Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.01.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline A

6 uzroka bola i trnjenja u stopalima koje nikako ne smete ignorisati

Ako izgubite osećaj u stopalima ili prstima zbog nezgodnog položaj u kojem sedite onda vam je situacija jasna, ali ako niste sedeli nezgodno već se ovakav osećaj javi potpuno spontano - onda je vreme za posetu lekaru.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osećaj utrnulosti i ukočenosti može da bude posledica uklještenja nekog nerva ili mišića kojima se prenosi impuls i osećaj. Pritisak na njih, iritacija ili oštećenje može da stvori neprijatan osećaj u vašim udovima. Ovo su samo neki od najčešćih razloga ovakvih senzacija ili njihovog odsustva.

Previše ste stegli vaše pertle

Svakodnevno stezanje vaših pertli može da vrši pritisak na nerve koji mogu da šalju onda osećaj trnjenja i probadanja. Nosite cipele koje su dovoljno široke da su vam udobne, a nakon par dana imaćete ponovo osećaj u stopalima.

Imate čukljeve

Ta mala izraslina na vašoj kosti nije lepa a može da pravi i mnoge probleme. Vremenom, što više vaše stopalo pritiska ovu izraslinu to ćete više imati neprijatne senzacije. Promenom cipela i kupovinom onih koje su ortopedske, kao i neka druga medicinska pomagala mogu da budu od velike koristi. Ukoliko vam ni to ne pomogne, obratite se lekaru koji će vas uputiti na ortopedskog hirurga.

Imate diskus herniju

Dizači tegova i sportisti koji primećuju da imaju utrnula stopala verovatno imaju diskus herniju koja se dešava kada se kičmeni pršljenovi taru jedan o drugi i tako duž čitavog kičmenog stuba iritiraju nerve. Šijatični nerv se prostire od donjeg dela leđa sve do prstiju na nogama, a oštećenje može da dovede do pojave bola i slabosti u stopalima, zglobovima i nogama.

Dugotrajna iritacija nerva

Utrnulost i oštar bol mogu da budu posledica neurome ili iritiranog nerva. Javlja se osećaj bola pri hodanju koji nikako da prođe, a nastaje kao posledica dugotrajnog trčanja ili bavljenja nekim sportom. Za vežbanje i trčanje birajte posebnu obuću koja je napravljena baš u te svrhe.

Oštećenje nerava

Neuropatija je hronično stanje nerava uzrokovano nekim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes ili alkoholizam. Najbolje se leči kada se otkrije uzrok koji se nalazi u srži ovog problema, ali biće neophodno da posetite neurologa koji će vam prepisati lek protiv bolova.

Imate sindrom karpalnog tunela

Kada se nerv nađe u ovom tunelu onda je pritisnut i javlja se oštar bol sa trnjenjem i žmarcima. Javlja se retko, a uzrokuje ga neudobna obuća, povreda i oticanje donjeg dela tela. Ukoliko sumnjate da imate ovaj sindrom, obavezno se javite lekaru koji će vam propisati adekvatnu terapiju i preporučiti vam neka medicinska pomagala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online