Nedelja 24.03.2019.
00:30
Vestionline, mondo.rs

Vruć čaj izaziva rak?

pixabay.com
 

Nova studija fokusirala se na navike ispijanja čaja 50.000 Iranaca, starosti od 40 do 75 godina. Ovo istraživanje osnažilo je ranija saznanja da vruć čaj povećava rizik od kancera jednjaka.

Primarni faktori rizika za ovu opasnu bolest su pušenje i alkohol, ali Američko udruženje za kancer ističe da konzumiranje vrućih napitaka povećava broj skvamoznih ćelija koje su odgovore za ovu vrstu raka. Stručnjaci kažu da to potencijalno nastaje usled dugotrajni oštećenja ćelija uzrokovanih vrućih napicima.

U najnovijoj studiji temperatura čaja je merena objektivno (stvarna temperatura tečnosti) i subjektivno (temperatura čaja koja najviše odgovara osobi).

Tokom trajanja ove studije, dijagnostikovano je 317 slučajeva kancera jednjaka. Faktori poput više temperature čaja, toga da osoba voli da pije "veoma vruć" čaj i kraće vreme između sipanja čaja u šolju i ispijanja, povezani su sa većim rizikom obolevanja od kancera jednjaka.

pixabay.com
 

U poređenju sa učesnicima koji su pili oko dve šolje čaja niže temperature, osobe koje su pile više od dve šolje čaja dnevno, temperature više od 60 stepeni Celzijusovih, imale su 90 odsto povećan rizik od raka jednjaka.

- Prema našim izveštajima, ispijanje veoma vrućeg čaja povećava rizik od kancera jednjaka, pa je veoma preporučljivo sačekati da se napitak malo ohladi pre ispijanja - kaže vodeći autor studije dr Farad Islami.

S obzirom na to da čaj drugi najpopularniji napitak na svetu, posle vode, ovakve podatke i te kako vredi znati. Iako se svakako ističe da vruć čaj ni slučajno nije uzrok raka jednjaka - i drugi faktori rizika, uključujući genetiku i faktore iz okruženja povećavaju rizik - ali je ipak preporučljivo da ne pijete baš vreo čaj.

Takođe, profesor oralnog i dentalnog zdravlja dr Bing Hu ističe da se ovo otkriće lako može "proširiti" i na druge napitke, odnosno na sve tečnosti koje se unose vruće.

- Dobro je poznato da su temperature više od 60 stepeni Celzijusovih štetne za keratinocite koji proizvode keratin, važan protein od kojeg je sačinjen spoljašnji deo kože - ističe on.

2024 © - Vesti online