Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.04.2015.
13:54
S. Ban A

Svici iz Svetleće pećine Vaitomo

Na Novom Zelandu se nalaze Svetleće pećine poznate pod nazivom Vaitomo. U podzemnom toku reke Vajikato, priroda je napravila jedinstven fenomen kojim se zapadni naučnici bave već više od sto godina.

wikimedia.org/Karora
 


U crnom mraku, na svodu novozelandske pećine Vaitomo svetli hiljadu i više zelenkastožutih zvezdi. Neobična svetlost je zapravo delo larve novozelandskog svica (arachnocampa luminosa), koja na taj način dolazi do hrane.

Kao i drugi insekti i novozelandski svitac prolazi kroz četiri faze razvoja: od jajeta, preko larve i lutke, do odrasle životinje. Najduži period života provodi kao larva, koja je, kad izmili iz jajeta, dugačka jedva tri milimetra, a da bi narasla i napravila zalihe hrane za poslednji i najvažniji stadijum života, ova gladna larva neprekidno lovi i to uz pomoć neobičnih mamaca. Na svodu pećine razapne snažno svileno vlakno i sa njega spušta i do 70-ak visećih niti, na koje "kači" lepljive kapljice sluzi. Da se niti ne bi zapetljale, larva ih plete na području na kojem nema vetra.
Ove pećine su Maori krili od belaca sve dok ih jedan poglavica nije pokazao nekom istraživaču. Nakon toga, Svetleće pećine su postale turistička atrakcija.

Novozelandske pećine - testament prirode

Pre 30 miliona godina čitavo Vaitomo područje se nalazilo ispod mora. Danas iznad i ispod zemlje ova pećina predstavlja donekle testament istorije i menjanje prirode. Novozelandski pećinski sistem je star preko dva miliona godina i jedan je od glavnih turističkih atrakcija. Međutim, mnoge pećine su zatvorene za posetioce, ali ne i za istraživače.

Ovaj region Vaitoma je prepun pećina, ali samo u dve živi insekt Arahnokampa luminosa , insekt kome odgovara ustajao vazduh, temperatura i nedostatak promaje. Ovi insekti su veličine komarca, a hrane se drugim insektima koje uhvate u svoje mreže. U slučaju nedostatka hrane, jedu sopstvenu larvu.

Boja koju reflektuju je električno plava, ali ako ih napadne pećinska gljivica parazit, larve mušice - reflektuju snežno belu svetlost. Mešavina ove dve boje čini fascinantan prizor, koji je već decenijama jedna od glavnih turističkih atrakcija u ovom regionu jer unutrašnjost ovih pećina neverovatno podseća na zvezdani svod.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Pećine koje svetle
ZVEZDE I MISTERIJE Horoskop otkriva boju aure
ZVEZDE I MISTERIJE Saturn donosi nova iskušenja
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online