Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.07.2015.
12:30
Vesti A

Gde je nestala Tripoljska civilizacija?

Tripoljska civilizacija je postojala u periodu od 4500. godine p.n.e. do 3000. godine p.n.e. Smatra se da je prva urbana civilizacija na evropskom kontinentu. Prostirala se na prostorima današnje Ukrajine, Moldavije i Rumunije. Ova naselja karakterišu nepravilan prstenasto - elipsast oblik, a naseobine su građene od drva, gline i pruća. U svakoj kući je desno od vrata postojalo ognjište i ovalni prozor kroz koji je prodirala svetlost.

wikimedia.org/Petro Vlasenko
Rekonstrukcija kolibe iz Tripoljske civilizacije

Ne postoje dokazi koji bi ukazali na to da je ova civilizacija previše verovala u zagrobni život, ali, na osnovu ostataka grnčarije, pronađene su neke slike koje opisuju njihovo viđenje sveta.

aime, smatrali su da je svet troslojan. Na najvišem nivou nalazila se nebeska voda čuvana od zmija, na srednjem nivou se nalazilo nebo i bogovi, a najniži nivo je bio Zemlja i ljudi na njoj.
Vladao je matrijarhat. Žene su bile glave gazdinstava i bavile se zemljoradnjom, pravile su posuđe i odeću, a muškarci su bili lovci, pravili oruđe i čuvali domaće životinje.

Može se reći da su bili veliki poštovaoci zmija i Meseca i upravljali su se po njegovom kretanju. Na ostacima njihove grnčarije pronađen je simbol koji liči na naš broj 8, zarotiran za 90 stepeni, a koji mi smatramo da predstavlja večnost. Smatra se da je to zmija, koja sebi grize rep i da to upotpunjuje predstava punog Meseca na mestu spajanja dve kružnice.

Spaljivenje naselja na svakih 50 godina

Jedna od misterija vezanih za Tripoljsku civilizaciju je to što su na svakih 50 - 80 godina spaljivali svoja naselja i gradove i na istom pravili nova. Do danas nije utvrđeno koji su ih razlozi navodili na ovaj ritualni čin, osim pretpostavke da je to povezano sa položajem Meseca koji je na svakih 50-ak godina najbliži planeti Zemlji.

Tripoljani su, verovatno, verovali da Mesec predstavlja kraj, ali i početak, života. Klanjali su se majci boginji, simbolu majčinstva i plodnosti. Osim zmije, poštovali su bika koji je za njih bio simbol snage, plodnosti i neba.

Ne postoji jasna ideja kako i zbog čega su nestali. Najubedljivija je pretpostavka da su Tripoljani nestali zbog velikih klimatskih promena koje su prouzrokovale velike suše na prostoru današnje Evrope.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Prokletstvo boginje Bastet
ZVEZDE I MISTERIJE Pećine koje svetle
ZVEZDE I MISTERIJE Blizanci, gospodari reči
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online