Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.05.2018.
04:30
Dnevnik A

Vreme je za detoks: Očistitite svoj organizam

Meseci jednolične zimske ishrane i manjka kretanja za sobom često ostavljaju umor, bezvoljnost, i pokoji kilogram viška. Ako niste na vreme, sa prvim prolećnim danima sproveli detoksikaciju organizma, možda je sada pravi trenutak za to.

pixabay.com
Detoksikaciju prilagodite vašem načinu života 

Detoksikacija je normalan telesni proces uklanjanja ili neutralisanja toksina kroz debelo crevo, jetru, bubrege, pluća, limfne žlezde i kožu. Cilj detoksikacije je da ukloni višak masnoće iz jetre, oslobodi žuč da ponovno pravilno radi, eliminiše otrovni otpad, otopiti nagomilane kamence u žuči i jetri i regeneriše oštećene i uništene ćelije jetre. 

Program detoksikacije bi trebalo da bude prilagođen načinu života, zdravstvenom stanju i prehrambenim navikama. Postoje različite vrste detoksa, a mnogima su zajednički niskokaloričan unos hrane te povećan unos voća, povrća i vode. Detoksikacijska ishrana bazira se na jednostavnoj hrani, poput sirovog voća i povrća, sokova i supa od povrća. Uključuje i sušeno voće, klice žitarica i povrća, repu, kao i tamno lisnato povrće, poput kelja i blitve, piše Dnevnik. 

Tokom detoksikacije treba pripaziti i na način pripreme hrane - voće i povrće može se jesti sirovo. Dobar način pripreme je i kuvanje na pari jer se tako gubi manje hranljivih materija, a prženje na ulju treba strogo izbegavati. Takođe je dobro barem nekoliko dana izbaciti proizvode od rafiniranih žitarica. Bolje jedite integralni pirinač, heljdu, proso i ovas. Probajte i "egzotične" žitarice, poput amaranta i kinoe, koje su bogate belančevinama pa se preporučuju i vegetarijancima. 

Grašak, sočivo i pasulj takođe su deo detoksikacije, ali i bademi, indijski orasi, orasi, semenke suncokreta i bundeve i susam. Pokušajte da nabavite nesoljene semenke jer višak soli može da poništi učinak detoksikacije. Salate od sezonskog povrća začinite nerafinisanim uljem - preporučuju se maslinovo, laneno i ulje konoplje. Dodajte i nekoliko kapi limunovog ili narandžinog soka, a kupovne prelive izostavite. Detoksikacijska dijeta odlična je i za skidanje zimskih kilograma, ali pritom treba paziti da se ne izgladnjujete. Za zdravo mršavljenje važno je organizmu osigurati sve potrebne hranljive materije i prirodnim putem podstaći sagorevanje masti.

Toksini se nagomilavaju u organizmu iz hrane i pića, ali i kroz kožu i vazduh koji udišemo. Kad je ta količina prevelika, telo pati. Tad ga je potrebno očistiti. Dobro je omogućiti probavi da se malo odmori i kasnije bolje radi. Što je varenje bolje, i mi smo zdraviji.

Ako primetite jedan od sledećih simptoma - krenite na detoks. 

Stalan umor 

Stalan umor može biti simptom i većeg problema, koji se odnosi na rad nadbubrežne žlezde. Do tog poremećaja dolazi kad mozak i nadbubrežne žlezde nemaju dobru komunikaciju zbog povišenog nivoa kortizola, do kojeg dolazi zbog nakupljenih toksina, upala i disbalansa crevne flore. 

Smetnje u varenju 

Ovo je jedan od očiglednih znakova da je organizmu potreban detoks. Zatvor, dijareja, nadutost i gasovi nisu samo neprijatni, nego su i jasan znak da se ne hranite kako bi trebalo i da crevima treba resetovanje. 

Potreba za šećerom 

Ishrana koja obiluje šećerom i prerađenom hranom čini da se organizam ponaša kao da je na vožnji rolerkosterom, jer naglo podiže i spušta šećer u krvi i utiče na hormon leptin. To rezultira time da ljudi posežu za nezdravom hranom. Nakon detoksa organizam će se oporaviti. 

Koža nije čista 

Kad se u organizmu nakupe toksini, to može uticati na slabiji rad jetre (koja je glavni organ za detoksikaciju). Budući da se kroz kožu putem znoja takođe izbacuju štetne materije iz organizma, svi ti toksini mogu da se pokažu na površini kože u obliku akni, osipa i upalnih procesa.

Sklonost sezonskim alergijama 

Ako crevna flora nije u ravnoteži to znači i da je imunitet loš. A kako su sinusi svojevrsni nastavak probavnog sistema, logično je da zdravlje probavnog trakta utiče na sezonske alergije. 

Zaboravnost 

Ako se naprežete da se setite nekih pojedinosti tog dana, vaš mozak je zamagljen. Telo ne može dovoljno brzo da eliminiše toksine, oni se skupljaju u organizmu i uzrokuju upale. To oštećuje zaštitnu barijeru u mozgu i slabi pamćenje. Detoks će ublažiti upalni oksidacijski stres u hipotalamusu pa ćete i jasnije razmišljati. 

Bol u zglobovima 

Hronična upala ostavlja posledice na mišićima i zglobovima. Ako su zglobovi i mišići često bolni, ukočeni i kruti, posebito ako vežbate, to je veliko upozorenje da se u telu odvijaju upalni procesi. 

Stalno ste pod stresom 

Detoksikacija ne podrazumeva samo izbacivanje nepoželjnih namirnica, nego i smanjenje stresa jer je on veliki okidač za autoimune bolesti i depresiju. 

Hormoni divljaju 

Smanjen libido, poremećaj menstrualnog ciklusa i nemogućnost mršavljenja upućuju na probleme sa hormonima. Problemi sa hormonima mogu izazvati hronične upale, a jedan od češćih uzroka je neadekvatna ishrana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online