Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.04.2019.
00:30
Lepota i zdravlje A

Kako da se izborimo sa osećanjem depresije?

Teški trenuci su neizostavni deo života i mnogi nas čine neraspoloženim, možda tužnim ili depresivnim. Šta se dešava kada takvi trenuci potraju duže, kada ni sami nismo sigurni šta nam se tačno dešava i dokle će to stanje "neraspoloženja" da traje? I pomisao na depresiju mnoge plaši, najviše iz neznanja, ali i tabua koji vlada kada se spomene ta tema.

pixabay.com
 

Pratite pravilo "AMA" - akcija, motivacija, akcija

- Depresija nije prolazna tuga niti znak moralne slabosti. Ne može nestati tek tako niti ljudi mogu jednostavno da se saberu i prestanu da budu depresivni. Potrebno je odgovarajuće i pravovremeno lečenje. Okolina često misli da je dovoljno samo da mislite pozitivno, a ne shvataju da se nekad borite da preživite dan. Još uvek je depresija na našim prostorima tabu tema, pa se stvara osećaj da je sramota biti tužan, a kamoli depresivan - što apsolutno nije ispravan stav i ne treba da obeshrabri - ističe dr Aleksandra Damjanović, specijalista psihijatar, prenosi Lepota i zdravlje.

Na pitanje koja je razlika između tuge i depresije, ona objašnjava:

- Tuga je normalna prirodna emocija koja se javlja kad izgubimo prijatelja, člana porodice ili voljenu osobu, u slučaju razvoda ili gubitka posla. Depresija je maligna tuga. Svako se u svom životu nekada oseća tužno, to traje izvesno vreme, slabi vremenom i na kraju prođe. Tužna osoba može da brine o sebi, kući, deci, da radi i sarađuje sa ljudima. Za razliku od nje, depresivna ima potrebu da se izoluje od svih, pa i od rođene dece, krevet je vuče kao magnet, ne može da radi, niti da komunicira jer depresija negativno utiče na sve životne aktivnosti. To je kao da gledate svet kroz ogromne sive naočare - kaže dr Damjanović i dodaje:

- Depresija ne počinje naglo. Ona se šunja polako, kreće kao umor, bezvoljnost, mrzovolja, želja za samoćom. Ako joj se u ovom stadijumu prepustite, uvuče vas kao vir. Zato morate da se opirete koliko god možete! Naterajte sebe da obavljate svakodnevne aktivnosti koliko god da vas mrzi. Pratite pravilo "AMA" - akcija, motivacija, akcija - to će vam pomoći da podignete motivaciju za neke druge stvari koje su vam važne.

- Postoje i odlični preparati koji ne stvaraju nikakvu zavisnost i ne menjaju psihički čoveka - čega se mnogi plaše. Pomažu da ovaj period traje što kraće, jer što duže traje posledice su veće. Ukoliko je terapija lekovima, nju mora prepisati psihijatar - zaključuje dr Aleksandra Damjanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online