Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.03.2017.
01:30
Vestionline, fokuzz.com A

Obratite pažnju na simptome: Štitna žlezda može da vam otkaže svaki čas!

Štitna žlezda nalazi se u prednjem delu grla i iako je veoma mali organ, njen uticaj na celo telo je ogroman. Ukoliko ona ne funkcioniše pravilno, može doći do ozbiljnih problema. Pogledajte koji su simptomi nepravilnog funkcionisanja tiroidne žlezde.

pixabay.com
Vodite računa o svom zdravlju

Osećaj tuge i depresije

Jedan od problema koje tiroidna žlezda izaziva jeste emocionalna neravnoteža. Premalo tirodinih hormona mogu dovesti do jakih osećanja tuge ili depresije.

Digestivni problemi

Hipotiroidizam može dovesti do lošeg varenja i konstipacije, dok hipertireoza može izazvati dijareju, mučninu i povraćanje. Iako može biti mnogo uzročnika probavnih problema, kombinacija ovih problema sa drugim navedenim može ukazati manjak tiroida.

Gubitak kose i suva koža

Hipotiroidizam dovodi do sušenja i svraba kože. Promena na koži je rezultat sporog metabolizma, a takođe smanjuje i znojenje. Kosa i nokti postaju suvi i lako lomljivi. Kosa može i opadati.

Previše spavanja

Ustajanje rano ujutru je teško za svakoga. Ukoliko je ovo slučaj svakog dana i ako spavate svakog dana dovoljno, a i dalje ste umorni, trebalo bi da posetite lekara. Ukoliko imate manjak tiroidnog hormona osećaćete se premoreno.

Iznenadni gubitak ili dobitak kilograma

Povećanje težine može biti rezultat mnogih uzroka, ali ukoliko ovo nije rezultat promena u ishrani i fizičkoj aktivnosti, možda je vreme da se zabrinete. Neaktivna štitna žlezda može dovesti do gubitka apetita ili naglog gubitka težine. A neko sa previše aktivnom štitnom žlezdom iskusiće povećan apetit i nagli dobitak na težini.

Nizak libido

Nizak nivo tiroida može smanjiti libido. Ovo se takođe može povezati sa drugim simptomima poput dobitka na težini, bola i gubitka kose.

Bolovi u mišićima i napetost

Bolovi u mišićima su normalna pojava ukoliko ih naprežemo. Međutim, ukoliko dođe do bola u mišićima bez očiglednog razloga to bi mogao da bude rezultat nepravilnog funkcionisanja štitne žlezde.

Lupanje srca

Abnormalno lupanje i preskakanje srca, a takođe i kratak dah mogu biti rezultat previše aktivne štitne žlezde.

Gubitak koncentracije

Problemi sa koncentracijom i pamćenjem mogu predstavljati i hipertiroidizam i hipotiroidizam. Mnogi pacijenti se začude koliko su skoncetrisaniji kada dobiju svoju terapiju.

Visok krvni pritisak

Ukoliko je krvni pritisak i dalje visok, uprkos pravilnoj ishrani i redovnom vežbanju, onda bi trebalo ispitati funkcije štitne žlezde. Ovo može biti znak sekundarne hipertenzije.

Promena apetita

Povezano sa prethodno spomenutim, iznenadni dobitak ili gubitak težine može biti uzrokovan disbalansom štitne žlezde.

Bolovi u vratu i grlu

Kao rezultat disfunkcije, sama tiroidna žlezda može biti bolna. Ukoliko nemate drugih simptoma prehlade, a osećate bol u grlu, osetite promene u glasu ili primetite otok, trebalo bi da posetite lekara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online