjašnjeno šta ga je navelo da punih šest godina, a možda i duže, pokušava da uhvati njen izraz lica. Na kraju ju je nedovršenu dao Moninom mužu da bi se, ipak, s vremena na vreme, prilikom svakog povratka u Firencu, vraćao slici i dodavao deo po deo.

wikimedia.org
 

Ne postoji tačno utvrđeno objašnjenje kako je 40 godina kasnije francuski kralj Fransoa Prvi dobio ovu sliku, i to dovršenu. Danas je znamo kao čuvenu Mona Lizu iz Luvra. Veruje se da ju je francuski kralj Fransoa Prvi kupio od Leonardovih naslednika u prvoj polovini 16. veka. Portret je čuvan u kraljevskom zamku Fontenblu, a potom ga je Luj Četrnaesti odneo u Versaj.

Dve slike

Ostala je nepoznanica koja je od ove dve slike prava Mona Liza, naslikana po liku supruge Frančeska del Đokonda. Veruje se da je pravu Mona Lizu, nedovršenu, Leonardo ostavio u Italiji, a da je drugu poneo sa sobom u Francusku i do kraja i završio. Tu drugu znamo kao Mona Lizu iz Luvra, ali sve je više dokaza da ona nije prava.

S druge strane, 1584. godine, istoričar umetnosti Đovani Paolo Lomaco izdao je knjigu o slikarstvu u kojoj govori o "Đokondi i Mona Lizi", kao da je reč o dve slike. Ako je zaista reč o dve slike, nameće se pitanje gde je druga i koja je onda ona prava.

Postoje dokazi koji pokazuju da je originalna Mona Liza sredinom 18. veka kupljena u Italiji i otišla u dom nekog plemića. Neposredno pre Prvog svetskog rata otkrio ju je jedan poznavalac umetnosti i odneo u svoj atelje u Ajzelvortu. Zbog toga je postala poznata kao Mona Liza iz Ajzelvorta. Slika je bila veća od one u Luvru i nedovršena.

 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Pećine koje svetle
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Blizanci, gospodari reči
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online