Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.03.2019.
00:30
Vestionline, mondo.rs A

Vruć čaj izaziva rak?

Možda vas i neće iznenaditi podatak da je čaj toliko popularan napitak, da se širom sveta svake sekunde ispije oko 25.000 šolja čaja. Međutim, nova istraživanja pokazuju da ovaj napitak ne bi trebalo da pijete vruć jer se time povećava rizik obolevanja od raka jednjaka.

pixabay.com
 

Nova studija fokusirala se na navike ispijanja čaja 50.000 Iranaca, starosti od 40 do 75 godina. Ovo istraživanje osnažilo je ranija saznanja da vruć čaj povećava rizik od kancera jednjaka.

Primarni faktori rizika za ovu opasnu bolest su pušenje i alkohol, ali Američko udruženje za kancer ističe da konzumiranje vrućih napitaka povećava broj skvamoznih ćelija koje su odgovore za ovu vrstu raka. Stručnjaci kažu da to potencijalno nastaje usled dugotrajni oštećenja ćelija uzrokovanih vrućih napicima.

U najnovijoj studiji temperatura čaja je merena objektivno (stvarna temperatura tečnosti) i subjektivno (temperatura čaja koja najviše odgovara osobi).

Tokom trajanja ove studije, dijagnostikovano je 317 slučajeva kancera jednjaka. Faktori poput više temperature čaja, toga da osoba voli da pije "veoma vruć" čaj i kraće vreme između sipanja čaja u šolju i ispijanja, povezani su sa većim rizikom obolevanja od kancera jednjaka.

pixabay.com
 

U poređenju sa učesnicima koji su pili oko dve šolje čaja niže temperature, osobe koje su pile više od dve šolje čaja dnevno, temperature više od 60 stepeni Celzijusovih, imale su 90 odsto povećan rizik od raka jednjaka.

- Prema našim izveštajima, ispijanje veoma vrućeg čaja povećava rizik od kancera jednjaka, pa je veoma preporučljivo sačekati da se napitak malo ohladi pre ispijanja - kaže vodeći autor studije dr Farad Islami.

S obzirom na to da čaj drugi najpopularniji napitak na svetu, posle vode, ovakve podatke i te kako vredi znati. Iako se svakako ističe da vruć čaj ni slučajno nije uzrok raka jednjaka - i drugi faktori rizika, uključujući genetiku i faktore iz okruženja povećavaju rizik - ali je ipak preporučljivo da ne pijete baš vreo čaj.

Takođe, profesor oralnog i dentalnog zdravlja dr Bing Hu ističe da se ovo otkriće lako može "proširiti" i na druge napitke, odnosno na sve tečnosti koje se unose vruće.

- Dobro je poznato da su temperature više od 60 stepeni Celzijusovih štetne za keratinocite koji proizvode keratin, važan protein od kojeg je sačinjen spoljašnji deo kože - ističe on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online