Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.03.2017.
00:30
b92.net, Vestionline A

Pet simptoma za prepoznavanje raka bubrega

Karcinom bubrega je jedan od 10 najčešćih karcinoma kod odraslih osoba. Kada se govori o karcinomu bubrega, obično mislimo na adenokarcinom (RRC) odnosno karcinom bubrežnih ćelija, koji čini 85 odsto svih karcinoma bubrega.

pixabay
Rak bubrega može da se otkrije na vreme

Čovek ima dva bubrega veličine šake koji pročišćavaju krv od otpadnih mateija i toksina. Bubrezi pomažu uravnoteženju hemijskog sastava krvi.

Osim što čiste krv i proizvode urin, bubrezi luče hormone koji pomažu probavu hrane i podstiču koštanu srž da proizvodi zdrave krvne ćelije. 

Ovi simptomi bi mogli da vam pomognu da ranije prepoznate karcinom bubrega. 

1. Krv u mokraći 

Krv u mokraći je najčešći simptom uznapredovalog karcinoma bubrega. Tokom ranog stadijuma bolesti, simptoma nema. Ako ima dosta krvarenja, krv može da izgleda sveže i svetlo, objašnjava doktor Džihad Kauk sa klinike u Klivlendu. Ali ako je krvarenje lagano, krv ima vremena da oksidira pa izgleda tamno. To znači da ne možete da se oslonite na boju urina da biste išta zaključili. Promena boje mokraće je sigurno znak da treba proveriti šta nije u redu. 

2. Bol u donjem delu leđa ili sa strane 

Znak bolesti može da bude bol u donjem delu leđa ili sa strane. I taj simptom se pojavljuje kad bolest uznapreduje. Tumor koji se stvorio mora da bude veliki i da pritiska okolno tkivo. Ljudi obično otkriju tumor na bubregu kada odu na CT ili magnetnu rezonancu zbog bola u abdomenu ili donjem delu leđa. U većini slučajeva bol izaziva neko drugo tkivo, pa se tumor bubrega otkrije slučajno. 

3. Stalni umor 

Stalni umor i istrošenost su povezani sa karcinomom bubrega, ali i sa drugim bolestima. Simptom nije specifičan, nećete pomisliti na karcinom bubrega, ali morate da pitate lekara za savet ako simptomi potraju. 

4. Mršavljenje 

Bubrezi imaju važnu ulogu u metabolizmu i probavi. Ako imate problema sa razgradnjom hrane, apsorpcijom i stolicom, to može da počne da se manifestuje mršavljenjem i gubitkom apetita. Ali ove fluktuacije nisu specifične samo za karcinom bubrega. I autoimuni poremećaju mogu da budu njihov uzrok. 

5. Krv 

Tumori na bubrezima mogu da izazovu anemiju, neravnotežu elektrolita i kalcijuma i druge probleme vezane za krv. Ni ovo nisu specifični simptomi samo karcinoma bubrega, ali ako se pojave, idite kod lekara. Nakon dijagnoze karcinoma bubrega, hirurška procedura nefrektomija, odnosno uklanjanje bubrega, jeste prvi i najefikasniji način lečenja. Kancerogeni deo tkiva se odstranjuje, zdravi ostavlja. Ako je karcinom rano otkriven, operacija ima izvanredne rezultate. Ovaj tumor nije agresivan kao većina drugih, pa su prognoze dobre.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online