Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.11.2010.
08:00
Vestionline A

Prirodno olakšajte menstrualne tegobe

Menstrualne bolove možemo olakšati i bez upotrebe različitih tableta. Nudimo vam više načina.

Čest problem mladih žena je bolna menstruacija, koja se obično smiri nakon navršene 25. godine ili prvog poroda. Bolove uzrokuje kontrakcija maternice. Grčenje je povezano s povećanim nivoom stvari sličnih hormonima, poznatih pod imenom prostaglandini.

Ako vam se bolovi pojave nakon četrdesete godine starosti, ili nakon dugog perioda bez bolova, možda se radi o bolesti, na primer endometriozi, i u tom se slučaju morate obratiti svom lekaru.


Prehrana

Prehrani posvetite posebnu pažnju u nedelji koji prethodi dolasku vaše menstruacije. Birajte hranu bogatu esencijalnim masnim kiselinama, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i vitaminima B, C i E, i obavezno pijte mnogo tečnosti. Izbegavajte jing i jang hranu, t.j. hranu životinjskog porekla, tropsko voće i jednostavne ugljene hidrate (sve slatkiše) i radije birajte integralnu zrnatu hranu i povrće.


Vežbe

Telesna aktivnost može sprečiti bolove ili ih barem ublažiti. Preporučljive su vežbe kod kojih su zaposleni svi mišići. Na primer: plivanje, aerobik, joga… Preporučljive su sledeće vežbe: 1. Spustite se na sve četiri, a nakon toga nekoliko puta hitro sagnite i napnite donji deo leđa,

2. Spušteni na sve četiri izdahnite, a onda tokom udisaja brzo podignite zadnjicu, tako da telom napravite istostranični trougao (kao naopako okrenuto slovo V); leđa su poravnana a noge sasvim rastegnute. U tom ste položaju opušteni. Nekoliko puta duboko udahnite i osetićete kako napetost u stomaku popušta. Ponavljajte po potrebi. Ova je vežba odlična, a uz manje je modifikacije možete izvesti bilo gde.

3. Sedite pravih leđa i držeći stopala zajedno savijte kolena, tako da su pete blizu tela. Uhvatite stopala i više puta nežno podignite i spustite koljena. Nakon toga se polagano nagnite prema napred, tako da se savijete u u bokovima a leđa ostanu prava. U tom položaju ostanite 2 minuta i osetićete rastezanje u nogama. Opustite se i izdahnuvši malo nagnite prema napred. Ostanite u tom položaju i ponovno udahnite. Po potrebi ponovite.

Čajevi su uobičajena metoda ublažavanja menstrualnih bolova. Evo nekoliko najpoznatijih čajnih mešavina: seme lana (2 kašičice staviti u litar hladne vode i neka vri barem 5 minuta), mažuran (30 g listova 15 minuta kuvamo u litri vode, a pijemo tri šoljice na dan), majčina dušica, imela, virak, kadulja.

Malo egzotičnija mešavina: metvica, cimet i đumbir.

Salinarski čaj: prstohvat slanog cveta (kristalizirane soli) ili himalajske soli otopite u mlakoj vodi i dobićete najstariji izotonički napitak, koji će vas lagano jangirati i na taj način uravnotežiti menstrualno jing stanje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online