Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.11.2010.
08:00
Press rs A

Pravi saveti protiv stresa

Uobičajeni načini za prevazilaženje stresa mogu da imaju sasvim suprotan efekat. Isprobajte nove

Sećate se saveta da ne utapamo tugu u čokoladi, nego da radije o tome popričamo s dragim prijateljima? Ili da meditacija pomaže u stvaranju unutrašnjeg mira? Ovi i slični saveti mogli bi zapravo da vas dodatno uznemire.


Meditacija može da bude izvor stresa

Neki se kunu da je meditacija tajna pravog mira, ali za mnoge je to upravo put prema slomu živaca. Jedna naučna studija pokazuje da 54 odsto učesnika meditacije oseća teskobu.

- Nema dokaza da meditacija smiruje telo ili smanjuje stres bolje nego bilo koja druga tehnika. Zato bi svako trebalo da pronađe ono što mu najbolje odgovora - tvrdi američki profesor dr Džonatan C. Smit.

Šta god vam skrene misli od onoga što vas zaokuplja, pomaže u relaksaciji. Ako vas meditacija nervira ili jednostavno mislite da to nije za vas, opustite se uz džogiranje, plivanje, šetnju, pletenje...


Slobodno lezite ljuti

Kažu da u krevet nikad ne bi trebalo leći ako smo ljuti, ali nastavljati prepirku ili raspravu u kasne sate može samo da pogorša situaciju. Forsirana rasprava pre spavanja je štetna, smatra i psiholog dr Andrea K. Vitenborn. Kad smo iznervirani, deo mozga koji nazivamo amigdala ometa nas da se smirimo i vodimo racionalnu raspravu. Zato je najbolje odložiti razgovor dok se ne smirimo. Umesto nastavka rasprave, dogovorite se da ćete sutra nastaviti razgovor, pa se pobrinite da ga sutra stvarno i obavite.

Ponekad je ljutnja potrebna

Ako ste pod stresom smirite se uz čokoladu

 

Koliko su nas samo puta upozoravali da se stres ne sme lečiti hranom jer to dugoročno dovodi do više frustracija. Ipak, postoji izuzetak - uživanje u malo gorke čokolade neće vam naškoditi, već pomoći. Za to su odgovorni flavonoidi iz tamne čokolade, tako da ovo ne važi za one s manjim udelom kakaoa.

Žene su često vaspitane da kontrolišu iskazivanje nezadovoljstva. Ali, ponekad iskazivanje ljutnje može da bude korisno. Iskazivanje lošeg raspoloženja u nekim situacijama smanjuje loš uticaj stresa. Naime, emocionalni izrazi lica, poput straha i gađenja, mogu da utiču da mozak ispušta manje kortizola, hormona stresa, koji je povezan s gojaznošću, gubitkom koštanog tkiva i srčanim bolestima.

Naravno, ako ste često ljuti, imaćete vrlo negativne posledice, poput visokog pritiska i propratnih bolesti. Ali, pokazati loše raspoloženje tokom kratkoročne frustrirajuće situacije, poput gužve u saobraćaju, može da smanji negativan uticaj stresa. Ljutnja daje osećaj kontrole i tako smanjuje osećaj bespomoćnosti i frustracije u nepovoljnoj ili nepravednoj situaciji. U tome, naravno, ne bi trebalo preterivati. Kao i kod većine stvari, potrebno je pronaći pravu meru.


Kućni ljubimci smanjuju stres bolje od porodice i prijatelja

Porodica i prijatelji mogu da nas umire i uteše, ali društvo kućnog ljubimca u situaciji izuzetne napetosti smiruje bolje i od društva supružnika ili prijatelja. Naučnici su ispitali volontere koji su rešavali težak test iz matematike u društvu supružnika, prijatelja ili kućnih ljubimaca. Upoređujući podatke o otkucajima srca i krvnom pritisku, ustanovljeno je da su ljudi najbolje rešavali zadatke u društvu kućnih ljubimaca.


Ponekad je bolje nešto prećutati

Podeliti svoja osećanja i potpuna iskrenost nisu uvek najbolji način za rešavanje problema i kriznih situacija. Kada je, na primer, reč o smrtnom slučaju, posle prvobitnog osećanja gubitka dobro je zaokupiti se drugim stvarima, a ne samo razmišljati o smrti.

Ponedeljak 22.11.2010. 09:02
Lepo ja kažem da moram da se svađam inače mi nikada neće biti dobro... a niko mi ne veruje :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online