Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.12.2014.
14:52
S. Ban A

Tajna Kaspara Hauzera

Kao što se pojavio, tako je i zagonetno otišao u grob. Kaspar Hauzer pojavio se iznenada na trgu Nirnberga jednog majskog ponedeljka 1828. Zapazio ga je obućar, kome je dečak dao dve koverte adresirane na kapetana Fona Beseninga.

wikimedia.org
Kaspar Hauzer

Kapetan je pročitao oba pisma, jedno je bilo od dečakove majke koja je navela da je dečak rođen 30. aprila 1812. i da mu je otac bio konjanik u vojsci.

Drugo pismo je bilo od dečakovog staratelja koji je zamolio kapetana da Kaspara ili primi u vojsku ili da ga obesi. Kada su mu izuli čizme, zaključili su po ranama na nogama da pre toga nije nosio obuću. Kapetan je prosledio dečaka u policiju.

Tamo su pokušali da otkriju njegov identitet. Govorio je samo da želi da bude jahač kao njegov otac. Kada su mu dali papir i olovku, napisao je svoje ime - Kaspar Hauzer. Zatvorili su ga u tamnicu, gde je proveo dva meseca. Primetili su da se bolje snalazi u mraku nego na svetlosti, a kada je progovorio, Kaspar je uspeo da objasni da je ceo život proveo u mračnoj sobici.

Kada je izašao iz zatvora poveren je profesoru Georgu Fridrihu Daumeru. On ga je naučio da čita i piše i svira. Dok su jedni verovali da je reč o prevarantu, drugi su mislili da je Kasper potomak plemićke porodice Bauer i da je zatvoren kao beba da ne bi nekom oteo presto.

Godinu dana kasnije, profesor je zatekao Kaspara sakrivenog i krvavog u svom podrumu. Rekao je da ga je sekirom napao zamaskirani stranac, kojeg je prepoznao po glasu. Bio je to njegov bivši staratelj. Vlasti su ga premestile u drugu porodicu i mladić je na kraju dospeo do engleskog plemića Stenhoupa.

Stenhoup ga je pokazivao na balovima i opijao, tražeći sopstvenu korist, verujući da je on zaista potomak porodice Bauer. Usput je istraživao porodično stablo Bauerovih, da bi ga ubrzo oterao od sebe i prepustio svom prijatelju i profesoru Majeru, koji ga je zaposlio kao pisara. Jednog dana 1833, Kasparu je stigla poruka da ga stranac čeka u parku da mu otkrije njegovo poreklo. Mladić je naivno naseo na priču i stranac ga je ranio u grudi i stomak. Od tih povreda Kaspar je preminuo istog dana.

DNK analiza

Naučnici su rešili da dokažu njegovo poreklo. Posle niza neuspelih teorija, 2002. godine DNK sa Kasparove odeće i kose je upoređena sa DNK Bauerovih potomaka, i pronađene su podudarnosti sa 95 odsto tačnosti. Uprkos svemu, Kaspar je ostao istorijska misterija.

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Jarac, kralj strpljenja
ZVEZDE I MISTERIJE Nedeljni horoskop
ZVEZDE I MISTERIJE Vožnja po diktatu planeta
ZVEZDE I MISTERIJE Zvezde tope kilograme
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online