Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.09.2010.
08:00
Tanjug A

Lek za dijabetes "Avandia" povučen iz prometa

Agencija za lekove i medinska sredstva Srbije donela je odluku o ukidanju dozvole za distribuciju leka Avandia (rosiglitazon) za lečenje dijabetesa.

Povučen iz prodaje: Lek "Avandia"
 


Odluka je doneta pošto je Evropska agencija za lekove preporučila povlačenje iz prodaje medicinskih proizvoda koji sadrže rosiglitazon, saopštio je danas menadžment ALMIS-a.


Iz prodaje je povučena, kako je navedeno, film tableta, 4 mg i 8 mg leka Avandia, proizvođača Glaxo Wellcome Production, Francuska i Glaxo Wellcome S.A. Španija.


Nosilac dozvole za distribuciju ovog leka u Srbiji je predstavništvo GlaxoSmithKline u Beogradu.


Evropska agencija za lekove je preporuku o povlačenju iz prodaje medicinskih proizvoda koji sadrže rosiglitazon objavila nakon procene novih podataka o neželjenim kardiovaskularnim reakcijama i odnosa koristi i rizika pri primeni ovog leka.


Preporuka se odnosi na lekove Avandia, Avandamet i Avaglim, od kojih je samo lek Avandia registrovan u Srbiji 6. marta 2006. godine, ali od od 2008. nije u prometu, istaknuto je u saopštenju.


Rosiglitazon je u EU prvi put registrovan 2000. godine i već tada su identifikovani retencija tečnosti i povećani rizik od srčane insuficijencije kao važna bezbednosna pitanja pri primeni ovog leka.


Zato je kardiovaskularna bezbednost pacijenata koji su uzimali rosiglitazon intenzivno praćena.


Radi smanjenja kardiovaskularnog rizika primena rosiglitazona je bila ograničena na terapiju drugog izbora za lečenje dijabetesa i kontraindikovana kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom.


Dodatni podaci do kojih se došlo na osnovu sprovedenih kliničkih studija, farmako-epidemioloških ispitivanja i meta analiza, ukazivali su na mogućnost povećanog rizika od nastanka ishemijske bolesti srca pri upotrebi rosiglitazona.


Zbog toga su u protekle tri godine sprovođene dodatne restriktivne mere (upozorenja i opreza) za upotrebu leka kod pacijenata sa ishemijskom bolešću srca, navedeno je u saopštenju ALMIS-a.


Novu procenu raspoloživih podataka EMA je preduzela u julu 2010. i ustanovila da rezultati poslednjih studija govore u prilog postojanja povećanog kardiovaskularnog rizika kod pacijenata lečenih rosiglitazonom, uprkos prethodno sprovedenim merama.


Komisija za humane lekove pri EMA zaključila je da se "odnos koristi i rizika pri primeni ovog leka više ne može smatrati pozitivnim" i zato je juče zvanično objavila preporuku ukidanja dozvole i povlačenja leka iz prometa.


Kako je lek Avandia, iz komercijalnih razloga već povučen iz prometa, ova mera se neće odraziti na postojeći terapijski pristup u lečenju dijabetesa kod pacijenata u Srbiji, saopšteno je iz ALMIS-a.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online