Utorak 23.11.2010.
08:00
Vestionline

Prirodno olakšajte menstrualne tegobe

Čest problem mladih žena je bolna menstruacija, koja se obično smiri nakon navršene 25. godine ili prvog poroda. Bolove uzrokuje kontrakcija maternice. Grčenje je povezano s povećanim nivoom stvari sličnih hormonima, poznatih pod imenom prostaglandini.

Ako vam se bolovi pojave nakon četrdesete godine starosti, ili nakon dugog perioda bez bolova, možda se radi o bolesti, na primer endometriozi, i u tom se slučaju morate obratiti svom lekaru.


Prehrana

Prehrani posvetite posebnu pažnju u nedelji koji prethodi dolasku vaše menstruacije. Birajte hranu bogatu esencijalnim masnim kiselinama, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i vitaminima B, C i E, i obavezno pijte mnogo tečnosti. Izbegavajte jing i jang hranu, t.j. hranu životinjskog porekla, tropsko voće i jednostavne ugljene hidrate (sve slatkiše) i radije birajte integralnu zrnatu hranu i povrće.


Vežbe

Telesna aktivnost može sprečiti bolove ili ih barem ublažiti. Preporučljive su vežbe kod kojih su zaposleni svi mišići. Na primer: plivanje, aerobik, joga… Preporučljive su sledeće vežbe: 1. Spustite se na sve četiri, a nakon toga nekoliko puta hitro sagnite i napnite donji deo leđa,

2. Spušteni na sve četiri izdahnite, a onda tokom udisaja brzo podignite zadnjicu, tako da telom napravite istostranični trougao (kao naopako okrenuto slovo V); leđa su poravnana a noge sasvim rastegnute. U tom ste položaju opušteni. Nekoliko puta duboko udahnite i osetićete kako napetost u stomaku popušta. Ponavljajte po potrebi. Ova je vežba odlična, a uz manje je modifikacije možete izvesti bilo gde.

3. Sedite pravih leđa i držeći stopala zajedno savijte kolena, tako da su pete blizu tela. Uhvatite stopala i više puta nežno podignite i spustite koljena. Nakon toga se polagano nagnite prema napred, tako da se savijete u u bokovima a leđa ostanu prava. U tom položaju ostanite 2 minuta i osetićete rastezanje u nogama. Opustite se i izdahnuvši malo nagnite prema napred. Ostanite u tom položaju i ponovno udahnite. Po potrebi ponovite.

Čajevi su uobičajena metoda ublažavanja menstrualnih bolova. Evo nekoliko najpoznatijih čajnih mešavina: seme lana (2 kašičice staviti u litar hladne vode i neka vri barem 5 minuta), mažuran (30 g listova 15 minuta kuvamo u litri vode, a pijemo tri šoljice na dan), majčina dušica, imela, virak, kadulja.

Malo egzotičnija mešavina: metvica, cimet i đumbir.

Salinarski čaj: prstohvat slanog cveta (kristalizirane soli) ili himalajske soli otopite u mlakoj vodi i dobićete najstariji izotonički napitak, koji će vas lagano jangirati i na taj način uravnotežiti menstrualno jing stanje.

2024 © - Vesti online